23 юни 2013

А сега накъде, #ДАНСWithMe?

С усмивка напред към якото у нас. Снимка Неизвестен автор/LongDayBoarding

Хубаво си обикаляме из софийските улици в последните дни под наслов #ДАНСwithme, но нещо започва да куца. Причината е, че девет дни по-късно ние все още си обикаляме, докато политиците си плямпат и сякаш се получава протестна версия на кучетата си лаят, керванът си върви. Безспорно енергията на протеста е силна и хората искат промяна, заради което и са на улицата вече 10 дни. 

Лошото е, че няма дори проект за Българска демокрация версия 2.0, нито пък протест, който наистина да бъде нещо повече от ежевечершен карнавал из централните столични улици. Поради тази причина е хубаво да предприемем няколко неща, с които да влеем нови сили в #ДАНСwithme. Тук са двете мой предложения, безспорно има и други неща, които можете да добавите в коментарите.

Новите лица - къде сте?
Преди оставката, промяната в изборния кодекс и всички подобни действия има един огромен въпрос - кой ще поеме управлението след оставката? Къде и кои са новите лица в политиката, които биха могли да защитават интересите на Нова България? Отговорът е ясен - те са сред нас и трябва да ги изкараме наяве.

Затова е нужно хората, които смятат, че могат да бъдат нашите представители във властта да излязат напред. Въпреки че масово се говори, че този протест няма нужда от лидери, това не е така. Като колектив имаме нужда от говорители и медиуми в комуникацията с властта, които да приведат исканията ни до знанието на сегашната власт и да създават натиск за изпълняването им.

Също така всеки от нас трябва да помисли за възможните такива лидери около себе си. За съжаление аз се сещам за един такъв човек, чието име ще спестя, за да не разбунвам духове. Но трябва по някакъв начин, освен да искаме, да създадем алтернатива.

Стига с разходките
Шествията из цяла София, за да крещим пред централи на партии, освен изморителни, са безсмислени. Далеч по-ефективно ще е протестът да се концентрира на едно място, където да се организират различни дейности. От вече създадената "Асамблея Орлов мост", през всякакви културни дейности, до обичайното освиркване на властта.

Нека покажем твърдо и ясно, че освен, че сме умни и красиви, не сме и шайка разхождащи се остроумници. След като апелираме за пряка демокрация, нека хванем нещата в свой ръце, поне доколкото е възможно към момента. Освен това промяна във формата на протест ще доведе и до вливане на нова енергия у хората.

И все пак
Въпреки всичко мирен протест му е майката. Не трябва да се поддаваме на приказките, че "така няма да стане нищо", напротив. Самият факт, че десетки хиляди вече 10 дни са на площада и обикалят по 7 км. на вечер е нещо огромно, което беше невъзможно допреди няколко години. Освен това големите промени искат време и енергия и ние сме хората, които трябва да ги отделят, за да постигнат нужната и искана огромна, в случая, промяна.

Накратко - #ДАНСwithme има нужда от конкретика, като причината се крие в хората. Нормално е вниманието ни да се разцепи с времето, както и личните виждания да надделяват над колективните. Нека докажем, че наистина сме нещо повече от политиците и ги надцакаме и в играта на изчакване, като продължим да бъдем умни, готини, енергични и действащи.



Няма коментари:

Публикуване на коментар