05 юли 2011

Nokia E7 - Последната дума

Един месец отлетя и тестът на Nokia E7 е към края си. Първоначално си мислех да има по пост на седмица с различно инфо около телефона, но после реших да пусна един подгряващ и този пост, в който да разкажа подробно за телефона, така че всеки, който обмисля покупка да може да прецени дали това е неговият телефон.


Що е то Nokia E7?
E7 е един от последните модели на Nokia, който се цели във върховия клас смартфони. Като такъв има основната функция на всеки телефон - да се свърже с мобилната мрежа. На практика може да работи при всякакви мрежи, като освен това поддържа и EDGE и HSDPA, което пък са стандарти за мобилен Интернет в 3G мобилни мрежи.

Масивен и елегантен.
Nokia E7 е голям телефон. Когато го хванах за първи път, имах чувството, че държа камък, който има огромен екран и страхотна QWERTY клавиатура. Честно казано не ми хареса, че телефона е тежък 176 гр., но когато написах първия си туит с клавиатурата, веднага му простих. Това е най-удобната клавиатура на телефон, която съм пробвал. Копчетата са достатъчно големи, че да се натискат спокойно и по едно, а когато телефона се отвори настрани, за да се покаже клавиатурата, дисплея застава под ъгъл, така че видимостта да е максимална. Клавиатурата е един от най-големите плюсове на модела, поне за мен.

Вижда се и на слънце
Другият огромен плюс, с който може да се похвали Nokia, е невероятният екран. 4 инча тъч скрийн и Gorilla Glass покритие, което не се драска дори когато напъхаш телефона в раницата при ключовете. Бонус е технологията Clear Black, която позволява на дисплея да запазва изключително ясни цветове дори при силна светлина. До последно си мислех, че това е пресилена реклама, но когато имах възможността да сравня буквално face to face Nokia-та с LG Optimus 2X се убедих, че финландците са постигнали нещо много добро, защото на слънце Nokia E7 показва картина, докато LG-то показва отблясъци. 

Хвани бика за рогата
Всичките 1200 mAh помагат на телефона да избута около 4-5 часа туитене, без музика или друго товарене, което е малко, но все пак добре за такъв клас смартфон. Хубавото е, че когато се действа нормално онлайн, батерията изкарва от сутринта до вечерта. При нормално зареждане на пощата, чекване във 4sq, малко Twitter и Facebook и ровене в нета по час на ден, телефона преживява без проблем до късни доби. При такава употреба средния живот на батерията е 12-15 часа.

Морална старост
В чисто хардуерно отношение Nokia изостава с E7. Процесора на телефона работи на честота от 680 MHz и има 256MB RAM, което е по-малко от приетото за нормално в този ценови клас в момента. Операционната система е Symbian^3, която е меко казано морално остаряла. Изключвам бедния OviStore и директно минавам към това колко е тежка тази система. Нормална работа с телефона е възможна само когато работят вградените приложения, като Conversations, Phonebook и подобни, което е смешно. Ако подкарате Skype и Foursquare едновременно, едното приложение просто умира, а понякога и целия телефон забива и трябва да се рестартира.

Ти ще си оператор, не фотограф!
Камерата е 8.0 MP, което е нормално за модерен телефон, само че тези мегапиксели са с фиксиран фокус. Това ще рече, че когато снимате, телефона не избира върху какво да се фокусира, а просто снима. Точката му на фокус е някъде на 2-3 метра и за снимане на хубава снимка се иска перфектна светлина. Когато качвате снимки в социалните мрежи, директно след като сте ги снимали, няма как да добавите коментар или какъвто и да било текст, което е доста неудобно. За сметка на въпросителното качество на снимките, клиповете са повече от прилични, като при тях може да разчитате на резолюция 720p и прекрасен звук. Дори на концерт със силни басове, записите са чисти и с добро качество на звука, което ме изненада доста приятно.

Тихичко, но от сърце
Музикалният плейър се отличава с тихият звук, който издава, независимо какво правите и какъв е файла. Това се компенсира, поне от слушалките в комплекта, които спират прекрасно външните шумове, или с тиха среда, както и от високото качество на звука. Телефона чете всички стандартни аудио формати, а при видео форматите от популярните не чете само .mkv. В допълнение имате и радио, което работи впечатляващо добре.

Онлайн провал
Ако има нещо, с което Symbian е известна, то това е отвратителният интернет браузър, затова и препоръчвам първото свалено приложение да бъде Opera Mini или Opera Mobile, с които браузването е песен. Вграденият клиент за социални мрежи е доста добър, като идея и доста отвратителен, като изпълнение. Най-неприятното от всичко е, че е изключително тромав и досаден за чакане, което изнервя. Също толкова досадно е, че от потребителя се изисква да влезе в акаунта си в Nokia, за да може да се логне в Twitter и Facebook. За капак на всичко ми направи впечатление, че всички снимки и картинки се свалят при всяко зареждане на профили и т.н., което пък увеличава трафика.

Знам къде съм
Nokia E7 никога няма да се зачуди къде точно се намира, защото очевидно има доста солиден GPS  приемник. Дори в облачно време и полу-подземно помещение, апарата знае къде е и приема добър сигнал от сателитите. За да е пълен разкоша Nokia предоставят безплатно Ovi Maps - приложение, за което се свалят безплатни карти и може да се ползва като пълноценна навигация. В тази си роля телефона работи безупречно, независимо дали е в кола, на колело или пеша. 

Иван Петков, роден на...
Телефонните указатели при Nokia винаги са ми харесвали и този в E7 не прави изключение. Доста изчистен дизайн, с малка снимка на контактите, която може да вземете от Facebook (след доста тромава операция по синхронизиране). Към контактите могат да се добавят всякакви неща - допълнителни номера, факсове, имейл адреси, моминско име, адреси и т.н. Указателят поддържа и групиране на контактите, като за всяка група може да има отделен рингтон, както и за всеки отделен контакт. Присъства и любимата ми функция, при която можете да търсите контакт от указателя, когато набирате цифри. Така например ако напишете 6262 ще ви излезе Mama, а при 8284 Tati.

И да не забравиш датата!
Календара е стандартен за Nokia, като може да се отбележи среща, годишнина или To-do note, към които се добавя допълнителна информация и аларма. Освен това има будилник и предварително инсталирани Quickoffice и Adobe PDF, с които се четат Office и PDF файлове. Офис функциите на телефона не блестят с нищо особено. И по този параграф огромен плюс е наличието на QWERTY клавиатурата, с която може лесно да се набере документ в движение, но за форматирането все още не може да се разчита на телефона.

E-mail за чудо и приказ
Едно от топ приложенията на E7 определено е e-mail клиентът. Освен, че может да синхронизира смайващо лесно пощи от Gmail, Yahoo, Hotmail, abv, mail.bg и dir.bg, има и много настройки за това как да се получават писмата. Може да са целите или само заглавия, в момента на получаване или през определен интервал от време, да се обновяват постянно или само в определен часови пояс, а като бонус зареждането на изображения е автоматично изключено. По този начин телефонът дава пълен контрол над това колко трафик да отделите на пощата си.

Има си всичко
Bluetooth, Wi-Fi, USB и HDMI са методите, с които да се свърже телефона си към интернет, друго устройство, компютър или телевизор, например. За да е пълен разкошът, в комплекта има кабел, който дава възможност да се свърже флашка с телефона. Освен това телефона разполага и с обичайните компас, акселерометър, 

Цената обаче е...
Nokia E7 е много хубав телефон, който за съжаление е адски бавен и морално остарял. Това бих могъл да го преживея, тъй като клавиатурата, готиния мейл клиент и добрата батерия компенсират софтуерния минус. За съжаление има един последен пирон в ковчега на Nokia, който абсолютно ме отказва от мисълта да си купя E7 и това е безумната цена. Mtel продават телефона за 830 лв. с аб. план, който ви заробва за две години. Ако искате да имате отключен телефон ще трябва да се разделите с 1200 лв. Това второто е точно два пъти над цената, която бих платил за този телефон.

В крайна сметка излиза, че джаджата е готина, но цената е кофти. Като всяко нещо и това си има свойте минуси, но ако сте непретенциозен фен на Nokia с по-добри финансови възможности ще се изкефите на апарата. Иначе се насочвайте към по-евтини алтернативи.

7 коментара:

  1. Другия месец излиза ъпдейтът до Symbian Anna и не само браузърът, но и операционната система като цяло ще получат сериозни подобрения. Чакам с нетърпение да видя какво ще е новото в подробности.

    Супер е ревюто, ама тая снимка с воден знак - как можа! :D

    ОтговорИзтриване
  2. "Това е най-удобната клавиатура на телефон, която съм пробвал" indeed!

    ОтговорИзтриване
  3. Nokia E7 е много хубав телефон, който за съжаление е адски бавен и морално остарял.

    Со тру. Това е модел от 2009, не от 2011. И както винаги цената убива и малкото хубави страни.

    ОтговорИзтриване
  4. И аз чакам с нетърпение, но и нямам огромни очаквания. Това, че ще има ъпдейт няма да направи телефона по-евтин и по-бърз, предполагам.

    ОтговорИзтриване
  5. Зависи, ако операционната система е оптимизирана - може пък да сме свидетели на чудо. И все пак, наистина телефона е с много слаби хардуерни възможности за ценовия си клас. Остава надеждата, че следващите ще са поне с 1 GHz и повечко рам, макар че и това вече не е достатъчно за флагмански модел. Все пак - ще видим, баща ми също си взе такъв и ще му го ъпдейтна с нетърпение да видя резултата :D 

    ОтговорИзтриване
  6. Просто Гост11 юли, 2011 01:10

    Не само,а и ще продължи агонията на една залязваща марка .....
    Ако не се сетят да направят някакъв БУМ ще продължат да губят пазарен дял.Самият факт,че се обърнаха към Майкрософ като дете към батко,за да ги спаси,говори сам по себе си.
    Дори и с Н9,едва ли ще успеят да изпреварят Андроид.
    П.С. Това не е само мое мнение.... статистиките говорят,също да не забравяме,че Самсунг не е изпреварил Нокиа,заради ниския и средния клас на финландците (6303,2330,C1,C2,C3 ... т.н.)

    ОтговорИзтриване
  7. Имаш право, но не съм съгласен в частта с Microsoft. Само че това е една дълга и тъжна история, която не е за тук :).

    ОтговорИзтриване