07 август 2011

Министерство на Всевъзможния Резил

Снимка: lulin.info
Напоследък МВР е много в устите на хората и по страниците на вестниците, включително и в моето полезрение. И на фона на цялата гадост и корупция около това министерство съм много щастлив, че тази седмица МВР по-скоро ме забавлява, въпреки че и ме вбесява.
В понеделник "24 часа" съобщи новината на седмицата в личния ми списък с безумия (добре де, бебето Оргазъм бие, но с малко), като обяви, че КАТ-София призовава пешеходците да вдигат ръка докато пресичат на пешеходни пътеки зебра, за да бъдат забелязвани от шофьорите и да заявяват недвусмислено желанието си да пресекат, защото видиш ли, явно много пешеходци ползват пешеходните пътеки за почивка между тротоарите.
Естествено Капитал не останаха да си се хихикат самостоятелно и затова решиха да направят операция "Ръкомахане", като се опитат да пресекат пешеходната пътека на паметника Левски в центъра на София и дори снимаха опитите си. Ако питате мен, човекът, който са снимали не е достатъчно ентусиазиран и не ръкомаха добре. Трябва да бъде обучен на движние тип хеликоптер, като внимава да не литне от вълнение.
Всъщност въпросът не е в безумните изказвания, а в практиката. За начало искам да припомня нещо, което всеки шофьор е длъжен да знае:
 Чл. 119 от ЗДП
  1. При приближаване към пешеходна пътека водачът на нерелсово пътно превозно средство е длъжен да пропусне стъпилите на пешеходната пътека или преминаващите по нея пешеходци, като намали скоростта или спре.
  2. При заобикаляне на спряло пред пешеходна пътека пътно превозно средство водачът на нерелсовото пътно превозно средство е длъжен да се движи с такава скорост, която да му позволи да спре, за да пропусне преминаващите по пешеходната пътека пешеходци.
  3. Пешеходната пътека е част от платното за движение, очертана или не с пътна маркировка и сигнализирана с пътни знаци, предназначена за преминаване на пешеходци. На кръстовищата пешеходни пътеки са продълженията на тротоарите и банкетите върху платното за движение.
Истниският проблем е, че на институцията, която трябва да следи за спазването на прословутия Закон за движение по пътищата, й се налага да прибягва до подобни мерки. Това не говори просто за безсилие на институцията, нито за смущаваща некомпетентност. На мен това ми говори за неограничена наглост. Говори ми, че тези хора ни мислят за абсолютни балъци, които ще вървят по улиците ръкомахайки, като първите кретени.
В тези три точки недвусмислено се казва, че шофьорите са длъжни да правят път на пешеходците, които са на пешеходна пътека. Без сигнализация от страна на пешеходците, включително и без размахване на крайници, така както се случва в цяла Европа. Работата на КАТ е да следи за спазването на тези три точки, както и на всички други от ЗДП. Само че КАТ спи и досега не съм чул да има глобен шофьор, за това, че не спира на пешеходна пътека.
В крайна сметка явно няма какво друго да очакваме от служителите на една институция, която има за основна цел да събира дарения и да смуче от държавния бюджет. За мен тази институция безумно прилича на един паразит, който причинява безброй вреди. За съжаление в момента не разполагаме с антибиотик, който да отстрани паразита, затова и ще си останем с ръкомахането.

5 коментара:

  1. Борис Ташев07 август, 2011 20:44

    Когато стана инцидента с онзи дето изскочи на Цариградско, някой пазител на реда или от ДАИ, вече не помня, каза че пешеходец и от небето да падне на пътя, водачът на МПС е длъжен да спе.
    Факт е, че повечето не само не спират, ами стъпват на газта като видят, че човек е стъпил на пешеходна пътека. Все едно им дават бонус точки ако сгазят някой. Bulgarmagedon

    ОтговорИзтриване
  2. Той хубаво е длъжен, но проблемът е, че никой не следи дали си изпълнява задължението. Булгармагедона ми хареса :)

    ОтговорИзтриване
  3. Голяма част от шофьорите не само не обръщат внимание на пешеходните пътеки, но и преминават на червено, особено като се движат по паветата на бул. "Борис III". Май трябва преди да излезем от вкъщи да палим по една свещ за всеки случай.

    ОтговорИзтриване
  4. А, не съм убеден, честно казано. Не за друго, а просто движението хеликоптер ще я угаси и се губи смисъла ;)

    ОтговорИзтриване
  5. В държава, където с предимство (според разсъжденията на сънародниците ни) са по-хубавите и бързи коли...какво да говорим за пешеходци. Те не са хора...а някаква боклуци, които нямат пари за кола. Общо взето аз така виждам нещата. 
    Това с размахването на ръце е безкрайно тъпо. И можем само да си мечтаем да стигнем европейците. Тук като за замисля, първи с предимство са пешеходците, след това колоездачите. И да...пак стават инциденти и не всички карат по правилата. 
    Но нашето с години закърняло мислене...поне 10-тина години ще му трябват за да се промени към по-добро. И то с яки глоби. Скоро си говорехме с Калоян, как едно време всички мрънкаха като въведоха правилото задължително да се слагат колани на предните седалки. Сега почти всички, които познавам, сякаш механично си слагат колана дори без да се замислят защо. Така ще стане и за коланите на задните седалки. А за пешеходците...аз го виждам с камери и честитки по пощата, за да не могат да тъпчат подкупи на многоуважаваните полицаи. И така...дори и минимална, ако всяка седмица ти пристигат по две такива писма, за които трябва да се разкараш до КАТ...ще започнат да се замислят повече. 
    Илия, извинявай за излиянията...но това с махането на ръцете беше крайно комично, а и винаги съм се дразнела на разбиранията на хората за движението по улиците:)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване