06 октомври 2011

Полезно и евтно с Prestigio MultiPad 7070c



Пазарите говорят - iPad е най-продаваният таблет в света, като държи над две трети от него. Един основен минус на епълския таблет, поне за мен, е цената - изключително висока. За това на пазара идват такива играчи като Prestigio MultiPad 7070c, който няма хиляди екстри а-ла iPad, но въпреки това върши всичко важно, и то само срещу 399 лв.

Живецът
Prestigio MultiPad 7070c се задвижва с Android 2.2 Froyo, черпи мощ от ARM Cortex A8 процесор на 1 GHz и 256 MB RAM, а за съхранение на всякакви неща предлага 8 GB вградена памет. Всичко това се визуализира на 7-инчов капацитивен дисплей с резолюция 800x480 пиксела. Свързаността се ограничава с Wi-Fi и Bluetooth, като липсват GPS и 3G, което е по-скоро за добро. За сметка на това има благинки като HDMI порт, G sensor и слот за microSD карта, които са доста полезни, особено слотът за карта.

Функциите
Както с всяко Android-ско устройство, така и при MultiPad функцианолстта зависи на почти 100% от това какви приложения ще си свалите. И тъй като не всички са манияци Prestigio са улеснили началото и таблетът идва с предварително инсталирани 20-ина приложения. Сред тях има видеоплейър, който се справя със стандартните видеоформати, включително и с български субтитри. Освен това има Twitter клиент, алтернатива на Google Maps, както и една много сполучлива и удобна програма за четене на електронни книги във всички обичайни формати. Основната странност на 7070c е фактът, че табелтът не идва с официалните приложения на Google и дори Google Market не е наличен, а на негово място е AppsLib на Archos, която дава достъп до много приложения, но все пак не е Google Market. Въпреки това нямаше приложение, което да ми потрябва и да не може да се намери. 
Най-смущаващо якото нещо, което не очаквах от MultiPad 7070c, всъщност са доста приличните колонки на предния панел на устройството. Те, в комбинация със стойката на задната част на устройството, която не прави впечатление когато се прибере, помагат да споделите гледането на филм например. Само да вметна - да пуснете на хлапета филм на таблет е далеч по-забавно и отвличащо вниманието им, отколкото на телевизора - това е опитано и доказано. 

Белите кахъри 
Prestigio MultiPad 7070c не страда от пропуски. Както споменах няма GPS и 3G, но за мен това дори е плюс, защото така съм повече офлайн, а и WiFi връзката е супер и браузването е удоволствие. Другият основен минус, особено за глезльо като мен, е дизайнът - пластмасово тяло, някаква странна мешаница от черно и сребристо и определено грозен гръб на устройството... Просто е сравнително кофти. Не на последно място е и сравнително малкият ъгъл на виждане на екрана, който създава неудобства в някои ситуации. И въпреки това, за мен тези минуси са бели кахъри, тъй като това е устройство със смущаващо ниска цена, което работи без никакви софтуерни и хардуерни проблеми. 

Кратко заключение 
В крайна сметка Prestigio MultiPad 7070c не е iPad, но за щастие не се и опитва. С достъпната си цена и широкият набор функции този мъник върши неочаквано много работа, което всъщност е и целта. Реално на него преспокойно може да се чете, гледа, слуша, написва и записва съдържание, така както на всяко подобно устройство. Всъщност най-удобното е, че всичко това влиза без проблем в задния джоб на нормални мъжки дънки, заради размера на устройството.


Характеристики:

Размери: 201 x 114 x 10 mm  
Тегло: 300g   
Размер на екрана: 7” | 17.8cm   
Разделителна способност: 800 x 480 pixels   
Екран: TFT LCD Capacitive multi touch screen 
CPU: ARM Cortex A8 1 GHz
RAM: 256MB
Камера: VGA лицева
Памет: 8GB, слот за microSD карта
Живот на батерията: До 36 часа аудио, до 7 часа видео и до 10 часа уеб video ≤7h, web ≤10h
OS: Android 2.2 Froyo
WiFi, Bluetooth 2.1, USB 2.0, HDMI, 3.5mm аудиожак, вграден микрофон и колонки
Цена: 399 лв.

4 коментара:

  1. Едно сравнение с Kindle Fire-a на Amazon няма да е излишно, защото на него възлагам изключително големи надежди, а цената му е дори по-ниска (:

    ОтговорИзтриване
  2. Дам, аз също чакам Fire-a, обаче нещо липсата на почти всякаква комуникация (изключая Wi-Fi), дори на блутут... Нещо не ми е прекалено симпатична... Но ще видим де, наистина е дяволски евтин. А Prestigio-то е една доста добра придобивка за ниския клас таблети.

    ОтговорИзтриване
  3. 1. Fire не е на пазара и не мога да говоря до колко ще изпълнява обещаното.
    2. Цената в САЩ. Тук най-вероятно ще е по-скъп - знаеш как е.
    Иначе има резон :)

    ОтговорИзтриване
  4. наистина много добра машинкаИ то не само като някакъв компромис спрямо iPadно и като много добро решение / да не забравяме , че е " барнато " от франсетата ,а те са и финяри ,и прецизни / във всяко едно отношение .Работата е бърза , интуитивна, гладка анимация и съсвсем не лош дизайн ! Няма по -тънък от него като размер .ПРоцесорът е повече от мощен за да се справи с каквото и да е предизвикателство ;
    Поука : Купувай ,не умувай !

    ОтговорИзтриване