17 юли 2013

Джаджомания: Asus Fonepad

Asus Fonepad е една от най-смахнатите джаджи, с които някога съм имал удоволствието да си играя. Това е доста странен 7-инчов смартфон, който съвсем си е таблет, но, както подсказва и името, има всички функции на смартфон - иначе казано това е phablet. Ако това ви звучи непонятно, то докосването до джаджата няма да помогне за особено проясняване на нещата, но нека все пак разгледаме Fonepad малко по-обстойно.

Интериор
Вътрешно Fonepad се захранва от едноядрен Intel Atom процесор, който работи на 1.2 GHz и получава морална подкрепа от цял 1 GB RAM памет. С тези характеристики и Android 4.1 Jelly Bean, който би трябвало съвсем скоро да може да се ъпдейтне до 4.2, отрочето на Asus се справя смущаващо добре с всякакви задачи. Резултатите в бенчмарка AnTuTu поставят Fonepad, с неговите 9340 точки, над двуядрени смартфони като Galaxy SIII Mini и Motorola Razr HD. От практическа гледна точка, с този phablet не трябва да се притеснявате от лагване и забивания, като освен това можете да разчитате на добра работа дори при по-тежки HD игри.

Fonepad е оборудван с 7-инчов екран с резолюция 1280x800 пиксела, който има добра острота на изображението, макар понякога да му липсва достатъчно яркост. Това вероятно помага на сравнително голямата (4270 mAh) батерия да издържа близо два дни, при средно натоварена употреба.

Голямата липса тук е на качествена камера. Предната страна на Fonepad е оборудвана с 1.3 мегапикселова камера подходяща за видеоразговори, но няма каквато и да е друга камера. Това донякъде е за добро, тъй като малко хора използват таблетите си за снимане, а и малко таблети имат дори ставащи камери. Все пак ако това е изборът ви за основно устройство е хубаво да имате предвид тази липса.

Екстериор
Обичайно за Asus дизайнът на Fonepad остава впечатлението за стабилно устройство. Лицевата част е доминирана от дисплея, обграден от сравнително дебела пластмасова рамка, докато гърбът е алуминиев. По страните на устройството има копчета за включване/изключване и контрол на звука, както и вход за 3.5 мм. жак и microUSB за зареждане и връзка с компютър. Под гумен капак са слотовете за SIM карта и microSD карта, която може да е до 32 GB.

Потребност
Винаги ми е било супер интересно кому е нужен фаблет. Това е преголям смартфон, който не влиза в джоба на дънките и човек изглежда безумно като провежда разговор с него. След известно време с Fonepad обаче открих, че това всъщност е доста интересен клас устройства, който определено не е за всеки, но има свойте предимства.

На първо място е фактът, че имате още повече екран, което има значение, както за филми, игри и т.н., така и при четене на всякакви документи, книги и т.н. Не е за пропускане и това, че с таблет можете да покажете по-лесно всякакви неща на среща или приятелите си. Не на последно място е по-голямата батерия, която издържа горе-долу два пъти повече отколкото повечето смартфони, с които съм бил.

Всеки, който има нужда от мобилност, но все пак иска да може да върши работа в движение би харесал Fonepad. С едни Bluetooth слушалки, разговорите спират да изглеждат толкова безумно, а 7 инча, макар и много успяват да се поберат във вътрешния джоб на всяко сако. Всъщност едно от най-големите предимства на Asus Fonepad е фактът, че се продава срещу 450 лв., а комбинира телефон и таблет доста успешно.

Light Side
eMag.bg го продават за едва 450 лв.
Добър екран
3G и работещ мултитаскинг

Dark Side
7-инча може и да са много за някои
Няма камера на гърба

Няма коментари:

Публикуване на коментар