30 юли 2010

Платен студент

Родния парламент за пореден път се представя като една структура, която само върши глупости и после дрънка. Вчера народните представители са приели на второ четене промени в Закона за висшето образование. Промени, които връщат правото на платежоспособни студенти да си "закупят" място в университета. Вярно, това важи за едва 5% от местата в университета, но все пак съм адски ядосан.
В последната половин година моя милост си скъса задника, за да може да влезе в университет и въпреки това се класирах за специалност, която ми беше резервна. А можеше просто да извадя съответната сума и да не си давам зор. После сигурно можеше да си платя и изпитите и накрая да си изляза един платен студент в специалността, която ме интересува.
Естествено догодина отново ректорите ще прореват как няма пари, колко е ниско нивото на студентите и всички други познати оплаквания, които са резултат на съсипването на българското образование.
Аз, като бъдещ студент, съм крайно против да има платени студенти. Смята, че това обезсмисля моя труд, както и на всички, които с години са се трепали да учат, вместо да се шляят докато мама и тати изкарват парички за диплома. Като човек, който загуби една година, заради (явно) не добрата си подготовка се чувствам ощетен.
Но и това е загубена кауза, все пак живеем в Абсурдистан.

5 коментара:

  1. Ами въпросът е сложен и е трудно да се заеме категорична позиция. Както знаеш, университетите са автономни и имат свободата да определят сами начините, по които се финансират (разбира се, в рамките на закона). Процентът платени студенти е нормален, имайки предвид, че в държави като Обединеното Кралство например, също я има тази практика, макар и малко модифицирана. Всъщност и в България - вземи Американския университет като пример. Там колкото по-слаб резултат имаш на изпита, толкова по-висока приемна такса плащаш - това е БИЗНЕС! Все пак университетите са един вид предприятия. Надявам се конкурентната среда да ги принуди да натиснат и на качеството на преподаването, а не само на нивото на таксите. Тези 5% според мен са сложени като бариера да не се увеличи над този праг бройката на "платените" студенти. Тоест, според мен, депутатите са направили максимално възможното (имайки предвид автономността на университетите), да ги ограничат в желанието си да увеличават този процент до безкрайност :)

    ОтговорИзтриване
  2. Да, приемам, че университетите са предприятия, които имат нужда от доходи. Това е ясно и проблемът е голям. Но начина не е да се приемат "платени" глупаци в университетите. Особено важно в случая е, че таксата им няма да надвижава 1600лв., според закона, а има специалности, които са по-скъпи за редовно приетите студенти. Освен моралния аспект на въпроса, който ме засяга най-много, има и финансово-безумен такъв.
    Ето малко повече инфо - http://www.uchenik.com/5188-platenite-studenti-shhe-dlzhat-absurdno-niski.html

    Да не говорим, че и от университетите се краде като от каца. Според мен първо би трябвало да се наложи контрол над финансите им и да има санкции за нарушителите, а след това да се търсят нови доходи посредством подобни методи, които са убийци на нормалното образование. И дори 5% са много.

    ОтговорИзтриване
  3. Кандидаствал съм 2 пъти (втория по-успешен от първия) и това с платените студенти въобще не ми харесва. Може в други държави да има тази практика, но в моята тъпа държава, където процента на тъпаци стремглаво расте, не искам да я има. Ще ме извинявате, ама не може на по-заможните да им се дава образование, защото снасят повече пари, въпреки че децата им се кухи като градинска лейка.

    Вярно е, че на универститетите им трябват пари, но трябвали група богати лумпели да влизат по-лесно от тези, които си скъсват задника от учене? Процента може да е малък, но обидата и подигравката с останалите е достатъчно голяма.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен30 юли, 2010 23:25

    Само 1 малка поправка. В Американския Университет в благоевград според успеха се определя стипендията, която получаваш, а не таксата. Което си е съвсем логично предвид това че някоя организация ти плаща обучението. Иначе, къде по-разумен вариант за набавяне на средства от страна на университетите е като получат права (а разбира се и да проявяват повече инициативност) за по-автономни партньорства с бизнеса. За да създават продукт, адекватен на изискванията на пазара.
    Иначе тази идея би имала смисъл ако университетите нямаха достатъчен капацитет да насмогнат на качествените кандидати и така да са стимулирани да ги приемат, но това очевидно не е случая, щом за много специалности остават места след 4-то класиране. На последък в областта на образованието се правят много разумни предложения, които биха проработили ако ситуацията е коренно различна. За сега правим промените в системата на парче, пък да се надяваме, че скоро ще има голям наплив от студенти с добри резултати от изпитите. :D

    ОтговорИзтриване
  5. Да, приемам, че университетите са предприятия, които имат нужда от доходи. Това е ясно и проблемът е голям. Но начина не е да се приемат "платени" глупаци в университетите. Особено важно в случая е, че таксата им няма да надвижава 1600лв., според закона, а има специалности, които са по-скъпи за редовно приетите студенти. Освен моралния аспект на въпроса, който ме засяга най-много, има и финансово-безумен такъв.
    Ето малко повече инфо - http://www.uchenik.com/5188-platenite-studenti-shhe-dlzhat-absurdno-niski.html

    Да не говорим, че и от университетите се краде като от каца. Според мен първо би трябвало да се наложи контрол над финансите им и да има санкции за нарушителите, а след това да се търсят нови доходи посредством подобни методи, които са убийци на нормалното образование. И дори 5% са много.

    ОтговорИзтриване