15 октомври 2010

Вода

Какво е водата? Според Wikipedia, водата е следното:
Водата е химично съединение, което при стайна температура представлява прозрачна течност без мирис и цвят. Покрива около 71% от повърхността на планетата Земя и е съсредоточена главно в океаните и другите големи водни басейни - 97% е солена морска вода, 2,4% се съдържа в ледниците, а 0,6% в реките и езерата. Твърдото агрегатно състояние на водата се нарича лед, а газообразното водни пари. Химичната ѝ формула е H2O. Поради естествения воден кръговрат водата от океаните и моретата се изпарява и след това се връща на земята под формата на валеж.
 А какво е водата за хората?
За мен водата е даденост. Всяка сутрин се събуждам, изливам 300 мл. вода в кафеварката, измивам си лицето с вода и сапун, зъбите с вода и паста за зъби и взимам душ. Според простите сметки за това ежедневно упражнение отиват между 100 и 200 литра вода всеки ден.
Звучи много, нали?
Всъщност всеки теч, който тече с една капка в секунда изразходва 1200 литра вода годишно. Всяка следваща капка добавя нови 1200 литра.
Средно статистическият човек от развитите страни изразходва по 300-400 литра вода на ден. С проста математика стигаме до извода, че четиричленно семейство изразходва по около 30 000 литра вода на месец или 360 000 литра вода на година. 1/3 от тази вода отива в тоалетната.
Всички тези цифри звучащ потресаващо, поне за мен. А приемам това количество чиста, питейна вода за даденост.
В същото време 1 000 000 000 души (един милиард) на планетата нямат достъп до безопасна вода за пиене. Камо ли да си сварят кафе или да вземат сутрешен душ.
42 000 души умират седмично, защото са пили мръсна вода. 90% от тях са деца (38 000!).
Тъй като нито аз, а вероятно и ти, сме хора, които могат да направят нещо значимо по въпроса, нека просто пестим водата. Не, нямам предвид да не се къпем. Има прости начини да спестим много вода. Например си спирайте водата докато си миете зъбите. Това спестява 10 литра на ден. Когато си купувате ново казанче за тоалетната, вземете по-малкото. Ще ви върши същата работа, но ще харчи по 5-10 литра по-малко вода на използване. Взимайте сутрешния душ за 20 минути, вместо за 40.
Водата е ценност, не я приемайте за даденост.
__________________________________________
Този пост е по повод Blog Action Day, за който споменах на два пъти вече.

1 коментар: