10 ноември 2010

Пост-комунизъм circa 2010

Днес е 10-и Ноември. Много знакова дата в българската история. Днес се навършват 21 години откакто България официално е демократична държава и може с кеф да се нарича западна страна.
Имам щастието да съм се родил почти две години след тези безкрайно дискутирани събития. Наричам го щастие, защото времената преди това са по-зле от Тъмните векове. На практика това за мен е средновековието на България. Годините, в които истината е смятана за престъпмисъл и прословутата българщина на 20 век е дооформила българския Бай Ганьо в един абсолютен непукист.
И кой друг ако не комунизма и всичките му устои е основната причина за моментното положение на съществото българин? След като 40 години българите имат перфектната среда за живот със затворени очи и носене по течението, нали не смятаме, че за един протест време това ще се промени? Да, възторжените лица и цялата радост от '89-а не са ми чужди. Разбирам защо са се радвали хората тогава и не ги упреквам. Упреквам само факта, че след като са получили бленуваната свобода на мисълта, българите са останали с комунистическите си разбирания за живота, както и с комунистическите си навици.
Няма как да се изгради демократично общество, когато самото то бленува за времената на Партията и всичките облаги, които е имало тогава. Надявам се в най-близко бъдеще да се отървем от това мислене.

1 коментар:

  1. А стига, бе! Чак пък Тъмните векове... Дори и през 50-те не е било чак толкоз зле, доколкото съм чувал, а след 80-та вече с времето ставаше все по-свободно. Иначе съм съгласен стова, че голяма част от народа живее с комунистическото си мислене, виждам го в собственото си семейство дори, но останалото е доста преувеличено твърдение. Ако поговориш с някой видял нещата тогава отвътре и ги съпоставиш със сегашната ситуация, ще откриеш, че приликите са много повече от разликите, и причаната е, както сам изтъкна, че и сегашните държавници са с комунистическо мислене и идеи за управление. :)

    ОтговорИзтриване