28 септември 2011

Етнически какво?!?

Gogol Bordello*
В последните няколко дни основната тема, която успя да измести дори Шенгенския провал на правителството, е с. Катуница - мястото, което обитава един престъпник, който всички до скоро знаехме само като цар Киро, а сега се опитваме да запомним, че е Кирил Рашков. Ако сте били на Марс, в чужбина или в информационно затъмнение, ще припомня, че през уикенда хора, които са свързани с Рашков прегазиха младеж, което доведе до палежи на къщите на въпросния и протести в цялата страна. Лошото в случая е, че това са протести, ама не съвсем.
Откакто мисля като малко по-голям човек съм на мнение, че българският народ е в летаргия и трябва да излезе на улицата да протестира. И ако спрем до тук с разсъжденията, то тези събития са прекрасни - народът е на улицата. Вярно, че не са точно всички, но е масово и навсякъде в България. Само че в тези протести има няколко елементарни неща, които ме карат (отново) да се хващам за главата от безмозъчието на тълпите, както и на организиращите тълпите.
Първото и най-фрапиращо безумие, което забелязах вчера, когато отидох на протеста в София, беше, че хората не са събрани от обща идея, която искат да формулират пред някой, който може да промени нещо. Така например едно 15-ина годишно момче обясни на приятелите си, че всички цигани крадат от 20 години и никой нищо не прави, но е крайно време да ги спрат. По-късно една около 40-годишна жена ми обясни, че "като няма цигани - няма проблем". Някакъв друг младеж, който беше с качулка и не му се виждаше лицето, обясняваше на спътниците си, че "тъпите куки трябва да спрат да бият само българите и да бият цигани". Цялото действие се развиваше около НДК.
Тук някъде тотално се отказах от идеята да протестирам, затова и се отцепих от тълпата. Според мен проблем с циганите има, при това наистина голям. Това е една голяма група хора, които се слагат под общ знаменател, тъй като голяма част от тази група е в едно и също положение - неграмотни, изключително бедни, многодетни и безучастни спрямо обществото. Факт, който дори БХК не може да оспори е, че наистина голяма част от ромското население у нас живее по начин, който не е ОК. Според мен за това са виновни властите, които са позволили това да се случи и трябва да протестираме срещу неадекватно управление.
Вторият безкрайно фрапиращ фактор е, че всички говорят за циганинът Кирил Рашков. Че е циганин - циганин е, дори сам си го е казвал, ако не се лъжа. Но в случая е много по-забавен фактът, че Рашков е доста мастит престъпник, като подробности за това има дори в Уикипедиа. Тук някъде, поне аз си мисля, че хората от Катуница едва ли имат против циганите като цяло, а по-скоро имат против престъпника, който вероятно се държи сякаш наистина е цар, поне в селото, в което живее. За мен в случая няма конфликт с етнос, а конфликт с определен престъпник, който тормози село. Например.
Най-незначителната причина, която всъщност ми мина първа през главата, беше фактът, че тези протести всъщност са нерегламентирани. Един вид протестиращите искат законност, докато нарушават закона. Освен това нарушават закони, които очевидно не познават, тъй като повечето протестиращи се чудеха защо полицаите им казват да се разотидат. За да не съм голословен искам да напомня части от Закона за събранията, митингите и манифестациите:

Чл. 6. (1) В събрания, митинги и манифестации не могат да участвуват граждани, които: 
1. носят оръжие или други специално предназначени или приспособени предмети, които може да се използуват против живота и здравето на хората или за причиняване на материални щети; 
2. са в очевидно пияно състояние; 
3. са маскирани с цел да се затрудни тяхното разпознаване.(2) Всеки организатор или участник отговаря за вредите, които по негова вина са причинени при провеждането на събранието, митинга или манифестацията. 
Чл. 8. (1) (Изм. - ДВ, бр. 24 от 2010 г.) За свикване на събрание или на митинг на открито организаторите най-малко 48 часа преди началото му писмено уведомяват кмета на общината, на чиято територия ще се проведе, като посочват организатора, целта, мястото и времето на събранието или митинга. 
Чл. 11. (1) (Изм. - ДВ, бр. 24 от 2010 г.) Организаторите на манифестация уведомяват писмено кмета на общината за целта, времето и пътя на движението на манифестацията най-малко 72 часа преди провеждането й, а в неотложни случаи - най-малко два дни. 
Чл. 13. (1) (Изм. - ДВ, бр. 24 от 2010 г.) Кметът на общината, прекратява събранието, митинга или манифестацията, когато не са организирани или не се провеждат при условията и по реда, установени с този закон. 
(2) (Изм. - ДВ, бр. 24 от 2010 г.) При прекратяване на събранието, митинга или манифестацията участниците са длъжни да се разотидат.

За съжаление това е поредният протест, който има защо да се случва, но хората не влагат правилната емоция, нито искат правилните неща от властта. В случая дори е по-лошо, защото те не искат нищо от властта, а искат от един етнос да напусне страната, като за целта палят, трошат и създават безредици. Не казвам, че протестите трябва да са задължително мирни, но нека пробваме по добрия начин, пък след това да трошим. И се надявам народът да започне наистина да бъде заедно, а да не е временно явление.
_______________________
*Сложих снимка на Gogol Bordello, защото това е първото нещо, за което се сещам като чуя циганин. Пичовете свирят цигански пънк (gypsy punk), който според мен е най-енергичната и забавна музика на света.

6 коментара:

  1. като цяло това което си написал е така , но  не се ли сещаш че за да няма гражданско общество и всичко да е по този начин както е , се работи от поне 20 години  , логично май е всичко което се случва точно по начина по който се случва , нали ? и може би обществото против което е работено с десетки години от служби ЦЕЛЕНАСОЧЕНО е виновно ? да , виновно е , но това е мръсна игра , и да - по целия свят е така. ще се радвам да коментираш

    ОтговорИзтриване
  2. и да добавя , цялата историйка толкова мирише на политически игрички (да - точно така - предизборни) , че не е истина. тоя мач го играеме от 20 години. ше се радвам да коментираш.

    ОтговорИзтриване
  3. Да, прав си. Ако ме питаш мен за подобно овчедушие се работи много повече от 20 години, но въпреки това смятам, че можем да се противопоставим. Цаката е да сме умни и да правим околните умни, пък нека целенасочено ни променят - ако имаме акъл няма да им се получи. И точно срещу това се опитвам да се боря, като обяснявам защо не подкрепям хората, с които всъщност съм съгласен. Не само за този протест, не само за протести въобще.

    Куца ни обществото адски много, но то няма да се промени магически, а от такива като нас (колкото и да е самовлюбено), които да надигат глас... Май дори е исторически факт това.

    ОтговорИзтриване
  4. Мерси , Илия , за отговора - добре го каза. нека те цитирам - " нека целенасочено ни променят - ако имаме акъл няма да им се получи." - кофти , ама им се получава , извода е , че не става само с ядене - трябва и акъл ! като цяло подкрепям протестите , но нека не забравяме , че всичко е игра - бедните ще стават по-бедни , богатите по-богати - кофти - факт. Благодаря ти отново за позицията.

    ОтговорИзтриване
  5. най горе на статията си писал ,,Шенгенския провал на правителството'' грешка на всички правителства до сега

    ОтговорИзтриване
  6. Хъм да интересно позициониране как да се изразя ..... бахти и фарса големи хора сме да пробваме с добро ... или пък не ... бе, би трябвало да можем да изберем нещо от двете и правилото е че не трябва да е от омраза а да е чрез трезво мислене. Според мен тук става въпрос за пвече от закони и права (щото чесно казано ако всички цигански махали си платят дълговете към държавата дори и след данък корупция пак ще е достатъчно да си платим вънщния дълг).
    И въпреки това се зарадвах че показахме на братчедите че и ние можем да сме единни (жалко че единението ни не прави силата а омразата) че си заслжи палежите тоя ... вече чухме достатъчно нарицателни за него но не пречи и моето, клет престъпник с мания за величие, да без съмнение , дали така трябваше да стане, ми не мисля че можехме и по добре да се справим със ситуацията как??? незнам не съм мислил защото не виждам причина да мисля за нещо което вече се е развило и поодминало не че няма да се върти още дни но както доиде. За мене това е просто устроиство с което ще се даде на хората  това кото искат (да линчуват някой) преди изборите зог да му е на помощ на Рашков (не, не наоисано грешно прсто така ми харесва бог лил зог за един и същ си говорим) сега ще се редят на опашки да показват кой е по кадърен от другия. Садии, полицаи, следователи, премиери(щот все пак Бат Боико е навсчкъде)политически лидери, и в центъра на всичко (да бе да центъра) е смърта на едно момче което ако разбере в какво се е случило в последствие ще се обърне в гроба!!! Та етноси ли хах да има всички българи сме в един етнос етноса на овцата !!!

    ОтговорИзтриване