26 април 2013

Джаджомания: Sony Xperia Z

Прекалено дълго време Sony избягваше да влезе в сферата на титаничните смартфони. Затова и няколко много дълги години, така и не видяхме флагман от японците. С Xperia Z компанията навлиза при батковците, като залага на дизайн и водоустойчивост.

Крайният резултат е 5-инчов гигант, с който можете да играете World of Goo дори под душа. На лице са и типичната за Sony едва пипната версия на Android, доста приятен дизайн и очакваната пъргавина на флагман от 2013. За съжаление има няколко основни неща, които куцат, но за това по-надолу.

Интериор
Между двете стъкла на Xperia Z тиктата четириядрен звяр с честота 1.5 GHz, който върви в комплект с 2GB RAM и 16GB вътрешна памет. За щастие телефонът има и слот за microSD карта. С тези характеристики е ясно, че всичко лети, като аз лично не срещнах никакви забавяния, абсолютно никъде.

Най-забележимото в Xperia Z е гигантският 5-инчов дисплей. Хубавото при него е, че с този размер е идеален за четене на комикси и всякакви игри. Лошото е, че е далеч по-красив когато е изключен, въпреки Full HD резолюцията. Макар и да има добри цветове, екранът на Z има ужасни ъгли на видимост и при малко по-нестандартна гледна точка, някои неща просто изчезват.

Екстериор
Красотата изисква жертви. В случая красотата е предизвикана от абсолютно симетричния дизайн на Xperia Z. От двете си страни той е покрит със стъкло, подобно на iPhone 4, а симетрията се нарушава само от бутона за включване и изключване, който стърчи леко от десния ръб. Шасито има остри ъгли и доста груб дизайн.

Точно тези остри ъгли обаче играят лоша шега на Z, тъй като правят държането на 5-инчовия телефон доста сложно упражнение. Писането с една ръка е живо приключение и като цяло боравенето с огромния тъчскрийн е доста затруднено. И все пак Xperia Z е един от най-добре изглеждащите смартфони на пазара.

Потребност
Безспорно огромният плюс на Sony Xperia Z е това, че е прахо- и водоустоичив. Така дори по-невнимателните потребители могат да са сигурни, че няма да се разделят с джаджата си прекалено бързо. Сред спорните предимства на Z е дисплеят, който е удобен за четене, но пък не е най-качествения на пазара и изисква свикване с размера. Това в комбинация с доста добрия живот на батерията са основните практически предимства, с които разполага отрочето на Sony.

Като цяло Z е интересен и красив модел, който съвсем гордо може да влезе в битка с конкуренцията. Проблемите, които има не са достатъчно големи, че да помрачат прекрасния дизайн и супер готината способност да го използвате в басейн. И все пак за следващия флагман очакванията към Sony са за нещо още по-интересно.

Light Side
Водоустойчив смартфон!
Груб, симетричен дизайн
Добра батерия

Dark Side
Категория: Чиния - неудобен за една ръка
Не-впечатляваща камера
Кофти дисплей

Няма коментари:

Публикуване на коментар