03 април 2013

Log Off

Социалните мрежи са моята стихия. Може да звучи супер лейм, но позитивите, които са ми донесли Facebook, Instagram и Twitter са смущаващи. И говоря за материални и измерими real life позитиви, а не за Klout Score. Въпреки това съм повече от щастлив, че в последните седмици съм повече log out, отколкото вътре, поне по моите критерии и параметри.

Разликите
За човек, който изкарва средно по 6-8 часа пред компютър на ден, без да е заключен в офис, е съвсем в реда на нещата да губи много време в социалките. За мое съжаление аз губех горе-долу половината от времето си там. Без значение дали ще е в Pinterest, Tumblr или Twitter, времето си излита безсмислено. Или поне така го усещам.

След детоксикацията, освен че изкарвам по средно 3-4 часа пред компютър, около 70% от времето е actual activity. Тук не броя гейменето и гледането на филми, тъй като те са целево забавление. Така успявам да постигна повече резултати в работата си - спазвам около 90% от дедлайните в работата и университета. Освен това имам повече време за други неща - книжки, разходки, музика. И английски.

Методите
Та, след като описах що за джънки съм/бях, сигурно се питате как така се пооткача човек. За мен разковничето е в смартфона. Напоследък следя фейсбук на 90% през телефона. Отговарям на съобщения, коментирам и публикувам основно през него. Тъй като платформата е по-неудобна за ползване, а и предлага по-малко разсейки, така изкарвам най-много час на ден във фейса. Хубавото е, че този час е докато чакам нещо или когато се измъквам от общуване с неприятни обекти, така че не е точно изгубено време.

Същото до голяма степен се отнася и за всички други социалки. От компютър гледам само служебните неща във Facebook - нещата около Реакция, университета и Накама и се "награждавам" между различните задачи. Нещата от Twitter пък продължавам да следя през телефона, като статиите вместо да запазвам за по-късно с favourite, просто слагам в Pocket и чета когато няма какво друго да правя, пак през телефона.

Изводът
Не спирайте фейсбука тотално, все още е най-полезния източник на контакти и комуникация с много хора. Но не му ставайте роб, защото яде ужасно много време. Също така приемете, че сте джънки. Всички сме, колкото и да отричаме. Радвайте си се на лайковете, но след като сте свършили работата си. Така ще се чувствате по-спокойни.

1 коментар: