23 март 2013

Кино в четвъртък: Детски работи

Battle Royale
В условия на икономически спад и масово бойкотиране на системата от страна на учениците, Японското правителство приема Battle Royale act. Закон, според който всяка година произволен клас бива избран, за да участва в нещо като риалити шоу, от което оцелява само един. След като всичките 41 ученици получат торба с провизии и произволно оръжие (от узи до капак за тенджера), те имат 3 дни, в които да се избият, докато оцелее само един.

Изключително динамичен, кървав и силно притеснителен филм с произход Япония. Аз лично го възприех като дисекция на японските училища, от която прозират безумните отношения, които имат тамошните деца. В същото време филмът е завладяващ и забавен, доколкото поредица от кървави убийства между обезумели тийнейджъри може да е забавна. Важно е да отбележим, че Куентин Тарантино е обявил Battle Royale за един от любимите си филми.
8/10

Moonrise Kingdom
Любовната история на две 12 годишни хлапета. Действието се развива през 60-те на изолиран остров, където Сам избягва от скаутския лагер, за да се срещне със Сузи и двамата да се отдадат на любовта си. Това води до едно от най-абсурдните издирвания, в което са включени останалите малки скаути и лидерът им (Едуард Нортън), местният полицай (Брус Уилис) и родителите на Сузи.

Това е филм, в който 12 годишно момиче се разхожда по сутиен, чете на любимия си, също 12 годишен, който пък пуши лула и рисува голи тела. И всичко това е напълно естествено, без да дразни или шокира. Едно визуално тържество, което се покланя на ретро подходите в киното и искри от цвят и топлина.
9/10

Няма коментари:

Публикуване на коментар