07 март 2013

Кино в четвъртък: Оз: Великият и могъщият

След няколкото версии на Снежанка, гаврата с Хензел и Гретел, интерпретациите на Братя Грим и анимационните закачки по Червената Шапчица, дойде време и на Магьосникът от Оз да преживее модерна екранизация. Общото във всички изброени филми е, че това не са екранизации на приказки, а по-скоро доста странни адаптации по мотиви на тези приказки. Това е важно уточнение, когато си говорим за бозавите истории, които се развиват в тези филми.

Тази интерпретация е нещо като предистория на Магьосникът от Оз и разказва за един доста смотан фокусник, който успява да попадне в магическата страна Оз. Там той среща добрата вещица Теодора, която му обяснява за пророчество, според което той е великият магьосник, който ще спаси страната от Злата Вещица. После се оказва, че добрите са лоши, лошите са добри, а магьосникът не бил толкова смотан. Стандартна история, в която най-силния момент е когато "магьосника" все пак успява да поправи краката на второто момиченце, което го моли за помощ.

Без да изненадам никой, ще кажа, че фокусът в този филм са ефектите. А те са впечатляващи, въпреки че напомнят прекалено на Бъртъновата Алиса. Особено готино е раздвижено порцелановото момиченце, както и летящата маймуна. Другата приятна заигравка е, че филмът започва във формат 4:3 и е черно-бял, като само от време на време малко огън изхвърча извън кадъра и в черните полета отстрани. Когато фокусникът пристига в Оз, нещата елегантно добиват цвят и преминават в стандартното 16:9. Може би най-голямата визуална катастрофа е злата вещица, която в един момент безумно напомня Hulk, яхнал метла.

Играта на Мила Кунис, вероятно би била впечатляваща, ако не беше досадна. В опита си да е зла, изглежда като че позеленяването идва от напъване. За сметка на това Джеймс Франко съвсем прилично го раздава като глуповат и отдаден плейбой. Останалите в каста са по-близо до нелепи, отколкото каквото и да е друго, но в контекста на детска залъгалка е ОК.

Като цяло Оз: Великият и могъщият е визуално пиршество, което със сигурност ще се хареса на хлапетата и феновете на безсмислените приказни филми. На всички останали препоръчвам да помислят доколко им се гледа двучасов маратон от визуални ефекти и кофти актьорска игра. А феновете на оригиналната история, най-добре да си спестят мъките.
6/10

Няма коментари:

Публикуване на коментар