08 март 2013

Джаджомания: HTC Windows Phone 8X



Не мога да си кривя душата и да не споделя, че след година и половина с Android съм в леко шизофренично състояние на любов и омраза. Всичките му дребни бъгчета и забавяния са ми дошли до гуша и имам нужда от свежа алтернатива, с която да забравя роботчето. Безкрайно неочаквано тази алтернатива идва в лицето на Windows Phone 8, който пък ми попадна със супер красивия HTC 8X.

Без да се опитвам да свалям звезди за новата система, смело заявявам, че Microsoft ми скриха шапката. Естествено, Windows Phone, за разлика от Android, страда безумно много от липсата на приложения и цялостното отношение към нея, но операционната система ме спечели. Заедно с мощта и дизайна на отрочето на HTC, мога да кажа без бой, че съм влюбен.

Интериор
HTC Windows Phone 8X е впечатляващ, както отвън, така и отвътре, но да започнем с хардуера. Естествено, първото впечатление дойде от 4.3 инчовия HD екран, който е точно на ръба между големия дисплей и чинията, докато има по-голяма гъстота на пикселите от iPhone 5. Под него трепти Snapdragon S4 двуядрен процесор на 1.5GHz, който може да не е като четириядрените чудовища от напоследък, но явно е достатъчен. Освен това телефонът има 1GB RAM, 16GB памет, две FullHD камери отпред и отзад, съответно 2.1 и 8 мегапиксела, както и NFC.

Екстериор
Дизайнът на 8X е адски изчистен и последователен. Смартфонът няма ръбове, като всичко е заоблено и прелива плавно. Това създава малко проблеми с бутоните по страните му, но свикването е бързо. Дебелият 10.1 мм HTC 8X всъщност е доста по-тънък в краищата, което създава усещането за по-малко устройство. Освен това приятния на пипане материал на шасито допълва усещането за изискана джаджа.

Потребност
В основния плюс се крие и основният минус на смартфона. Колкото и интересно и всъщност лесно да е всяко действие с него, то все пак е различно, което може да обърка по-нетехнологичните потребители. Друг, не чак толкова генерален, минус е липсата на слот за microSD карта, което ограничава паметта до 16 GB. Всъщност най-лошото в родните условия е сравнително високата цена, на която се предлага 8X в България.

Несъмнено Windows Phone 8X е за експериментаторите, които искат нещо различно и не се плашат, че няма да имат Instagram. За сметка на десетките липсващи приложения, с които всеки потребител на смартфони е свикнал, HTC и Microsoft предлагат потресаващо добра операционна система, която не даде дори признак за забавяне за 10-ината дни тестове. Това в комплект с хардуерните екстри - HD екран, добра камера и beats audio, превръщат 8X в доста привлекателна машинка.

Light side
Голям, но не огромен HD дисплей
Зверски дизайн
Интересна и иновативна OS

Dark side
Няма слот за карта
Екосистемата на WP8 е трагично бедна
Предната камера е прехвалена

Няма коментари:

Публикуване на коментар