10 септември 2008

Google-ска логомания vol.2

center
Google отново са в крак с най-актуалните новини от световен мащаб. Днешното им лого е много впечатляващо - LHC ражда Google. Повода е старта на Големият Ускорител на Адрони. Основната цел на този ускорител, намиращ се на границата м-у Франция и Швейцария, е да открие теоретичната частица бозон на Хигс или както някой учени я наричат "частицата на Бог". Реално погледнато днес нямаше начин да се изпълни големия страх на много хора и учени, отваряне на черна дупка, поради простата причина, че днешният старт е просто тест, първият тест в който частитците са направили пълна обиколка на 27-километровият тунел - първо в посока на часовниковата стрелка, а след това в обратна посока. Планирано е първите високоенергиини тестове да се проведад през Октомври, така че ще е по-актуално да се страхуваме от черна дупка тогава :).
За да разберем защо LHC наистина е Големият ускорител, ще ви дам кратка информация за него и за предният носител на титлата "Най-голям ускорител на частици".
LHC (Големият ускорител на адрони); сблъсква протони с протони и оловни йони с оловни йони; 27-километров пръстен; най-високоенергийният ускорител
Собственост на CERN (Европейска организация за ядрени изследвания)
„Теватрон"; сблъсква протони с антипротони; 6,4-километров пръстен.
Собственост на Национална ускорителна лаборатория „Ферми"
Ето и списък най-разбираемите за не-физик нещата, които физиците се надяват да разберат с LHC:

Бозонът на Хигс

Един от въпросите, на които физиците се надяват да отговорят, е защо или как частиците имат маса. Постулират, че съществува поле, което изпълва пространството и придава маса на фундаменталните частици, като взаимодейства посредством специална частица, наречена бозон на Хигс. Откриването на бозона на Хигс ще им помогне да разберат загадките на масата, като например защо протоните са по-тежки от електроните или защо фотоните въобще нямат маса.

Защо материя, а не антиматерия?

На теория Големият взрив трябва да е създал равни количества материя и антиматерия, които да са се унищожили взаимно и да са оставили Вселената на практика празна. Защо тогава нашата Вселена се състои почти изцяло от материя?

Тъмна материя и тъмна енергия

Звездите и галактиките, които виждаме, образуват само 4 до 5% от Вселената. Останалото е тъмна материя (20 до 25%) и тъмна енергия (70 до 75%). Физиците се надяват, че експериментите с ускорителя ще хвърлят светлина върху тези тъмни феномени.

Със сигурност в следващите 10-тина години ще има доста големи открития във физиката, които са също така и интересни. А за частта с черната дупка, смятам, че няма достатъчно енергия в опитите на CERN за да стане нещо такова, но пък може да се създаде някаква материя която да е странна от всяка гледна точка, все пак имитират Големият Взрив... бум.

Няма коментари:

Публикуване на коментар