30 август 2010

Paradise in Paris

Покрай експулсираните роми от Франция към България и Румъния се изговори и изписа адски много. То не бяха изказвания, изразявания на притеснения и осъждане на действията на Франция. Принципно са прави, че да изгониш някой по този начин е нелепо. Но и са прави, че този някой да живее на гърба на обществото е нелепо.
Въпросните роми във Франция живеят така както живеят и тук. На разноските на данъкоплатците, безработни, мрънкащи, неплащати сметки, паразитиращи и в по-голямата си част - крадящи. Не съм расист. Не мразя никого само защото цвета му е друг. Но ромите, които живеят в гетата са нещо, което не мога да приема. Нещо, което е неприемливо по всички параметри. Тези хора искат да им пада благословия от небето, а те да си живеят живота. И след като дори държава като Франция - родина на либерализма и свободомислието, предпочита да върне проблема там от където е дошъл какво може да направи жалкото ни правителство? Браво на чешкия министър на външните работи, който понадушва расизъм. Евалата на ЕК, която смята, че Франция няма правото да спре достъпа на Румъния и България до Шенген, заради потоците роми, които се изнасят на запад от нас.
Това е много хубаво мислене, но пък защо да трябва проблемите ни да бъдат решавани от Франция? Или от ЕК, или от който и да било друг. Та това са си нашите роми. На личните им документи пише Nationality BGR, а не FR или EU. За съжаление това е поредния проблем, с който няма да се справим сами, поне не и в близкото бъдеще. Поредния проблем, който е възможно да ни дръпне назад и поредния момент в, който "ромската напаст", както мило наричат тази общност много хора, ще навреди на редовия данъкоплатец.В случая съм изцяло за това Франция да се погрижи тези граждани да не влизат в границите на тяхната държава. Дори ако се наложи да се забави влизането на България и Румъния в Шенген смятам, че това би било правилно, тъй като явно не можем да се справим с проблемите си, трябва да носим последствията.
А ромската интеграция в България "кипи и ври". Всички споменават ромите само в комплект с Франция. Твърди се, че има средства за ромска интеграция, но аз лично не съм чул някъде да се направи нещо по въпроса.
А може и хората да са изгубили надежда, като виждат какво става със старите опити за интеграция...

Hotel Paradise from Joro Pentagram on Vimeo.

Филма е на HBO. Благодаря на Жоро Пентаграм, че го сподели с нас.

Няма коментари:

Публикуване на коментар