08 април 2011

Пишман рекламист или как Facebook ме прецака.

Сряда, 6-и април около 19ч. Аз, Илия Темелков, получавам следната задача от Saatchi & Saatchi - "Рекламирай, че искаш да работиш за нас, в социалните мрежи и ако до неделя в 24:00 ч. направиш нещо, което да ни впечатли, те взимаме". Не повече от 6 часа по-късно съм събрал скайп съвещание с Templar и ID. След мъдрене и обсъждане стигнахме до следната идея.
Сутринта пускаме страница във Фейсбук, в която моята любима леля пише, че съм изчезнал и моли хората за помощ, като започва от приятелите ми. Бях убеден, че началото ще е такова, каквото се получи - учудени хора, които питат дали не е номер.
Дотук добре. Планът беше да пуснем страницата сутринта, да ъпдейтнем статус, по един линк на стените на агентите и да изчакаме. За съжаление тук дойде и първата ни грешка. Още в началото знаех, че това трябва да бъде forced meme, а това изисква онлайн активност, която можех да проявя чак следобед, защото нямах достъп до акаунтите на хората. За сметка на това имаше и момента, в който никой не отговори прекалено дълго време, заради което почти се отказахме, вместо да се активизираме допълнително.
Идеята беше следобед да се пусне видео в YouTube, в което леля ми да обяснява кога са ме видяли за последно, а вечерта или в петък сутринта друго видео, в което, пак тя, да разкаже, че ме е видяла да гоня количка с бира. Това щеше и да е момента, в който идва съмнението за гавра, когато би трябвало да се съберат и тролове, които да разпространяват страницата и клиповете.
Следващата стъпка бяха статуси в страницата, които да съобщават, че съм забелязан на най-различни места в безумни ситуации - крадящ слушалки от магазин, с преливащи от кренвирши джобове да гоня рейс и т.н.
Според реакцията на хората, цялото нещо можеше да продължи до неделя вечер или да приключи още в събота, като да оставя неделя за истинската история, която се представя във финален клип, в който аз се оказвам у дома, зарит в хартия и мислещ какво да направя за да работя за Saatchi.
За съжаление активността започна в момент, в който нямаше никой агент онлайн и след като се бяхме отказали от клиповете, защото след цял ден имаше 2-ма души, които бяха натиснали "Like".
За капак на всичко фейсбук се движеше с около 20 минути закъснение от постването на нещо до виждането му от хората, като при някои отнемаше по 10-ина, а при други повече от 40. Аз лично виждах развитието благодарение на мейловете от Фейсбук, но нямаше никакъв начин да отреагирам адекватно с коментари.
В крайна сметка видях, че @svetlaen се е притеснила адски много, заради което и писах за какво става дума, но тя реши, че подобно нещо е неприемливо и разпространи "тайната". Доколко е права си решете сами, аз я разбирам и по никакъв начин не критикувам решението, което е взела.
Сред морето от грешки най-ярко изпъква факта, че пропуснах да уведомя всички близки и приятели, които наистина биха фрийкнали, макар да се изненадах от някои реакции. Втората основна грешка е, че избързахме, и със старта, и с изводите, че това няма да се получи. Оттам нататък всичко, което куцаше, беше комуникация.
Интерсното е, че за малко над 2 часа страницата събра 70 харесвания, като мухата се пусна от поста на загрижената ми леля (истинска е, аз я помолих да пише, а в един момент аз поех щафетата), след който се започна едно издирване на моя милост от "феновете", а страницата събра над 30 коментара. В Туитър аз засякох поне 40 туита, като 30-ина от тях включваха mention към мен.
По моите лични критерии задачата ми е провалена, а и очаквам още утре да бъда нахокан на поне шест фронта, но важното е, че се забавлявах и се убедих отново, че социалните мрежи имат неподозиран потенциал, който просто трябва да използваме.
Овен на Templar и ID искам да благодаря на zbl, Петя, Жоро и Люси

23 коментара:

  1. Сещам се само за "лъжливото овчарче". Ок е, че си се забавлявал, но има хора, на които наистина трябва помощ. Този тип социални експерименти не им помага особено.

    ОтговорИзтриване
  2. да, това обяснява (прекалено съмнително) спокойната реакция на петя.
    следващият път, никакви ченгета, ок? моля те, хаха

    ОтговорИзтриване
  3. Така е и го осъзнавам, затова и идеята ми беше в рамките на часове да се разбере, че става дума за нещо друго. В главата ми минаха и идеи как да продължа след това, ако има успех. Най-силната идея беше да използвам този хайп, за да обърна внимание точно на проблема с безследно изчезналите хора, за които властите не правят нищо.

    ОтговорИзтриване
  4. Ами тя разбра в последствие и то защото се бях отказал вече, иначе щеше да е сред хората, които ще се шашнат малко повече, но бързо ще стоплят, че става нещо друго. Беше ми интересна нейната реакция, затова бях решил да не знае, но как да е :D

    ОтговорИзтриване
  5. Ами тя разбра в последствие и то защото се бях отказал вече, иначе щеше да е сред хората, които ще се шашнат малко повече, но бързо ще стоплят, че става нещо друго. Беше ми интересна нейната реакция, затова бях решил да не знае, но как да е :D

    ОтговорИзтриване
  6. ужасно тъпо!!!знаете ли колко отчаяни хора използват социалните мрежи,за да търсят изчезналите си близките.

    ОтговорИзтриване
  7. Фейсбук го фейлнал... С какъв акъл ви хрумна точно това??? С всеки изминал ден хората определено се побъркват!

    ОтговорИзтриване
  8. Сигурно не съм първата, която дава "акъл" по тоя въпрос, а е и малко късно, да не говорим, че въпреки обяснението, не ми е кристално ясно какво точно са искали от теб, но... Абе бла-бла. Ще си кажа, каквото ми е на сърцето, и толкоз.
    Първо - Избирането на такъв сериозен проблем за тролване не е лоша идея. Може да дразни някои хора, но за всичко се намира опозиция, така или иначе.
    Тук обаче идав проблемът. Не е като да не си запознат с тролщината. Изпусна спойлващия сериозността елемент. Снимката на групата можеше спокойно да е meme-generated, или пък да има нещо, за което да се хване човек в инфото.
    Пример - хелп Христо. На пръв поглед сериозно, но видеото спойлва всичко. Вярно е, че сте се стремили към оригиналност, но при такова изобилие от подобни "изпълнения", е доста трудно.
    Да, съществува факторът бъгнат клюкарник, и не можеше примерно да се насърчат остроумните коментари, защото и такива имаше в началото, но защо в коментарите на загрижената леля трябваше да се стига до полиция?
    Имаше някои странности около групата, които да предизвикат съмнение, но уверенията, че положението е сериозно, направиха така, че малко хора се изказаха духовито.

    Чиърз!

    Забележка: Глупостите и ненужната критика, които роди главата ми в 7 часа сутринта подлежат на игнориране по желание на адресата. :)

    ОтговорИзтриване
  9. Ако искаш да влезеш в патоса на Боб Дилън и "I'm not there", то това означава, че грандоманията ти е взела връх измежду изграждащите те неща...

    ОтговорИзтриване
  10. Тъпа идея.другия път направо кажи, че си умрял.

    ОтговорИзтриване
  11. Ех тия хайпове бъзове тролове лайкове мемета и ташаци на жълти точки....пич, без да казвам D. Droga знам, че тия неща са пълни глупости. И понеже за отрицателно време ми стана ясно, че си някаква проститутка в социалните мрежи поне на 6 фронта, се сещам че примерно вместо да си правиш кур-капани може да четеш малко повече нещата на твоя приятел Асен Ненов и да се опиташ да осъзнаеш сериозността на времената, в които живеем. Умно момче си дет вика баба - или се хвани нещо с изкуство или помагай на хората (средно положение май вече почти няма). Време е да си кажеш - internetz, благодаря за инфото и мозъчните мускулчета, но времето ми е скъпо. Относно професионалните амбиции да знаеш,че рекламата и мас медиите са пълен ташак. Помисли, дори от "маркетингова" гледна точка парите набухани в стандартна реклама са откраднати от CRM и product development-а (и подобряването му) и набутани в медии, чиято цел е да дезинформират и окупират времето и съзнанието на хората. Рекламата е мръсната работа на артисти, психолози и най-вече на пишман такива. Днес имаме нужда малко повече хора, които се интересуват от другите хора , а не от бизнес (техните пари). А социалните мрежи използват нашия интерес към другите хора точно за това. Питай Саачито...хи-хи

    ОтговорИзтриване
  12. Ако беше казал още в началото... щяхме да го спретнем през деня :)

    ОтговорИзтриване
  13. Да поговорим за проекта ти: мисля, че имаш потенциал като рекламист, но трябва да заложиш успеха още в първоначалната идея и да предвидиш подозираните и неподозирани човешки реакции. За да направиш нещо, ти трябва преди всичко много проста вирусна идея, а такава, в която има много "ако" (ударението е на о, за протокола), е обречена на провал. И нещо друго - лошите новини се разпространяват светкавично, факт, но не и в хигиеничната рамка на социалките (ако наистина се притеснявам, няма да правя по учебник и да пускам страница)... многото агенти обричат проекта, защото кой разбрал, кой не разбрал. На кратко, зле измислена идея, кофти асоциации с лъжливото овчарче, които трябваше да предвидиш, лоша реализация, но знаеш посоката, според мен имаш обещаващо бъдеще :-) (аз не разбирам от реклама...)

    ОтговорИзтриване
  14. Да, знам. А знаете ли колко повече хора не ги ползват за това?

    ОтговорИзтриване
  15. С акъла, с който би ми хрумнало и нещо друго. Благодаря за квалификацията.

    ОтговорИзтриване
  16. Благодаря за критиката. Честно казано основната причина е факта, че се бяхме отказали и нещата се развиха до голяма степен без нашето участие.
    Постовете с полицията бяха, защото реших, че няма коментари освен въпроса и трябва убеждение, че има проблем. По-късно установих, че има бъг с фейсбук.
    Ако не се бяхме отказали щях да имам клип, който да покаже тролската част още в момента на първите наистина притеснени хора.

    ОтговорИзтриване
  17. Не знам какава грандомания намесваш, когато става дума за задача, която гласи "Рекламирай себе си".

    ОтговорИзтриване
  18. Позволи ми да одобрявам труда и интересите на Асен Ненов, без да съм абсолютно съгласен с тях.
    Не знам как установи, че съм проститутка от това, че използвам туитър и фейсбук, така както милиони други - за забавление, получаване на информация и свръзка с интересни хора (като Асен например ;)).
    Няма да развивам теориите си за силата на маркетинга, когато се използва от мислещи хора, които не са движени само от пари.
    Освен това не съм артист.

    ОтговорИзтриване
  19. Другия път ще знам :D. Мерси все пак.

    ОтговорИзтриване
  20. Благодаря, съгласен съм с коментара като цяло. За протокола и аз не разбирам от реклама.

    ОтговорИзтриване
  21. Sorry - не лай(к)нах , защото си помислих, че дори инфото да е истина ТИ, момче, ще се оправиш... Другия път не бързай , когато мислиш под стрес... ;)

    ОтговорИзтриване
  22. Абсолютно. Наскоро се случиха неща, които ме накараха да се замисля точно за това как търсим изчезналите хора.

    ОтговорИзтриване