13 юли 2011

Гниеща журналистика

Изгнило, вонящо, долнопробно, грозно и отвращаващо. Това е положението на българската журналистика, на българския народ и на цялата българска система. Мразя да пиша за подобни неща, мразя да говоря за тях, но още повече мразя мълчанието на много мои колеги, както и на по-голямата част от заспалия ни народ.

Поводът е меко казано ужасен. В нощта на петък срещу събота загубихме Яна Кръстева по един особено жесток начин. Редица долнопробни и пошли информационни сайтове разпространиха един отвратителен образ на Яна - скитница, пияница и отрепка. Въпреки че съм я виждал едва няколко пъти, знам че Яна беше най-нормално, интелигентно и весело същество. Вероятно в петък наистина се е напила, но в петък и аз се напих. В същия този парк, на 500 м. от стадиона.

Знам, че няма да си върнем Яна, но аз искам възмездие. Искам убийците да бъдат намерени и наказани с цялата писмена строгост на закона. Искам всички лайняни журналисти, които сякаш заплюха паметта на Яна, да бъдат санкционирани и да получат наказание. Искам и да се извинят, но не така както след злословията, които писаха по адрес на Борислав Борисов по-рано тази година. Този път искам да има истински резултати.

А към всички колеги журналисти и репортери имам само една молба - не човъркайте в раните на хората. Помнете, че отбелязвате новините, които се случват с тези хора и не бъдете жестоки. Не бъдете като нещастниците от БЛИЦ, още по-малко като нещастниците от в. Монитор. Ако работите за големи медии - говорете за проблемите, не бъдете поръчкови гъзолизци. Не пренебрегвайте нормалните хора, така както правите години наред. Бъдете истинска четвърта власт, а не подлоги и Оруелови свине.

Във връзка със случая се появи Facebook група. Присъединете се.

15 коментара:

  1. Думи нямам. Буквално. От теб го разбрах, прочетох публикацията в "Монитор" и ми се пригади. Не знам какво същество трябва да си (не човек, това НЕ МОЖЕ да е човек), за да пишеш по този начин за такъв факт. А секцията "Контакти" на сайта им е празна, разбира се.

    ОтговорИзтриване
  2. За съжаление когато става дума за подобни случаи това е практика. Вече се убеждавам. Като по чудо този път в. Труд са спестили брутализмите, но пък Монитор ги заменят както подобава. Искрено се надявам близките на Яна да потърсят сметка.

    ОтговорИзтриване
  3. Илийка, за това, че журналистиката в милата ни родина е както всичко останало - търсещо скандала, аз отдавна спрях да гледам новини и да чета подобните кримки. Не мога да си обясня и друго - на Великден, когато пияният смаза няколко деца на улицата, журналята снимат родителите им и ги излъчват в прайм-тайма (на всеки е ясно, че те не знаеха къде се намират, плачат и вият нечленоразделно, ама - ей, на - новина!). Едно мъртво момиче е "изпаднала алкохоличка". И т.н., и т.н., и т .н. Примерите са безбройни.
    Докато искаме сензации, сензации ще ни поднасят. Не е само до журналята. До всички ни е.

    ОтговорИзтриване
  4. В тази държава от много години няма нито
    журналистика, нито преса. Има банда поръчкови бездарници и
    вестникоподобни парцали, слжещи за лобистки листовки.

    ОтговорИзтриване
  5. За съжаление си права. За огромно съжаление.

    ОтговорИзтриване
  6. Борис Ташев13 юли, 2011 01:53

    Тия лайна са гнусни. Не ги наричам хора, не ги наричам журналисти. Това са гадни, въшлясали помяри.
    Илия, надявам се да НЕ ви учат това в университета, защото ако почнат да ви учат това, не сменяй университета - сменяй шибаната държава!

    ОтговорИзтриване
  7. Новина беше и това, че "гадните мЬетъли" не изпотъпкали тревата на стадиона, но Яна е алкохоличка, клошарка и какво ли още не. А не е новина това, че за да се предотвратят следващи подобни случаи, полицията ТРЯБВА да има засилено присъствие в парка. Как да е новина, като не се случва? На кое гражданско общество да са пищящата тръба журналистите?

    ОтговорИзтриване
  8. Добавка: И навсякъде другаде по света.

    ОтговорИзтриване
  9. В интерес на истината не знам чии интереси защитават журналистите, чрез тези писания.
    Вчера, докато четях за убийството на това младо момиче, се почувствах един вид омърсена от писанията. Особено във вестник "Телеграф" - след прочита на двете страници, останах с впечатлението, че с описанието на 'начина на живот' на Яна, журналистите един вид оправдава в голяма степен извършеното престъпление.
    По дяволите!!!!
    Държала се предизвикателно - ало, коя жена не се държи така?! Това, че някакъв комплексиран импотент, не е успял да привлече вниманието й не означава, че трябва да я убива! 
    Пиела - ха, че кой не пие!? Петък вечер, с компания, на пейка - защо да не пият?! Това, че е била пияна оправдава ли изрода?!
    Просто не искам да изброявам всичките глупости, които прочетох вчера.
    Оправдание за такова убийство няма! Оправдание за изнасилване няма! НИКОЙ НЯМА ПРАВО ДА ОТНЕМА ЧОВЕШКИ ЖИВОТ, НЕЗАВИСИМО ОТ ПОЛ, РАСА, СОЦИАЛНО ПОЛОЖЕНИЕ!

    Искрени съболезнования на семейството и близките на Яна.

    ПП: Чудя се само, поне за миг тия журналисти не се ли замислиха за родителите на момичето?!

    ОтговорИзтриване
  10. Изразявам искрени съболезнования към близките на Яна.

    Тонът на статията във в. Монитор (и останалите места, в които е публикуван същия материал) е омерзителен! Към този момент са изписани много коментари относно моралния и трагичен аспект на инцидента, за това няма смисъл да продължавам, но е ясно, че този тон в медиите не е случаен (но може би е добре платен) - в този случай лъсват ярко някои съществени проблеми на нашето общество и за пореден път се замазват очите за важното: систематичното неглижиране на тежки престъпления и злоупотребата с човешки права - сякаш щом е била пияна, значи едва ли не "си го е търсила", популярно схващане у нас; липсата на адекватни превантивни мерки срещу подобен род престъпления - Борисовата градина, както повечето големи паркове в столицата са почти изцяло неосветени нощем и са слабо охраняеми. Във вечерта на това голямо музикално събитие поне охраната в парка би трябвало да бъде засилена, но в нито един от прочетените от мен новинарски материали по случая дори не се споменава за това. За сметка на това имаме сензация - пияната скитница се е докарала. Никой от нас, никой от тях не може да съди и коментира характера и стила на живот на жертвата, но дори приложеното описание да е вярно - употребата на алкохол, мобилноста, изборът на социална среда са законни индивидуални човешки права, срещу които материали в този тон представляват косвено посегателство. Смятам, че хората, които се занимават  с органацията на протест или просто са
    съпричастни към случващото се, би трябвало да фокусират в по-голяма
    степен вниманието си върху споменатите по-горе проблеми.

    ОтговорИзтриване
  11. vsi4ko napisano ne se nugdae ot nikakav komentar v tazi dargava upravlavat varvari i tova e rezultata leka prast na momi4eto

    ОтговорИзтриване
  12. Добър текст. Негодувание и ужас ме изпълва от случилото се. Аз съм жена, майка, но също така съм и човек, който пие бира и ходи на концерти. Нека този, който никога не се е напивал, първи да хвърли камък.... Едва ли ще литнат много камъни, обаче.... Все пак пиенето в България е едва ли не национален спорт. Но в плюенето имаме повече постижения. Нека я очернят мижитурките. Не я познавам, но дори и да беше пияница и отрепка, пак не заслужава подобна съдба. Помислете за децата си, когато очерняте чуждите деца... Ако вашето дете пийне в парка, искате ли да то търсите с кучета? Искате ли полицаи да го обиждат посмъртно? Едва ли.... Така че преди да хвърлите камък, помислете, драги колеги и сънародници.... Щото по писаната дума ще съдят за нас бъдните поколения, ако ги има, предвид това, което правим всеки ден със земята....

    ОтговорИзтриване
  13. Точно това си мисля и аз! 

    ОтговорИзтриване
  14. тая лайняна река, дето ни залива от всякъде, се списва, приказва, показва от тумба драскачи-лайнояди, които няма кой да им светне, че следващия път може да е някой от тях. Не че им го пожелавам де. И не са само Близ.ББ (по дупарата) и Монитор. Ние вече сме се издавили в лайната.

    ОтговорИзтриване
  15. Елена Кодинова14 юли, 2011 17:46

    Чудесен коментар. Подписвам се под призивите ти.

    ОтговорИзтриване