27 май 2014

Евроизбори 2014: Печеливши няма


Тазгодишните избори ще запомня като поредните, в които печеливши няма. Причината не са тривиалните забележки за качеството на политическия ни псевдоелит. Основната причина е, че Евроизбори 2014 се описват като едва ли не преломен момент в българската политическа сцена, въпреки че те показват основно едно - на българина въобще е спряло да му пука какво се случва.

Причината за този мой извод е избирателната активност, която е била 35.5%, според най-сносния източник, който намерих към момента. Това означава, че в неделя гласа си са дали 2.32 млн. българи, които представляват около една трета от имащите право на глас. Благодарение на този факт изборните резултати със сигурност са силно изкривени в няколко не чак толкова забавни посоки.

По данни на ЦИК победителят в тези избори са ГЕРБ с малко над 30% от гласовете, което се равнява на около 700 хил. гласа. Това е една безапелационна победа над вторите БСП, които имат 19% и 440 хил. гласа. Надолу в списъка са ДПС със 17%, Бареков с 10% и Реформаторския блок, който има 6.5%. Всичко това звучи чудесно и показва тенденции, които вече се обсъждат доста подробно в публичното пространство.

За мен обаче от тези избори няма победител, ако погледнем подкрепата на тези партии в контекста на едни илюзорни 100% избирателна активност. В този сценарии излиза, че един евентуален парламент би имал три партии - ГЕРБ, БСП и ДПС, като подкрепата за ББ би се равнявала на 11%. Другите две партии биха получили по малко над 6% и близо 7%. Всъщност таблицата долу илюстрира по-добре положението.







Поради тази причина намирам за проява на лош вкус който и да е от любимите ни политици да се тупа в гърдите след тези избори. Реално погледнато недоразумението Бареков има подкрепата на 3.55% от гласоподавателите. Причината да съм убеден в това е, че на тези избори излязоха само крайните хора - червени бабички, вярващи националисти, гласуващите туристи и малката адекватна и вярваща група, която гласува заради принципа.

Реално победител в тези избори няма, няма и как да има. Над 4 млн. българи избраха да са пасивни и се дистанцираха от кочината, в която се превръща страната ни. Честита победа!

Няма коментари:

Публикуване на коментар