07 август 2014

Кино в четвъртък: Guardians of the Galaxy

Филмите на Marvel определено са далеч от класически примери за висотите на киното като изкуство, изпълнено със смисъл, дълбоки послания и други артси неща. За сметка на това те съвсем успешно успяват да концентрират качествен екшън, готин хумор и онова типично комикс настроение в няколко часови филми. Всичко това се отнася с пълна сила заGuardians of the Galaxy, който спокойно може да грабне титлата "Най-готин Marvel филм".

В него се срещаме с пишлеме версията на Питър Куил, който бива отвлечен от извънземни. Двайсетина години по-късно, вече порастналия Куил е типичния комикс нехранимайко, който успява да се забърка в големи неприятности, докато търси мистериозна сфера, която трябва да предаде на Брокера. В процеса бива преследван от Ронан и щерките му - зелената Гамора и синята Небула, както и от "добрия си приятел" Йонду.

Цялата комедийна патаклама го отвежда в имеприята Нова, където е заловен от местната полиция и изпратен в жестоко охраняван затвор. Там попада с гореспоменатата Гамора, най-готиният и саркастичен енот, който сте гледали, Рокет и Груут, който е дърво. Буквално. Там се срещат и с Дракс, който покрива всички стереотипи за глупава бабанка-борец и смята думата "thesaurus" за обидна.

Очевидно силата на Guardians of the Galaxy съвсем не се крие в оригиналната история. Реално филмът е изпълнен с всички клишета, за които можете да се сетите, включително и щастливия край, сприятеляването с противника и драматичната сцена, в която те стават истински приятели. Само че тук има и огромна доза наистина свеж хумор, който е допълнен от адекватна актьорска игра и очаквано добра визия.
В края на филма е силно вероятно да харесвате досадния енот повече, отколкото предполагате и да се залеете от смях на последните кадри с дървото, което събира Чубака и Дървобрад в едно. Всъщност целият филм е пълен с класически, сърцераздирателни моменти, които всъщност сработват и много, ама много четкане за комикс/sci-fi нърдове. Най-хубавото е, че "Пазителите" не се взима на сериозно и успешно се подиграва с всяко клише, което срещате.

До скоро не харесвах летни блокбъстъри, главно защото смятах, че киното трябва да е изкуство. Marvel филмите бяха първите, които ме убедиха, че това изкуство може и просто да разтоварва и забавлява, без претенциите за стойност. В този смисъл Guardians of the Galaxy е върхът в продукциите на Marvel - ироничен, наистина забавен, непретенциозен и добре изпълнен.

8/10

Няма коментари:

Публикуване на коментар