28 август 2014

Баща, майка, Криско и СЕМ на калъп!

Днес интернедите бумнаха с доволни възклицания, че СЕМ са решили да забранят парчето "Видимо доволни" на Криско и Мария Илиева. Причината, както и може да се очаква, е в това, че според Гого Лозанов "тази песен вреди на моралното, психическото и физическото здраве на децата". Без да изразявам и нотка съпротивление към този факт, няма как да не отбележа колко е нелепо поведението на СЕМ.

Факт е, че песента на един най-смотаните и глупави "рапъри" в страната, макар и в дует с Мария Илиева, чието падение не спира от години, е много далеч от стойностно изкуство. Да не говорим колко е смущаващо, че в нея се подстрекава към разхвърляни стаи, безразборен секс, консумация на трева и други национални катастрофи. За капак на всичко строфи като "тялото си мазно, пипа си го бавно" са резултат на интересна за науката липса на вкус.

Всички тези факти обаче се отнасят за около 90% от модерната "поп" музика, в която влизат прелестни артисти като Robin Thicke, Nicki Minaj, 100 кила и др. Отнасят се и за цялата плеяда от легенди, които обитават изданията на Пайнер. В същото време всички тези артисти - защото въпреки качеството на изкуството им, то е такова - не са забранени, пускат се в ефира и децата им се кефят.

Но по-страшното в случая е, че СЕМ забранява изкуство. Съветът си позволява да влезе в ролята на баща и майка, за да възпита вкус и ценности в българската младеж, което е нелепо. Още по-безумно е, че прави това с методи, които отиват на едно друго време, което същата тази младеж ще си спомня като детството на бащата и майка, дори да не визира СЕМ.



А истината за смисъла на тези действия може да се види в брояча под видеото на въпросния музикален шедьовър. Към момента в YouTube той е на над 8 млн., а в местния еквивалент VBox7 на малко над милион.

Най-тъжното в цялата тази борба на цензори и артисти е, че парчето на Криско и Мария Илиева всъщност не е смущаващо. То отразява някаква съществена част от реалността, в която живеят не само 14-годишните пикльовци, а дори и родителите ни. У нас наистина хората са мазни, затова рейса вони, модерно е да се карат скъпи, лъскави таратайки, да се размазваме мощно и т.н. Така че другия път нека СЕМ, а и другите институции, да се замислят дали нискокачественото изкуство не е отражение на нискокачествена публика.

PS: Факт обаче е, че на Nicki Minaj бийтовете са доста по-яки.

1 коментар:

  1. В такъв случай да промотирам канал на един български ъндърграунд изпълнител, който не влияе негативно на възпитанието на децата. -> https://www.youtube.com/user/kornjubi/videos

    ОтговорИзтриване