30 октомври 2015

Меломания: Началото




Chairlift е един бруклинкски синтпоп дует, в който участват Патрик Уимбърли и много по-интересната Каролайн Полачек. През 2012 г. те издадоха супер якия албум Something, който е техен втори. В някакъв момент през 2014 г. след цяла канонада от случайности (или не?) Chairlift изкарват седмица в работа за Beyonce, която пък включва парчето No Angel, написано от Полачек, в изненадващия си албум от миналата Нова година. Защо това е тук? Ами работата с Queen B очевидно се е отразила на Chairlift, тъй като Ch-Ching е поп съвършенство възпяващо Ню Йорк, в тотален контраст с леко сдухващия синтпоп от преди това.




Не знам къде съм спал в последните няколко години, но U.S. Girls се оказаха ебаси яката група. Това научих с новия им албум Half Free, като най-голямото съкровище в него е парчето Damn That Valley. В него Меган Реми е вдовица, която оплаква умрелия във война свой съпруг. Действието се развива върху супер groovy реге ритъм и е разказано с едни от най-вълнуващите вокали, като уточнението, че това не е реге албум е важно. Затова го слушайте.




Ако искате песен, която просто да зацикли в плейъра и главата ви, то Oino е много добър избор. Спокойно пътешествие през кротка любовна драма, която е част от един от най-жестоките електронни албуми на годината. LA Priest, чието име трябва да произнасяме и четем ла приист, е псевдонимът на фронтмена на Late of the Pier, които също трябва да чуете, особено ако си падате по инди електроники в духа на Klaxons, ама по-експериментално.




Blood Orange, познат на някои като Dev Hynes, има навика да прави музика, която е като изскочила от 80-те и причинява леко мрачни сънища. Sandra's Smile е посветена на Сандра Бланд, чиято смърт в затвора предизвика поредния пик на дебата за отношението на американската полиция към черните. Парчето е странна комбинация от не чак толкова минорно настроение, подправено с нещо красиво и качествен текст.

____
"Меломания" е седмична селекция от няколко парчета, които искам да споделя със света. Може да се прочита като духовен на следник на Hipster Business Weekly или просто поредната тъпотия в тоя блог.

Няма коментари:

Публикуване на коментар