13 март 2011

Новите медии

Прекалено малък съм, че да мога да говоря как точно се променяха медиите в последните 10-ина години, но въпреки това имам определени спомени за миналото. За бъдещето имам само предположения, но те все повече се материализират. Доказателства за твърденията ми имаше достатъчно само през последните два месеца.
Преди 10 години, на 11-и септември по време на детското в 15:30, ьТВ прекъснаха нормалната си програма и започнаха директно излъчване от CNN с превод в ефир. Ако помня правилно същото направиха и Канал 1. Подобна беше медийната реакция в България и през 2003 г., когато САЩ започнаха атаките над Ирак, както и  когато САЩ атакуваха Афганистан. Няколко години по-късно дойде ерата на интернет за мен, а и започнах да се итнересувам по-подробно какво се случва наоколо. Тогава основните източници на информация бяха информационните сайтове, които ми се струваха достатъчно адекватни като скорост и точност на информацията.
В края на януари имаше атентат на летище Домодедово, за който света разбра от Twitter. Първото видео от мястото на атентата се появи в YouTube, а основната информация по официалните медии бяха цитати от twitter. Аз лично проследих потока и follow-нах основните източници на новини, които бяха на мястото на събитието. В същото време руските информационни агенции мълчаха, а световните медии бълваха едно и също.
Страницата на BBC
В петък земетресение с магнитут 9 по скалата на Рихтер удари Япония, което доведе до огромни разрушения, цунами и десетки вторични трусове, които са с магнитут над 5 по Рихтер. В същото време има десетки хиляди в неизвестност, както и опасност от адски неприятни инциденти с атомни реактори в няколко електроцентрали. Информационния поток в българските медии е странно неангажиран, за разлика от моментите с протестите в Северна Африка, затова отново прибегнах до чуждите медии. BBC два дни говорят горе-долу едно и също, като основната им информация идва от кореспонденти, които са там, а другото са интервюта с атомни специалисти, които обясняват що-годе едно и също.
Аз се информирам от тях и от @bembeni, която е в Токио и постоянно дава нова информация за положението в града, както и какво предават японските медии. Третият източник, отново в Twitter, който следя е @kenji_rikitake, който прави горе-долу същото като bembeni. Вчера си пусках стрийм от ustream.tv на японец, който превеждаше в ефир, това което казват по японска телевизия, а друг стрийм, пак на японска телевизия, ми даде визуална представа за инцидента.
Преди година не бих си и помислил, че ще има по-добър източник на информация от информационните агенции и големите световни медии, но ето че се случи. За пореден път съм по-ифнормиран за случващото се, заради Twitter, а не заради класическите медии. Да не говорим, че благодарение на Facebook и Twitter много японци са разбрали, че роднините им са живи и здрави и къде могат да потърсят помощ, тъй като малко повече от 24 часа мобилните телефони в Япония са били прекъснати.
Световните медии са започнали да се усещат. В страницата с излъчването на BBC, освен хронология на събитията има фийд с информация от хора, които са на място и пишат мейли или туитят по въпроса. Явно бъдещето на медиите е в това да се обръщат към хората за информация.
Тези безспорни факти дават светлина на любимата ми част от Twitter. Ако следиш правилните хора, няма как да останеш неинформиран за това, което се случва по света и у нас. Освен това скоростта на разпорстранение на важна информация е изумителна, което в определени моменти би могло да спаси живота на много хора.

7 коментара:

  1. Много съм съгласен! И силно мисля, че социалните мрежи заседнаха точно на мястото си - между хората. От доста време насам изместват по информираност медиите: телевизии, радиа, да не говорим за вестници и списания. Единствено проблем би имало, ако на мястото, от което "предава" социалната мрежа няма интернет. Но защо пък да не го пуснат съвсем скоро по електрическата мрежа? Или да измислят огромни разпръсквачи на безжичен интернет, които да покриват километри площ. Сам казваш, че новостите никнат като гъби - време е и с новото да се случи нещо ново.
    И да се върна към темата, защото кривнах от нея... Да, мисля, че по съвсем естествен начин хората избутват старите информационни медии. Все повече чувам "във facebook прочетох...", "в twitter видях...". И силата в случая е, че информацията идва от ПЪРВА РЪКА, а не минала през ситото на някой журналист или редактор. Сам си усетил и другия важен елемент - скоростта.
    Да. Нека поддържаме социалните мрежи живи, те са новата връзка между хората. Не се шегувам! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Да, но масовото мнение (поне в РъБъ)не е точно такова. Социалките са за хора без живот и за загуба на време, според повечето хора. А за мен това е много малка част от идеята на социалките :).
    Готино е и тепърва ще се развива, което е по-готиното.

    ОтговорИзтриване
  3. В рамките на тези 10 години начина на предаване на новините наистина се промени. Все повече и различни канали се появиха. За съжаление българските медии все още не да дорасли да го разберат. Моето мнение е, че докато не се промени нагласата на хората, които вземат решенията в медиите, няма да се промени нищо.

    ОтговорИзтриване
  4. Надявам се и българските медии да си извадят поука от последните кризи, които се случиха по света. Повечето хора около мен се информираха точно като мен или по подобен начин.

    ОтговорИзтриване
  5. от доста време медиите срещат този проблем. Оказва се, че дори real time уеб не е достатъчно бърз, за да може да се справи с информационния поток. Лошото е, че в България само Дневник и Капитал правят някакви опити да разчупят стереотипите, но не дотам ефективно, предвид че наблягат основно на in-house решения, които са недотам популярни. В конкретния случай - журналистите ретуитват написаното от @bembeni, вместо просто да се интегрира потокът й, свързан с информации от Япония (което не е особено сложно, предвид че тя използва хаштагове).

    ОтговорИзтриване
  6. В случая това идва от желанието на Дневник да интегрират социалката си, защото въпросната не е кой знае колко популярна ;).
    Интеграция на фийда на тагове е най-добрата, все пак, но пък сигурно им е прекалено сложно, знае ли човек.

    ОтговорИзтриване
  7. има куп готови, е, външни, но все пак работещи, решения, които могат да ползват, за да се справят с това, ако им е непреодолим in-house проблем.

    ОтговорИзтриване