02 март 2011

Кино в Четвъртък: Булевард Лондон

Булевард Лондон е режисьорският дебют на Уилиям Монахан, когото познаваме като сценариста на От Другата Страна (The Departed) и Мрежа от Лъжи (Body of Lies). Звездите на филма са Колин Фаръл и Кийра Наитли. Трейлърът е пълен с бритиш английски и Гай Ричи настроение. Любимият ми филм е Две Димящи Дула.
Мичъл (Колин Фаръл) е бивш затворник, който се опитва да влезе в правия път. Пределно ясно е, че не му се получава много добре и се оказва замесен в поредица незаконни кашички, които го стимулират да се занимае с определени хора. В опитите си за честен живот и работа Мичъл среща притисканата от папараци свръхпопулярна актриса/модел Шарлот (Кийра Наитли), която (О! Изненада) бързо забравя, че Мичъл е само охрана. Като цяло историята не е нищо особено, нито пък ще ахкате от изненада, дори напротив. За сметка на това всичко останало е прекрасно.
Актьорската игра е убедителна и за миг няма да си помислите, че мистър Фарел може да не бъде добродушна машина за месо, а мис Наитли - невинна и леко нещастна актриса. Да не говорим за поддържащите персонажи - бившият актьор Джордан, настоящ наркоман, който първо бил на театралната сцена, а после на метадон; сестрата на Мичъл Брайъни, за която здравословният живот и примирението са непознати думи, чието място е в речника, и още една камара недоразвити, но въпреки това колоритни и запомнящи се персонажи.
Музиката... ах, музиката. Тя е поверена на Серджо Пизорно (Segio Pizzorno), който е китарист в Kasabian. За мен лично това би било достатъчно да включа 3-та и да полетя към киното, но нека добавим The Yardbirds и още подобни брит разкоши и ще получим представа за саундтрака. Аз лично си протананиквах от време на време в умиление.
Режисьорът - ясен, но операторът ми е неизвестен. IMDb казва, че Крис Менгес е печелил два Оскара и е номиниран за още два. От филмите му единствено The Boxer ми говори нещо, но ще поправя грешката. Страхотно сниман филм, точно в стил Гай Ричи, включително сляпата монахиня за фон.
Въпреки това като цяло филмът не е кой знае какво. Историята е недоразвита, краят е... глупав, да кажем, макар и да съм убеден, че някои хора ще го харесат. Персонажите са орязани (или поне така изглежда), а визията е прекалено нагло изкопирана. Все пак това е дебютът на г-н Монахан и като такъв бих казал, че филмът е на много високо ниво. Освен това аз съм си брит джънки и дадох 9-ка в IMDb, а най-вероятно ще се снабдя с филма за домашно гледане. Компанията остана доволна, като сподели, че не би отишла на кино, но като за DVD у дома филмът е як. С изключение на края.
______________________
В неделя започва София Филм Фест, така че се снабдявайте с билети и ще се видим в залите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар