24 септември 2010

Aniventure 2010 - Ден 2 - Косплеят

За разлика от миналите издания на Анивенчър, тази година организаторите заложиха на стратегията "Ден 2 = косплей". Докато миналата година косплея се проведе в края на цялата програма, то тази година представянето на косплейърите се случи по обяд. После имаше косплей търг, с който се помагаше на някаква благотворителна кауза.
Вече става клиширано след всяко косплей събитие да се казва, но косплейърите на тазгодишния анивенчър бяха най-добрите до момента в България. И откъм костюми, и откъм сценки, и откъм техническа страна. Дори декорите бяха по-добри от обичайното.
Ерза - Fairy Tail
Снимка - hardwarebg.com
Началото бе дадено с косплей ревю, на което видяхме всички костюми, косплейърите се покълчиха на сцената и показаха най-доброто от себе си. Особен фурор създадоха пичовете и мацките от групата Black Rock Shooter и големите им оръжия. Групата на Fairy Tail не отстъпи по нищо. Особено добър беше косплея на Ерза, както и на Мираджейн в някаква форма с крила (назад съм с мангата, сори). Грей също беше адски добър, но това се дължеше главно на невероятната физическа прилика на косплейъра и героя. Най-впечтляващите костюми, обаче, бяха на C.C. и Lelouche от Code Geass. Всички детайли в кралския костюм на Lelouche, който виждаме в края на анимето бяха пипнати перфектно. А C.C. беше като изкочила от анимето, с изключение на косата. Но онова зелено няма как да се докара.
Уолтър от Helsing
Снимка: Матилда Йолашка

Другите ключови косплеи бяха тези на Уолтър от Хелсинг и на Дейдара от Наруто. Първият беше дело на миналогодшният шампион във всички категории - Кирил a.k.a. Мармота, който отново показа как трябва да се държи един косплейър на сцена. И извън нея. Дори по време на снимките присъстваше Уолтър, а не Киро. А Дейдара беше дело на момичето, което прави косплей на Сакура на миналия Анивенчър и на Темари на тазгодишния Аниплей. За мен това беше най-доброто представяне. Особено ми хареса частта с поздрава: "Добре дошли на всички гости от Селото скрито в София", която реплика накара цялата зала да избухне в смях, а аз дори пуснах няколко мелодраматични сълзи.
Косплей търгът премина доста бурно, поне в моя сектор. Имаше една мацка, която сякаш искаше да се отърве от гърлото си вовеки. При наддаването за Грей (продаден за невероятните ~80 лева ако помня правилно) момичето просто се свлече на земята пищейки и скимтейки и май си остана там прекалено дълго време. По-късно я видях дишаща и здрава, така че спокойно.
Последва почивка от косплея, за да можем да се наснимаме с всичките косплейъри и да видим какво се случва в другите зали. Този ден реших да отделя повече внимание на гейм залата, защото на първия ден беше пренебрегната.
Изпробвах Mafia II с 3D очила и 3D монитор и единственото, което ми хрумна в първия момент беше УАУ! Второто беше "Искам е-е-е-ей такива огромни колони, че да бучи и дрънчи като стрелям", а третото беше "Искам го вкъщи". Реално нищо не излиза от монитора, въпреки представите на много хора, но за сметка на това всичко що е 3D на монитора ви изглежда... ъ-ъ-ъ-ъ по-3D от обичайното. Светлините и овалите са по-реални и като цяло красивата Mafia II стана неузнаваемо красивата Mafia II. До конзолите не се добрах, но и не държах, защото SSF IV и Tekken 6 не са ми слабост, а и няма кой знае колко noob-ове като мен, с които да меря сили. Пропуснах шанса и за Star Craft II, тъй като нея я разцъквам на други места, но за сметка на това представянето на сайта cosplay-bg.com ми беше доста интересно, макар и Еликс да не разкри нищо ново, поне за мен, около сайта. Всъщност основното събитие за деня беше присъствието на Роро, който обясни малко неща за Мист. Разбрахме, че концепцията ще е същата, но реализирана по доста по-различен и иновативен начин. Личните ми очаквания се повишиха с още няколко степени. Яд ме е, че OmegaKo не се появи, за да разкаже какво се случва с animerulezzz.org, за който сайт писах и аз.
След това отклонение всички отново се събрахме в зала 1, за да видим и косплей сценките, които тази година бяха на адски високо ниво. Всъщност първата сценка видяхме веднага след косплей ревюто. Това беше сценката на Pokemon, която спечели и първото място в награждаването за най-добра сцена. Аз лично не съм съгласен с журито, тъй като сценката се проточи прекалено много. В един момент повечето хора се питаха кога ще свърши. Да, сценарият им беше идеен, но изпълнението накуцваше. Да не говорим, че и костюмите им не бяха нищо кой знае колко сложно за изпълнение. Докато сценката, която отпадна от награждаването - Black Rock Shooter - беше също комедия, но в нито един момент не омръзна или подразни. Дори разбрах, че е имало доста голям гаф, който са забелязали само запознатите със сценария. Fairy Tail беше сценката, която спечели третата позиция, но според мен незаслужено. Основната причина е, че участниците просто не съумяха да се справят с възникналите технически проблеми. Чухме кой микрофон трябва да се включи или изключи, не чухме репликите в няколко момента, а и като цяло на сцената беше лека какофония. Code Geass се представиха с някакво кратичко нещо, което беше свързано с мозъци и яденето им. Точка.
Основния губещ, за мен, са групата на Basilisk, тъй като там бяхме свидетели на най-добрите ефекти и игра в сценките, но имаха прекалено дълги технически паузи, които убиха доста от скоростта на действие, макар и да бяха прикрити като оправяне на свръх модерния 3D телевизор.
Та, личната класация е Basilisk, Black Rock Shooter, Pokemon, а не като на журито Pokemon, Basilisk, Fairy Tail. Края беше даден с поредния айс-брейкър на Хипито, като този път бяхме пингвини.
Най-вероятно съм пропуснал нещо в тази стена от текст, но все пак това не е просто аниме събитиице, а цял аниме фест, който трябва да изживеете, за да разберете колко яко е всъщност.
Очаквайте галерия със снимки от косплея в cosplay-bg.com, а в това време може да разгледате снимки в hardwarebg.com, както и видео от косплея, за целта цъкнете тук.

PS:Видяло се е, че ще има трета част, в която ще разгледам по-подробно фенфика и манга конкурса, както арт нещата. Няма да е утре, обаче.

Няма коментари:

Публикуване на коментар