11 януари 2012

Медийни топки

"Най-неприятното съсловие са гейовете", тръби свръхкултурният ни министър Вежди Рашидов в интервю от преди 10 години. "Сега съм министър и подобни думи не могат да излизат от устата ми", допълва същият в коментар на публикуваното интервю. То пък е част от една грозна история, която е поредното доказателство за безумните власти - първа, втора, трета, четвърта... Все тая.

Четвъртата власт в случая е представлявана от бившата журналистка на "Труд" и настоящ зам. главен редактор на в. "Преса" Валерия Велева. През 2001 г. тя взима интервю от Вежди Рашидов, което така и не се публикува. 10 години по-късно взима друго интервю със същия, по повод 60-ия му юбилей. Накрая г-жа Велева предава микс от двете интервюта, който се появява в сп. "Биограф".

Къде е проблемът тук? На първо място не е етично да не уведомяваш събеседника си за това какво ще се включи в текста ти. Още повече когато възнамеряваш да включиш части от разговор, който е воден преди 10 години. И тук не става въпрос за нещата, които Рашидов е казал, а за чисто нормалните отношения между журналистите и интервюираните. По повода г-жа Велева би трябвало да поднесе извинения.

Докато Рашидов си подава оставката. Не за друго, а защото не може един министър на културата да изказва толкова остри хомофобски реплики. Всъщност тези реплики, ако бяха останали само те, не биха били толкова фрапиращи, колкото оправданието. Не че нещо, г-н Рашидов, но още в детската градина ни учеха, че казаната дума е хвърлен камък. В духа на този постулат, който обществото ни е поставил, единственият, който изглежда като да има от "най-долните качества на мъжа" е не кой да е, а самия вие.

Честно казано не ме вълнува мнението на Рашидов по темата, защото то по никакъв начин няма да повлияе на моето мнение. Но си правя извода, че на едно от министерските кресла седи човек, който не удържа на думата си, дори когато става въпрос за личното му мнение. Да, грозно е да си хомофоб и политик през 21 в., но е по-грозно да нямаш топките да си хомофоб докрай. А за мен е и доказателство, че този човек няма топките и да бъде истински мъж.

3 коментара: