18 януари 2012

SOPA

Щом сте тук, сте забелязали, че блогът почернява когато влезете, а ако сте се зачели има и странни надписи, които говорят за някаква сопа. Това не е бъг в сайта, а начинът, по който Интернет протестира срещу безумието на един американски закон, който ще се гласува съвсем скоро.

SOPA или Stop Online Piracy Act е проектозакон, който в общи линии ще убие Интернет във вида, в който го познаваме. Най-общо казано с този закон на корпорациите и правителствени организации ще се даде инструмент, с който ще могат да ограничат достъпа до всеки един сайт, за който имат дори съмнение, че има пиратско съдържание. 

Основният проблем е, че с новият закон се изисква от сайтовете да следят какво постват потребителите им и ако има пиратско съдържание, то трябва да бъде премахнато в петдневен срок - нещо, което е невъзможно в сайтове като Facebook, Twitter и YouTube. Ако пък това не се случи сайтовете ще носят цялата наказателна отговорност за това съдържание.

Стига се до там, че постването на ваш кавър на популярна песен може да затвори YouTube, постването на цитат от книга може да затвори Facebook, а индексирането на пиратски сайт може да спре Google.

Повече за SOPA - Wikipedia, протестно писмо, позицията на Google.

И едно видео.

1 коментар:

  1. Браво!
    Ето и още инфромация http://blog.reddit.com/2012/01/technical-examination-of-sopa-and.html
    Интересно защо нито facebook нито twitter не направиха нещо.

    Нормално да не ги затворят за ден - все пак те са инструментите чрез които се споделя и разпространява информация. Но поне да бяха взели пример от Google, най-малкото с покриване на логото (like Google). Дори DeviantART напрвиха нещо, а имат много по-малко трафик.

    ОтговорИзтриване