14 юни 2012

Хубава си моя горо, но не съм те виждал

theboston.com (Nikolay Doychinov/AFP/Getty Images)
Българинът е патриот, родолюбец, уважава историята си, обожава Вазов и мрази османските нашественици и наследниците им. Той пее патриотични песни, поства патриотични снимки и статуси във Facebook, но за съжаление едва ли е посетил кой знае колко от местата в така обичната България. Вероятно заради това, родният патриот няма ясна представа за родината си и се обижда винаги когато някой му каже или покаже, че нещата са адски зле.

Снимките
Преди няколко дни в една от най-уважаваните, поне от мен, рубрики за фотожурналистика в световен мащаб - The Big Picture на Boston Globe, излезе галерия със снимки от България. Името на галерията е Scenes from Bulgaria и още с описанието й става ясно, че авторът осъзнава, че България е готино място, което е пропито от лошо управление и занемареност. Анотациите на снимките също говорят с подобен тон, който се използва и от всеки адекватен човек у нас.

Подборката показва някои от ключовите моменти в последната година, както и места, които са били обект на обществено внимание напоследък, като това е в духа на рубриката. Сред снимките са рушащият се паметник на Бузлуджа, снимка на каруца в градска среда, както и други не особено приятни картини. За съжаление колкото и да са неприятни тези картини, толкова са и реалистични.

Коментарите
Без особена изненада открих, че секцията с коментари под галерията е изпълнена предимно от българи. Първият коментар гласи нещо от рода на “Това не е всичко в България”, като по-голямата част от останалите са в подобен тон. Други хора говорят за красивите ни планини, за прекрасните ни гори, за дивите ни плажове и всички други природни прелести, които безспорно са по-хубавата част от България. Ще си спестя оценяването на тези коментари през призмата на народопсихологията, защото няма смисъл - истерията на българина да се покаже пред чужденците е известна всекиму, причините за нея също.

Снимка: Димо Димов
Протестът за горите
Вчера (13.06) около 1000 младежи “окупираха” Орлов мост - може би най-ключовата пътна артерия в София, в знак на протест срещу приетите промени в Закона за горите. С тези промени на практика се позволява на частни компании да строят в държавни земи, сред които и природни паркове. На хартия това не звучи проблемно, но на практика означава, че вероятността горите и планините ни да последват съдбата на морето ни е огромна. А тази съдба е ужасна - бетон, хотели-перачници за пари и минимално количество истинска природа.

Рожденият ден и медиите
Освен протеста вчера беше и рожденият ден на ББ (и @gradinko, между другото). Този факт беше сред водещите в новинарската емисия на ьTV, като надълго и широко беше разказно за подаръците, които е получил премиера, за бракът, който е уредил и за шосето, което е открил. Над 15 часа след протеста на Орлов мост, нито сайтът, нито новините на ьTV са споменали за протеста вчера.

Това е поредното доказателство, че ьTV е лижеща медиа, която обслужва огромни бизнес интереси, които са най-малкото незаконни (повече за връзките на медиата с Цеко, ББ и куп други има в Биволъ). Държа да напомня, че ьTV е най-гледаната телевизия в България и за повечето българи информацията там е най-точна и представителна.

Родолюбие 2.0
Довечера в 19:30 отново ще има протест, който ще протече по същия начин, като вчерашния. Надявам се довечера да има поне двойно повече хора, тъй като въпросът наистина е важен. За осъзнаването на важността му обаче е необходимо масовият българин да превъзмогне себе си и да премине на по-високо ниво на родолюбие. Да изразява любовта към България с нещо повече от знамена, омраза и песни.

На първо място българинът може да попътува. Да види планините ни, да види горите ни, да види старите ни градове, малките села, хората които живеят там. Начинът по който нашият живот в големия град се отразява на всичко по веригата. Може да отиде до родното черноморие и да се опита да намери спокойно място без хотели и купчини туристи. Това ще му даде по-ясна представа за ситуацията тук, която е плачевна, но зависи изцяло от нас.

Хижа "Рай"
След като види това всеки нормален човек би трябвало да обикне тези места и да поиска да ги запази. Това би го изкарало на улицата, където ще види как властта всъщност работи срещу хората. Което пък би трябвало да му покаже нагледно колко са купени медиите. Не за друго, а защото като се прибере същия този родолюбец няма да чуе за пребитите хора, а за рождения ден на вожда.

Опознай, за да обикнеш
Надявам се довечера наистина да има много повече хора. Надявам се все повече хора да проповядват Родолюбие 2.0, а не просто да си чешат езика, като използват заучени фрази за непознати явления. Надявам се при всяко посегателство срещу гордостите на България хората наистина да се опълчват, а не само да ги ползват за тупане в гърдите.

1 коментар:

  1. Здравей Илия :) Номинирала съм те за Liebster Blog Award (за повече инфо виж тук: 
    http://sugarfreenora.wordpress.com/2012/08/09/liebster-blog-award/ ) защото ме кефи блога ти (както и другия ти блог за музика) и бих искала да те чета по-често :) Хубав ден (PS sorry за неадекватния коментар точно под тази публикация, но такива са условията)

    ОтговорИзтриване