03 декември 2012

Дима да го няма


Има няма половин година след въвеждането на героичната забрана за пушене лафът за закона, вратата и полето кънти в главата ми. Не че съм особено шокиран, но към този момент тютюнопушене се практикува навсякъде. Без значение дали си в центъра на София или в покрайнините на някое забравено от бога село в Стара планина.

Практиките
По-популярният метод за димене се практикува, тествано, в почти всички заведения в София след 1-2 ч. през нощта. Действието е просто - персонала вади чиниики или пепелници и дава съвет да ги криете ако дойде проверка. Досега не съм ставал свидетел на проверка, така че предполагам, че такива има само по светло.


Вторият метод, за който само съм чувал, е да се слага табелка "Частно парти" на входа на заведението. Според това, което ми обясняват разни хора и си говореха едни лелки в 204, така заведението спирало да е обществено място. Това само по себе си е доста интересна логика.

Ама той...
Редовният лаф, когато се заговори за България и българи от други българи, е да се каже как никой не спазва правилата. Тези думи винаги изключват говорителя и се отнасят за всички останали, като в същото време споменатия псевдо-анархизъм се определя като основна причина за долното положение в което се намира загниващата ни република. Тази философия на правозащитници, разочаровани от общественото невежество, се проповядва основно когато се говори за добре облечени бизнесмени и собственици на бентлита, примерно.

Когато се зачекне темата за пушенето обаче, нещата се променят и изведнъж народните маси стават оневинената жертва на зъл заговор, подготвен от политическия елит. В оправдателния калабалък се вкарват и онези ужасни еко идиоти, които не пушат, както и гадния Европейски съюз, които искат да ни вземат единственото удоволствие и свобода. Така нарушаването на обновения през юни Закон за здравето бива оправдано и дори леко задължително.


Последният да затвори
В деня на въвеждането на забраната доста оплюх практиката да се доносничи по повод пушенето, тъй като това не е адекватно за едно нормално общество.  Все още не ми се нрави идеята да портя разни кретени, но май друг избор не ми остава, поради липсата на нормално общество у нас. Надявам се собствениците на заведения и братята пушачи да се запознаят малко по-детайлно със закона, който дори е прилежно обяснен в сайта на МЗ и да започнат да го спазват.

Освен че ще направи заведенията наистина приятни и неодимени места, тази практика може и да е началото на една важна промяна в българския манталитет. А тя се отнася точно до тънкия момент, в който сме с две ръце за спазване на правилата, стига да ни изнася. Ако се научим да спазваме правилата, дори когато ни е неудобно, и да уважаваме околните може и да изскочим от интелектуалната и материална мизерия. В това време май наистина ще си запиша номера на Регионалната инспекция в телефона.

_____________________
Снимките са част от брутално яката серия на Frieke Janssens "Smoking kids". Още от автора - http://frieke.com/

2 коментара:

  1. От една страна, да прав си, българите обичат да спазват правилата само когато им изнася. От друга страна, въпреки че аз самата не пуша, си мисля че толкова стриктна забрана е малко лицемерна и лека проява на расизъм. Е добре силни думи, но само до преди няколко години, на никой дори в европа не им пукаше за непушачите, а сега хоп внезапно всички станаха против пушачите. Това е малко като грийнпийс защитниците, на които до преди няколко години гледаха като на луди хипита, а сега като на сноби първенюта

    ОтговорИзтриване
  2. Всъщност всички тези забрани и т.н. са с цел превенция на пушенето от младите и подрастващите. Все още на никого не му пука за непушачите :). Но като цяло има резон в думите ти, въпреки че това не променя факта, че навика е гаден, вреден и смърдящ и би трябвало подобни неща да се ограничават.

    ОтговорИзтриване