11 декември 2012

Аз съм човек на годината

Година след като списание Time обяви Протестиращия за Човек на годината, нещо подобно се случи и на родна почва. Вчера Българският хелзински комитет обяви Протестиращия от Орлов мост за Човек на годината. Това накара някои да възнегодуват за "оригиналността", а други за адекватността на институцията. В същото време сякаш никой не се замисли какво означава тази награда.

В последните години си намирам доста поводи за протестиране, като ACTA и Витоша, както и поводи да не протестирам. За съжаление хората, които запазват духа си и продължават да защитават важните за тях каузи са наистина малко. Главната причина е липсата на мотивация и реално неизмеримостта на успеха или неуспеха на един протест.

Посланието, което носи тази награда е, че обществото е важно. Че мнението и ценностите му, както и отстояването им, са важни. Че има значение и причинява промени. Всичко това звучи като част от художествено произведение, но точно протестиращите от Орлов мост доказаха, че измислиците стават реалност, дори в България.

Всичко това е важно, защото се предполага, че налива самочувствие у хората. У тези смачкани от времето, управлението и интелектуалната и материална мизерия хора, които все пак се опитват да направят нещо. А това самочувствие е ключово за едно работещо общество, което все още е мит у нас, но все повече се доближаваме до реализация му.

Заради това не ми пука дали БХК са мошенниците, за които ги изкарват черните езици. Нито че журито избрало Човек на годината вероятно е копирало списание Time. За мен значение има, че зародиша на гражданско общество в България все повече се приближава до истинското си пълнокръвно съществуване и тази награда го доказва.

Няма коментари:

Публикуване на коментар