13 декември 2013

Джаджомания: Nokia Lumia 1020


Тази година Оксфордският речник на английския език обяви, че думата на 2013 е selfie. Това е само едно от доказателствата, че живеем във време, в което снимките са достъпни за всички. Хубавото на това време е, че вече има технологии, които позволяват селфитата, а и не само те, да изглеждат далеч по-добре, отколкото преди няколко години. Водещата технология, що се отнася за смартфони и снимки, е внедрена в Nokia Lumia 1020 - най-добрия камерафон създаван някога.

Интериор
Вече се разбрахме, че най-важното в Lumia 1020 е камерата му. Освен че има впечатляващите 41 мегапиксела, тя е със сензор с размер 2/3" - нещо обичайно за среден клас "сапунерки". Освен това обективът на телефона е с бленда f/2.2. Това означава, че широко отворената бленда, позволява през обектива да влезе много светлина, която да стигне до големия сензор с много точки по него. Резултатът е, че Lumia 1020 може да снима качествени снимки, дори при малко светлина. Ако пък наистина е прекалено тъмно, на помощ идва ксеноновата светкавица, която позволява да се правят качествени снимки, дори в непрогледен мрак.

Nokia Lumia 1020 не прави чудеса от храброст, но наистина снима по-добре от повечето "сапунерки", които съм използвал. Всички снимки имат два варианта - единият е с размер 35 или 38 мегапиксела, но по-често ще виждате другия, който е 5 мегапиксела. Всеки пиксел от малката снимка е получен след "събирането" (oversampling) на 7 пиксела от голямата снимка. Това позволява да имате информацията от 41 MP в една малка и лека, откъм мегабайти, снимка със страхотно качество.

Внимание заслужават и видео способностите на Lumia 1020. Те са с наистина добро качество, като системата за стабилизация на образа работи много добре. Най-изненадващото и хубаво е, че микрофонът е невероятен, особено за смартфон. Специално експериментирах да направя видео на парти в клуб, със силна музика, като крайният резултат беше разбираем звук, в който дори имаше нещо като басове - нещо немислимо за който и да е друг телефон, който съм пробвал.

Извън камерата, хардуерът на Lumia 1020 е обикновен, дори леко скучен. Двуядрен процесор на 1.5 GHz, 2GB RAM и 32/64GB памет. За щастие Windows Phone не се нуждае от мощ и работи адски бързо и леко, което е обичайно за него. Бавене има само при обработката на 41-мегапикселови снимки и стартирането на някои по-тежки приложения, но нищо драматично дразнещо.

Екстериор
Като във всеки модерен смартфон, най-видимото при Lumia 1020 е 4.5-инчовия HD дисплей. Той има ярки и реални цветове, което е плюс за камерафон. Ъглите на видимост не са впечатляващи, тъй като цветовете се размиват, когато гледате дори малко встрани, но не фатално.

За разлика от всички други, тук впечатление прави и огромната камера. Благодарение на нея смартфонът е с дебелина 10.4 мм, като при самия сензор е повече - 14.5 мм. Масата също е впечатляваща - 158 гр., но най-лошото за ергономията е широчината на телефона. 4.5-инчовия екран е една идея по-голям от удобното, но това би могло да се компенсира с тънък корпус и други дизайнерски решения, които обаче тук отсъстват.

За сметка на това дизайнът е обичайно красивият за серията Lumia, като 1020 се предлага от emag.bg в черен и жълт цвят. Аз тествах черния, но жълтия е супер готин.

Потребност
За това колко е полезен Nokia Lumia 1020 има два огромни фактора. Единият е третокласния софтуер - Windows Phone 8. Макар и да има напредък по липсата на приложения за тази система, магазинът на Microsoft все още е пълен с некачествени апове, заради които се губят и малкото наистина готини. Също така системата има множество странности, с които вероятно се свиква, но power user-ите несъмнено ще са адски разочаровани.

Другият фактор, естествено е камерата, която безспорно е най-добрата слагана в смартфон. С Lumia 1020 в джоба си имате джаджа, с която снимате повече от прилични снимки и клипове, без никакъв проблем. Ако това е и основното, което търсите в един телефон, то тази Nokia е най-добрият избор, без допълнително обсъждане.

Nokia Lumia 1020 32GB струва 1234.99 лв. в emag.bg

Light Side
Най-добрата камера слагана в телефон някога
Lumia дизайнът е супер
Издръжлива батерия
Dark Side
Windows Phone е абсолютно разочарование
Неудобно голям

Няма коментари:

Публикуване на коментар