07 април 2014

Winter is Coming!

В последните 5 години съвсем старателно се пазя от зарибяването по нови фентъзи светове. Сред малкото ми "провали" са Hunger Games и Вещерът, които за щастие се четат бързо и леко, и като цяло не отнемат прекалено много време. Не че не харесвам фентъзи, напротив. Просто искам да чета и гледам и някакъв друг жанр. Ако може. Game of Thrones каза, че не може.

Без да съм започнал книгите, знам че се влюбих в Game of Thrones, като за това се убедих с изглеждането на първия сезон и половина, в рамките на 2 уикенда. Причината е, че това е една от най-динамичните фентъзи истории, които са ми попадали пред очите. Обожавам Толкин, но супер подробните описания на значими детайли като броя листенца на бора, покрай който минава незначителен герой са малко в повече. Като разликата между Толкин и повечето други е, че на тях им се получава скучно.

Очевидно в Game of Thrones такива неща няма. Всеки епизод от сериала има естествен cliffhanger, от типа на умрял герой (най-често) или почти изнасилен герой (почти толкова често), като в най-скучния случай е родил се герой (не точно). Като цяло сериалът представлява груба, фентъзи версия на House of Cards, с количеството кръв на True Blood и много голи секси мацки. Така написано звучи по-скучно, отколкото е.


И за да е фенбойството абсолютно и щастливо, HBO Bulgaria правят няколко много яки неща за феновете. Първото е, че първият епизод на четвърти сезон вече може да се гледа напълно легално и безплатно в HBO GO (цъкни тук). Не знам дали ще е така с всяка серия, но това е супер жест към феновете.

Второто е, че същите сладури ще докарат Железния трон от сериала в България. Турнето на трона (Facebook event) ще протече под мотото "Качи се на трона, стани крал", като във Facebook страницата на HBO Bulgaria ще има и игра. Всеки, който качи снимката, която си е направил на трона ще може да спечели билет за East European Comic Con. Миналата година бях на събитието и разцепва, като тази година там ще е Джесън Момоа, който играе Хал Дрого и Натали Тена, която играе Оша от сериала.

Сега само не знам как да се чувствам от факта, че тепърва трябва да изгледам третия сезон на сериала. Мисля че е хубаво, защото имам още десетина епизода, на които да се насладя с финеса на гладно куче пред пълна купа храна. От друга страна пазенето от спойлери е сложна драма. Във всички случаи обаче ще се видим някъде около турнето на трона!

2 коментара:

  1. Какво ли ще ти е мнението за сериала след като прочетеш книгите ...

    ОтговорИзтриване
  2. Ще видим, пък като почета и ще споделя.

    ОтговорИзтриване