28 април 2014

Всичко ни е Розово


Шокирани ли сте? Хората в село Розово не искат бежанци. Попринцип нямат против сирийците, но те нямат място в тяхното село. Попринцип розовите хора в България нямат против гейовете, жените, чужденците, циганите, турците... Ама те нямат място при тях.

Аз не съм шокиран от "новината", защото това е България. Страната, в която е ОК да си какъвто си искаш, стига да си невидим. Страната, в която социалните норми са жестоки и ограничават абсолютно всичко различно от познатото ни. Страната, в която мразим съседите, роднините, управляващите, учителите и всички останали.

В такава страна няма как да предизвикаш милосърдие или просто да бъдеш приет, независимо дали си бял, работещ и образован гей или прогонен от война и страдания сириец. И това не е нормално, не е правилно и трябва да бъде осъждано. Само че не го правим. По лични наблюдения не сме го правили никога.

Но най-глупавото, което правим е, че се шокираме. Шокираме се, че в село Розово се държат точно както би се държал всеки средностатистически българин. Аз и вероятните читатели на този блог, сме част от нашия си розов социален балон, в който положението е различно. Но не се шокирайте, защото знаете, че колкото и да е извратена и ненормална, това е нормата тук.

Вместо това работете да променяте нормата. Спукайте си розовия балон, излезте и гледайте реалността. Ако имате топките и нервите я променяйте. Само не се шокирайте. Лицемерно е.
____
Снимка: Toby Melville/Reuters от

Няма коментари:

Публикуване на коментар