23 октомври 2014

Култура на безплатното

payment


Хванете си произволен човек в България и му задайте елементарния въпрос Кога за последно си купи филм или музика? За съжаление у нас това е риторичен въпрос, чийто отговор е в основата на един огромен проблем за България. Тук никой не просто не иска или не може, а и не смята за необходимо да си плаща. И не говоря само за изкуство.

За да може една инициатива, бизнес или каквото си решите начинание да работи, то трябва да се издържа от нещо. Светът, в който живеем най-често изисква пари, за случването на каквото и да е. Доста често това случване води до продукт или изживяване, което е предназначено за трети лица. Тук идва тънкият момент, в който създателят трябва да получи някакво възнаграждение, което в общия случай няма как да дойде от друг, освен от възползвалите се трети лица. В по-голямата част на света тази концепция работи и крепи мощта на капитализма от има-няма век и нещо.

Тази концепция, която звучи като лаишко обяснение на бизнеса, се отнася за всеки отрасъл, за който се сетите. От големия, сериозен бизнес с петрол, храна или енергия, през кварталната бакалия, та до изкуството и културата, които също са превърнати в бизнес. По света хората са приели тези факти по някакъв начин и имат потребителската култура, че трябва да си плащат. За каквото и да става дума.

У нас, както се сещате, положението е различно. Най-семплият пример са любимите ни торенти, от които всички се възползваме, при това без притеснения. Все пак кой има толкова много пари за всичката тази музика и кино, а и защо да даваме пари, когато ги има безплатно. Живеем в бедна страна.

Трагедията е, че това мислене и възприятие за обезценяване на труда се прехвърля в целия ни живот. В България хората не искат да дават пари за концерти, защото би могло и на аванта. Тук организаторът на концерта не иска да плати за медийното партньорство, защото се смята за достатъчно важен, че да го отразиш така или иначе. Тук медията не иска, а често и не може да плати на журналиста за работата му по темата, затова го привлича с безплатен билет за концерта. А пък журналиста си търси някаква аванта, защото никой не му е платил.

Естествено, не искам да кажа, че торентите са виновни за всеки беден журналист в родината ни. Искам да кажа, че те са симптом за начин на мислене, който отива отвъд тях. Тази тенденция показва какъв е подхода ни като общество спрямо нещата, които струват на някого време, енергия, умения, познания и пари. А ако не можем да оценим и поне малко възнаградим труда на любимите си артисти, то как ще уважим труда на следващия стажант, редактор, промоутър или посетител на концерт?

6 коментара:

  1. Ivan Todorov Dimitrov23 октомври, 2014 21:53

    Имам само едно нещо в защита на торентите на филмите. Влизам в менюто на M-tel да видя филм и офертите започват от SD. НЯМАТ HD 720p на огромна част от филмите. Влизам в торент тракер - Blu-ray present. Брех, каква ирония. Ирония в това, че нелегалните материали са по-добри от легалните и респективно, който търси КАЧЕСТВО отива където го намира. Същото и с музиката до някъде. Малко са групите, които ти позволяват да си дърпаш FLAC. Но хей, ако искам някой трак, то го искам качествен. Вече съм си купувал достатъчно гейм саундтраци, които предлагат И FLAC. Въпросът понякога е кое е по-лесно достъпно и по-добро. Ако печелят торентите, лошо за бизнеса.
    Да отбележа, че за последните 2 години съм изиграл 1 пиратска игра и съм купил почти 200.

    ОтговорИзтриване
  2. Не съм съгласна за концертите. За останалото - отчасти. Да, такива сме, но може би го правим, защото никой не ни наказва за това ни деяние, не знам. Иначе, хубав пост:)

    ОтговорИзтриване
  3. Това е една съвършено друга тема, Иване. У нас наистина има много неща, за които е по-лесно и удобно да не си платиш, да не говорим колко много неща всъщност ги няма легално. Аз също тегля всичко, но гледам каквото мога да плащам. Музиката плащам със Spotify, гледам когато мога да ходя на кино и мечтая за Netflix.
    Това обаче не пречи да чувам доста често, че съм луд да давам 10 лв. на месец за Spotify. Което е и проблемът според мен :). Мерси и за твоя коментар :).

    ОтговорИзтриване
  4. Ivan Todorov Dimitrov24 октомври, 2014 12:55

    Едно нещо да постигна и това е, че се регнах в Spotify.

    ОтговорИзтриване
  5. Склонна съм да вярвам, че това са по-скоро единични случаи в сравнение с торентите, или поне се надявам :)

    ОтговорИзтриване
  6. Позитивна промяна има, все по-малко срещам такова поведение. Но това е само един от многото аспекти :).

    ОтговорИзтриване