08 юни 2011

Добре дошли в iCloud

С новия си продукт Apple отговори на музикалните "облачни" услуги на конкурентите си Amazon и Google

В понеделник вечерта в Сан Франциско се проведе Worldwide Develepor Conference, на която Apple представи новите си софтуерни продукти iOS 5, Mac OS X Lion и гвоздеят на вечерта iCloud. Всъщност най-чаканият анонс, който направи Стив Джобс беше този на услугата iTunes in the Cloud. Това е отговора на музикалните “облачни” услуги на Amazon и Google и точно тук Apple просто сложиха конкуренцията в малкия си джоб. Въпреки спекулациите не става дума за стрийминг услуга, а за такава, която ще ви позволи да свалите музиката, която сте си купили от iTunes на всички ваши устройства, без да доплащате. Стив Джобс отбеляза, че това се случва за първи път в музикалната индустрия. Цялата нова музика, която си купувате може да бъде автоматично свалена и “бутната” към до десет различни устройства, като това, както и другите услуги в iCloud, е абсолютно безплатно

За меломаните

Вторият пирон в ковчега на конкуренцията е услугата iTunes Match. С нея ще можете да добавите цялата си колекция от рипнати CD-та в облака. Това става, като музикалната ви библиотека бъде сканирана и всички файлове бъдат припознати с версиите, които Apple вече има, вместо да се ъплоудва всичко - процес, който отнема минути, а не седмици, както отбеляза Стив Джобс на презентацията. Въпреки това песните ще бъдат качвани на сървърите на Apple ако нямат версия в магазина. Услугата ще струва 25 USD, като компанията обещава качеството да е на високо ниво. Старта на iTunes in the Cloud е през есента.

Информация в облаците

Основната “облачна” услуга на Apple е iCloud. Тя съхранява съдържание в облака и автоматично го доставя до всички устройства, които са свързани с акаунта ви. Освен ежедневните неща като музика, книги, снимки и видео, в облака ще се съхранява и информация за настройките на устройствата и всички закупени приложения, като всичко ще става автоматично и през WiFi. Така ако си купите приложение от iTunes на компютъра, няма да има нужда да свързвате iPhone-а си с него, а директно ще можете да свалите приложението. Ъпдейтите на iOS също ще стават чрез WiFi, което абсолютно изключва нуждата да връзвате мобилните си устройства с компютъра. Освен това ще може да ползвате и Documents in the Cloud, която без усилия ще синхронизира информацията от Pages, Numbers и Keynote между всички iOS устройства и Mac. Календар, поща и контаките също се синхронизират безплатно, като ограничението е 5 GB информация. В допълнение ще можете да използвате и новият Photo Stream, който съхранява снимките ви в облака и представлява фотогалерия, която е достъпна от всички iOS устройства, Apple TV, Mac OS X и дори от Windows. Така, когато снимате снимка с iPhone снимката ще се появи абсолютно автоматично и на другите устройства, като тя ще се съхранява на облака за 30 дни, а снимките не влизат в ограничението от 5GB.
Всички тези услуги ще са абсолютно безплатни и без никакви реклами. Услугата ще стартира официално с излизането на iOS 5, което ще стане тази есен.

iOS 5 - избягай от компютъра

Най-очакваното нововъведение в мобилната операционна система на Apple бяха известията. Спекулациите се оказаха вярни и в iOS 5 ще има абсолютно нова система за известия, която е като копие на тази в Android устройствата. Когато получите SMS, мейл или съобщение във Facebook в горния край на екрана се появява малка лента, която можете да дръпнете надолу и да попаднете в Notification Center. Там са всички пропуснати повиквания и нови съобщения, както и информация за времето и движението на борсата. Когато телефонът ви е заключен ще виждате известията на екрана и ще можете да стигнете до Notification Center директно оттам, като минете с пръст върху тях.
Другото очаквано и спекулирано нововъведение е Twitter интеграцията. От сега нататък само с едно логване в социалната мрежа ще можете да споделяте всякакви неща от iOS устройството си, включително снимки, директно от галериите. Освен това можете да синхронизирате контактите си между Twitter и телефонния ви указател.
Reminder е ново вградено приложение, с което ще можете да си напомняте за разни неща. Приложението е достатъчно умно, че да може да ви напомни за нещо, когато сте на определено място, освен обичайните напомняния по време.
В iOS 5 има разделена клавиатура, която е създадена за употреба на iPad. Тя разделя бутоните от клавиатурта и ги слага в двата края на екрана, така че да са по-достъпни. Това директно изключва критиката към iPad, че писането в движение е изключително трудно.
Всички вестници и списания, които четете вече ще са на едно място с името Newsstand. Щандът ще се обновява сам при излазъл нов брой, който да прочетете.
Основната идея на iOS 5 е устройствата, които я изпозлват да са абсолютно независими. За целта всички нови ъпдейти, както и синхронизацията на приложения и музика ще се случва през WiFi.
Последната новост е iMessages. Услугата е много подобна на BlackBerry Message на RIM и предлага на потребителите на iOS да си разменят съобщения, снимки, видео и контакти. Услугата поддържа и групов чат, като е интегрирана в новия Notification Center, така че няма как да пропуснете съощение. За разлика от приложението на RIM, iMessages ще работи и през 3G мрежа.

Mac OS X Lion - най-доброто от iOS на десктопа

Apple говорят за OS X Lion от известно време, но сега допълниха, може би и последните детайли около операционната система. С над 250 новости операционната система добавя неща като мултитъч жестове и програми работещи на пълен екран, допълнени от изцяло новият Mission Control, който събира познатите Expose и Spaces със Launchpad, познат от iOS. В допълнение ще имаме и новата опция за автоматично запазване, която автоматично запазва различни версии на документите, опцията Resume, която връща точно там където сте оставили компютъра си при изключване, новата система за споделяне на файлове AirDrop и изцяло нова версия на Mail, която ще включва и изглед на разговори.
Голямата новина, която беше разкрита всъщност е, че OS X Lion ще се продава само в Mac App Store, като 4 GB пакет за сваляне, който се инсталира на място, без рестарт на машината. Цената на софтуера ще бъде едва 29.99 USD за всички Mac-ове, които са вързани към акаунта ви. Датата на излизане е някъде през юли.

Като цяло Apple не представиха разбиващи продукти или нещо кой знае колко неочаквано и ново. За сметка на това всички услуги и технологии, които представиха са изпипани докрай и звучат доста по-добре от тези на конкуренцията. Единствено въпросът за следващия iPhone остана висящ, но явно слуховете за есенна премиера все пак ще се окажат вярни.

Статия за вестник "Пари"

Няма коментари:

Публикуване на коментар