22 юни 2011

LG Optimus 2X - две ядра в едно

Когато човек хване в ръцете си първия мобилен телефон с двуядрен процесор се чувства изцяло в крак с технологиите. Когато телефонът е LG Optimus 2X, с това чувство за съвремие идва и усещането за избързване. С изключение на някои дребни детайли, това е един изключително добър смартфон, който би могъл да върши работа на почти всеки тип потребители.
Дизайн, дисплей и входове
Още в първия момент, в който видите телефона дизайна ще ви хареса или отврати. На мен ми хареса. Със 140-те си грама и сравнително големия си размер, LG-то е точно на границата за масивност. Хем е достатъчно голям, че да го усещате, хем е достатъчно лек (за размерите си), че да не го наричате тухла.
Големият размер идва основно от 4-те инча екран. Браузване, четене, гледане на видео и всякакъв друг вид дейности, които зависят от дисплея, са пълно удоволствие, благодарение на прекрасния ъгъл на видимост и високата яркост. Въпреки това на слънце Nokia E7 се справя значително по-добре, макар и дисплея на LG да е доста по-отзивчив. Освен това екрана е защитен с вече задължителният Gorilla Glass, който тук е леко заоблен встрани в двата края на екрана, което добавя приятно впечатление към цялостната визия. Странно решение е огромното пространство, което е оставено под екрана за навигационните бутони, защото леко загрозява цялата картинка.
В дясната част на корпуса се намират копчетата за звука, които имат различни функции в някои приложения и няма как да пропуснете, дори ако ги търсите с ръка в джоба. Най-населено е в горния край на устройството, където е копчето за включване/заключване на телефона, 3.5 мм жак за слушалки и HDMI портът, за който имате специален кабел в комплекта. В долния край са двете колонки  и micro USB портът, който се използва за зареждане и прехвърляне на данни.
Задният капак на телефона се маха и е направен от мека на допир пластмаса, като през средата минава метална лента с логото на Google, която придава известна елегантност на телефона. Това в комплект с дебелината от 11 мм., създават усещането за завършен и доста приятен дизайн. Ако трябва да съм честен телефона прави впечатление навсякъде, което чак ми беше странно докато го тествах.
Софтуер + Хардуер = има ли смисъл въобще?
Optimus се подхранва от двуядрен ARM Cortex-A9 процесор на 1GHz, който кара устройството да лети през по-голямата част от времето. За съжаление все още операционната система е Android 2.2 Froyo, която няма как да се възползва от двете ядра. В съвсем близкото бъдеще се очаква ъпдейт до 2.3 за този модел, но честно казано, това е огромен минус, който е факт вече 4 месеца след излизането на телефона на пазара. Освен това двуядрените процесори на телефоните все още не се използват от повечето приложения и поне на мен ми се губи смисъла.
В софтуерно отношение няма да останете изненадани тъй като Android-а не е пипан прекалено много от LG. Особено дразнеща е постоянната лента в долния край на екрана, в която има бутони за меню/начален екран, указател, обаждания и съобщения. Предварително инсталирани са няколко уиджета на LG, които са доста приятни, а този за календара е и изключително полезен. За мое съжаление, поне визуално, интерфейса на LG е на светлинни години от красотата, която предлагат Samsung и htc.
Сред начините за свръзка също няма изненади - Wi-Fi, Bluetooth, USB, 3.5 mm stereo жак и 
GPS. След ровене в мрежата открих, че проблема не е само при мен, но GPS приемникът работи много странно. В общи линии работи когато си реши, а дали няма да ви прати в Младост или да ви каже, че не съществувате е въпрос на късмет. Има някакви методи за справяне с проблема, но доколкото разбрах устройството трябва да е root-нато.
Звук, картина, батерия
Едно нещо определено прави впечатление при LG Optimus 2X и това е звукът, който вадят вградените колонки на телефона. Те са цели две на брой и успяват да озвучат стабилно компанията, с която си пиете бирата в парка. Освен това са достатъчно силни, че да ме събудят и да ги чуя, когато телефона звъни, което си е трудно постижение попринцип.
Камерата е цели 8 mp и честно казано прави повече от прилични снимки, които изглеждат добре и на голям екран. Телефона снима и клипове във Full HD формат с резолюция от 1080p, които също са с доста добро качество. За съжаление микрофона не е най-оптималния и при по-тихи разговори не се чува нищо, а от записите на концерти в общи линии чувате предимно пръщящи басове.
Особено впечатляваща е батерията, която без проблем изкарва цял ден с умерена употреба на 3G, GPS и разговори. Ако пък се надъхате на 3G и слушате музика през телефона ще имате около 5-6 часа да се радвате. Това не е много, но сравнено с конкуренцията е задоволяващо.
Неприятно за батерията е, че слушането на музика с този телефон и слушалките, които са в комплекта, е пълно удоволствие. Слушалките са шумоизолиращи, а звукът на телефона е изключително плътен и подробен, с отчетливи ниски и високи тонове, а плейърът е с доста добри опции за EQ.

И в крайна сметка струва ли си?
+ Прекрасен екран - голям, ярък и с голям ъгъл на видимост
+ Страхотен звук
+ Много прилични снимки и Full HD видео, въпреки не чак толкова високото качество на камерата.
+ Дизайн, който меко казано ми допада
+ Едно от най-мощните мобилни устройства на пазара
+ Сравнително издръжлива батерия за подобно устройство

- Android 2.2 - ще има ъпдейт, но той е закъснял
- Сравнително голям размер и странно много място за навигационните копчета под екрана
- Проблеми с GPS приемника (има вероятност да е от бройката, но ако вярваме на форумите е масово)

При прегледа на плюсовете и минусите, мисля че цената от 700 лева е горният ръб на парите, които бих платил за този телефон, а той се продава точно за толкова с подписването на договор, който дори е изгоден. Затова и крайното ми мнение е, че бих си купил този телефон, но преди това бих се огледал за нещо с по-добър софтуер.

2 коментара:

  1. Поздравления за материалчето!

    Да, микрофонът е кофти и звукът при запис на видео и при HTC Sensation е направо никакъв. Тук имат да догонват Nokia, да отбележа само. Иначе и аз съм по-скоро положително настроен към 2Х с изключение на частта под екрана - наистина е супер много празно място без полза от него.

    ОтговорИзтриване
  2. О, да. Определено Nokia е светлинни години напред в записите на видео, не само по частта със звука.
    Благодаря за коментара :).

    ОтговорИзтриване