16 февруари 2012

"Обявявам пролет!"

Обожавам да лежа върху влажна трева и слънцето да ми опича носа, докато в гърлото ми се излива ледената сладост на следобедна бира или пък студен чай. Тогава си в парка и в повечето случаи е шумно, има много деца, които си играят и крещят, но за сметка на това изпитваш такова спокойствие, което е невъзможно да усетиш в студената тиха стая през зимата. За съжаление това е лятно занимание, което ми се струва далечно, непознато и някак невъзможно. Въпреки снимките от Бразилия и околностите.

Сега светът е сняг, борба със снега, лед, подхлъзвания и тия побъркани птички, които ми цвърчат пред прозореца в последния месец. Допълва се от горещата струя въздух в краката и студения полъх, който се носи из стаята, заради старата дограма и броя минусови градуси отвън. За добро или лошо този замръзнал свят се крепи на една единствена мисъл - идва пролет!

Хубавото на тази натрапчива мисъл е, че се поддържа относително лесно, благодарение на някои незначителни упражнения, които ще опиша.

Прогноза за времето
Прогнозата за следващите 10 дни е обнадеждаваща

От ключово значение за поддържането на пролетно настроение е избягването на прогнозата за времето, освен ако датата не е поне 15 февруари. Тъй като днес е 16 февруари си позволих да погледна прогнозата и тя ми донесе поредната капка надежда. След 10 дни най-ниската очаквана температура е около -1 градус. За по-бързо забравящите държа да отбележа, че допреди няколко дни беше обичайно да е -15 - -20 градуса.

Планиране на дейности

Втората най-важна стъпка, която трябва да предприемете обезателно е да си правите планове за топлото време. Аз се задоволявам, като си планирам летните фестивали, които свързвам с всичко лятно, за което се сетите - музика, почивка, забавление, бира, слънце и много, много позитивни емоции.


Следене на атмосферните условия
Тук може да видите противоречие с първия съвет, но не се залъгвайте. От ключово значение е да знаете, че снощи беше -16 градуса, а днес цели -8! Това повдига духа и настроението и навява мисли за скоростно затопляне от по 8 граудса на ден. Вярно, че това са сметки без кръчмаря, но помагат за психичното здраве.

Снимки и видеа
Това е фатална стъпка, която може да повлияе много позитивно, но и много негативно на настроението. При мен снимките от летните пътувания помагат, но когато гледам видеа от фестивалите изпадам в еуфорични настроения, които доста често се оказват фатални и неприятните усещания от зимните условия се засилват.

Измислете си мантра
Тази стъпка има изцяло лично значение и не знам дали някой друг я е тествал и до какво би довела, затова използвайте с особено внимание.
Важно е да си измислите позитивна реплика, която да ви вдъхва вяра и енергия, че добрите топли времена всъщност само вас чакат. Особено добре влияе когато чакате някой 40 минути на -17 градуса. Моята мантра е "Обявявам пролет, другия понеделник идва". Основен недостатък на тази стъпка е, че се превръщате в нещо като лъжливото овчарче, но за сметка на това може да дадете предпоставка за много приятна изненада на някого, когато най-накрая мантрата подейства.

Няма коментари:

Публикуване на коментар