10 февруари 2012

Не на ACTA - време е

Признавам, че не бях на някои от най-големите протести в последните години, като основната причина е, че те бяха абсолютно глупашки насочени и организирани, а и каузите им явно не бяха достатъчно важни за мен. Утрешният протест срещу ACTA си има всичко, за което бих се борил - важна кауза, добра насоченост и ясна позиция и най-вече - много последователи.

Поводът
Освен ако не сте си седяли на ушите сте чули за търговското споразумение с акронима ACTA, което би променило живота ни по много груб и зловещ начин. Повече за самото споразумение писах по-рано, а и в сайта на неформалната организация срещу ACTA също има достатъчно инфо, ако наистина не сте разбрали за какво става дума.

Къде и кога?
Софийският протест срещу ACTA ще се проведе утре - събота, 11 февруари, от 11 ч. и ще стартира от пилоните на НДК. След като се съберем ще има протестно шествие с маршрут по Витошка, после през бул. Тодор Александров, пл. Независимост, бул. Цар Освободител и ще приключи пред Народното събрание.

Кой ще дойде?
Събитието във Facebook по повод протеста има над 53 хил.  присъстващи, над 14 хил., които може би ще дойдат и близо 300 хил. поканени. Това е безпрецедентна бройка хора, като сега е моментът да покажем, че всъщност хората, които действат онлайн могат да действат и офлайн. Да покажем, че всъщност в България има Интернет общество, което е силно и значимо.

Международен протест
Освен в София протестът утре ще се проведе едновременно в още поне 15 града в България и сигурно над 200 града в цяла Европа. Това е нещо огромно и самата възможност да съм част от него е адски вълнуващата. Но всъщност по-важно е да защитим масово и отговорно най-ценният ни инструмент за изразяване и общуване - Интернет.

И все пак - защо?
Аз ще изляза на протест срещу ACTA, защото споразумението беше подписано тайно, защото то е неясно и си противоречи, защото дава възможност за развитието на опасни и порочни практики от страна на законодателите и бизнеса - хора, на които нямам довери. Всъщност основната причина, поради която протестирам е, защото смятам, че бизнесът трябва да се съобрази с нуждите на потребителите, а не законодателите да съобразят законовите уредби с нуждите на бизнеса и в ущърб на потребителите. И не на последно място - искам свободата да се информирам от независими източници, да консумирам творчество, до което нямам достъп по една или друга причина и да общувам свободно и неограничено, с който си поискам, както поискам и когато поискам, без да ме е страх, че съм записван.

Повече инфо
Събитието във Facebook - тук, а вътре има линкове към протестите във всички български градове.
Обръщението на Григор Гачев по повод ACTA - http://www.gatchev.info/blog/?p=1348
Мога да споделя още десетки линкове, статии и т.н., но ще ви го спестя - просто утре елате на протеста, независимо къде сте.

Няма коментари:

Публикуване на коментар