12 февруари 2012

Интернет на улицата

Днес е исторически ден за България, българското онлайн общество и всички, които вярват в силата на обществото и демокрацията. Не за друго, а защото днес показахме, че сме сила, че гласът ни не е само кликване на "attend" във Facebook, нито пък просто хейтване по форуми - гласът ни е истински, жив и тепърва ще има значение.

Протестът!
Днес се успах доста сериозно и вместо да съм в 9:30 във Starbucks на НДК, отидох в 10:15, заедно с госта ми от Пловдив и в 10:30 бяхме пред НДК. Където дойде първата истински приятна емоция за деня - имаше хора. Въпреки че бях силно вдъхновен от организацията, която спретнахме, имах опасението, че може да се случи пълен провал, но бях оборен. Към 11 ч. вече имаше хиляди хора, настроението се вдигаше все повече и към 11:30 тръгнахме. Опънахме огромния трансперант "ACTA LA VISTA, BABY!" и завикахме - "И преди, и сега, Интернет е свобода."


Протестиращият монитор :)
После защъках напред-назад, за да снимам, като в това време видях десетки приятели и познати, но най-вече видях хиляди непознати. Видях и десетки свежарски плакати, усмихнати хора, маски на Гай Фоукс и един протестиращ монитор. Настроението беше страхотно, хората се забавляваха, скачаха, викаха и запълниха цялата Витошка - от Патриарха до ЦУМ. По моя преценка имаше около 8 хил. човека.

Стигнахме до Парламента, където настроението остана, някои си тръгнаха, но повечето хора бяха твърдо решени гласът им да се чуе. През цялото време нямаше нито една провокация, нито една нередност, никакво насилие, нищо, което да скапе протеста. Аз лично се убедих, че младите българи могат да протестират като истински граждани на света. Защото на протеста имаше предимно млади хора, като не липсваха и майки с деца и бебета, лелки, чичковци и няколко баби и дядовци. После се разотивахме, за да се постоплим и външно, защото вътрешно кипим.

След протеста
Всъшност истинската борба тепърва започва. За момента планираме концерти - още на 12-и (неделя) ще има концерт в The Box, който ще е безплатен. По-нататък планираме и други концерти, за които ще има инфо в следващите дни. Освен това трябва да продължим да оказваме натиск върху народните представители, за да им покажем, че обществото е против ACTA и иска да бъде послушано.

С този протест "наглите блогъри" и незначителните онлайн активисти показахме, че всъщност имаме много повече значение отколкото някой, включително и аз, си е мислел. Този протест показа, че дори и в България обществото се променя, дневният ред също, и е крайно време властта да ни последва онлайн, защото там нещата се случват. А оттам - и офлайн.

Няма коментари:

Публикуване на коментар