01 юни 2012

Заведения по детски

"А първи юни е денят на детето", както ни споделя и Ерол в парчето на Уикеда "Мариана". В парчето се пее за Мариана, която на много лайфове се превръща в Марихуана и текстът става "О, марихуана, ай лов ю со мач". И като сме почнали за пушене да си говорим, се сещам, че от днес официално не се пуши на публични места.

Вълнението
Малко трудно е да се забрави подобен факт, тъй като за тази промяна се говори от години, беше отлагана и какво ли още не - историята е стара и изтъркана, така че вероятно всеки я знае. Всъщност най-впечатляващото е, че основната група, която вдига шум по темата из социалните мрежи в последните дни е тази на непушачите. Възгласи на щастие, заядливи спрямо пушачите туитове и статуси промрънкващи, че всички за това говорят, обикалят нета.

Държа да отбележа, че съм пушач и то доста активен, особено когато консумирам алкохол или след ядене. Също така подкрепям забраната за пушене на обществени места, защото ми е неприятно всичко да вони на цигари и да не мога да дишам нормално в задимените клубове. От друга страна забраната е глупава, защото съвсем скоро бизнеса вложи доста пари, за да създаде вентилирани помещения за непушачи, а сега инвестицията се обезсмисля. Освен това е безумие да не се пуши на стадиони и концерти на открито.

Обратно в ДС
Във връзка със забраната, смятам че тазгодишният ден на детето е помрачен и провален. Не за друго, а защото с тази наредба, дори да нямаше други негативни последствия, се връщаме с 23+ години назад. В едни мрачни времена, които мило съм сравнявал с Тъмните векове, когато всеки е наблюдавал другите и само е гледал как да докладва на властите. Сигурно ще кажете, че преувеличавам.



Освен този имаше доста други подобни туитове, както и статуси във Фейсбук. Аз не помня какво е било по времето на ДС, но знам, че единственото, което ще направя ако някой пуши в заведение е да го помоля да излезе. Не че със сигурност това е правилната постъпка, но съм убеден, че е по-човешка и нормална от дебненето да не би някой да запали фас и бързото докладване към властите.

Да не говорим, че осоновните крякащи подръжници на забраната за пушене са разни здравословно живеещи и мислещи лунатици, които вероятно не могат да сгреят, че въздуха в запушеното заведение е идентичен с въздуха на мръсната ни столица, който е най-шибания в цяла Европа.

Соц потупване
И така докато си гледаме здравето, най-видният наследник на бай Тошо, а именно Бате Бойко, успя да върне най-ужасяващата практика от именития си и любим предшественик. А иначе интелигентните млади българи се бият по гърдите за демокрация, независимост и аналитично мислене. Браво, шестица, можете да си седнете.


PS:
Явно пиша прекалено неразбираемо... Тук говоря за хората и реакцията им към един закон и липсата на такава към доста други сериозни явления. Самият закон е ОК и го подкрепям напълно, с изключение на фактите, че трябваше да влезе в сила преди 2 години и е тъпо да се забранява пушенето на открити места, били те и публични.

8 коментара:

  1. Причината да съм дал телефона е защото вчера в едно заведение ми заявиха че ще се пуши и днес там, аз не виждам друг начин да ги принудя да си спазват забраната, освен по каналния ред. Не ми е целта да бъде глобен някой пушач. Но и просто не мога да разбера толкова ли е трудно да са съобразиш и да не пушиш на хората на главата в затворено заведение? Както не би пушил и на колегите си на работа предполагам?

    ОтговорИзтриване
  2. Да, имаш право, честно казано. Но за сметка на това видях доста статуси, които си бяха откровено заканване за доноси :D. Неща от типа на "Това е номерът, утре ще дебна за пушещи по завденията".
    А въпросът за спазването на забраната е драматично дълъг, че да се хващам за него. Принципно не виждам какво пречи, но все пак сме в България.
    Мерси за коментара :).

    ОтговорИзтриване
  3. страшна логика извади за да изкараш забраната за глупава, 5% да са вложили пари във вентилация, а какво правим с другите? естествено е да има злорадстване, все пак достатъчно време търпяхме наглостта и простащината на пушачите

    ОтговорИзтриване
  4. Има фундаментално неразбиране на забраната. Защо пиенето е разрешено, а защо пушенето не? Защо на открито може, а на закрито не може? Защо в къщи може, а на заведение не? Причината е защото цигареният дим причинява болести (рак) и на другите около теб които не пушат. Мисля, че това трябва да отговори на въпросите.

    ОтговорИзтриване
  5. Чакай малко - това е законодателна простотия. Имаше изчисленя колко милиони са вложени във вентилации и ограждане на зони за непушачи. В това няма лошо, лошото е, че не въведоха директно тотална забрана.
    Също смятам, че да се говори за "наглост и простащина" на пушачите е тъпо, защото години наред законодателството е такова, че пушенето е ОК. Аз пуша и това е мой избор. Позволява ми се да го правя, така че е ОК. Не мисля че е нагло. Да, да не се съобразяваш с хората, на които им пречи е нагло, но това също е друга тема.
    В крайна сметка това е поредната тема, която е преебана, заради тъпо законодателство.

    ОтговорИзтриване
  6. Не виждам какво пречи да се спазва забраната, имах предвид.

    Иначе фактите са факти, просто ситуацията е преекспонирана, според мен. Има далеч по-належащи проблеми, които би трябвало да карат българина да звъни и да си търси правата. Примерно като те спре полиция и ти иска 20 лв., за да не ти пише акт. Ама тогава на всички им изнася, нали ;).

    ОтговорИзтриване
  7. Аз съм на мнение, че това е абсолютна глупост.

    Първо ако започнем с това, че се забранява пушенето на концерти... Просто го виждам как през тълпа куфеещи метъли на концерт на Слейър идват инспекторите и ти пишат Акт...-- Дима е по-лек от въздуха тоест отива към по-горните слоеве на атмосферата - непушачите рядко го вдишват на открити площи.
    -- Излизането от границите на Фестивала за да изпушиш цигара е повече от смешно.
    -- Непушачите били дискриминирани. Ами пушачите?
    Втора голяма грешка в закона. Какво им пречеше сегашното положение с залите за пушачи. Имаш избор или си при пушачите или не си. Никой не те кара.Трето - Ще седна с приятели да изпия по една бира и няма да мога да запаля цигара, защото някой го е страх да не хване малко дим по белите дробове, който се изчиства за нула време, защото е пасивен.Какво одобрявам.На места, на които се продава храна, не мисля че е уместно, да се пуши. Това е добрата част.А до това - кой трябва да порти и кой не. Ами смешна ни е държавата "активните" непушачи просто се опитват да се покажат що за мишки са, и леееко да почешат егото си на победители.

    ОтговорИзтриване
  8. Илия, вложените пари във вентилации, собствениците на заведения отдавна са си калкулирали/избили в цените и от пушачите и от непушачите. Това първо. Второ - ебем ти собствениците на заведения, които инвестират в добра аспирация/вентилация на заведението си, САМО ако ги принудят със закон. В заведения на такива собственици не стъпвам, защото си представям каква мизерия е там, където няма достъп клиентелата... Трето - а как мислиш, не е ли редно да се въведат изходни визи за български граждани и никой да не може да напуска страната без разрешение от МВР? Защото извинявай, ама нали се сещаш колко милиони са налели в хотели и курорти българските турбизнеси? Милиони!! Създали са блестящи условия за отдих на българите. Обаче българите не - отиват на почивка в Турция, в Гърция, на майната си... ми това не е справедливо! Това е дискриминация! Аз викам да върнем изходните визи като жест на толерантност към българския туристически бизнес.

    ОтговорИзтриване