18 февруари 2013

Ревю: Everything Everything - Arc

Квартет от Манчестър, който се вдъхновява от легендите в поп и рок музиката на 90-те години и прави indie pop/rock в наши дни. Привидно скучната история на Everything Everything сякаш залъгва слушателя, за да може дебютът им от 2010 г. Man Alive да предизвика своеобразен психологически хаос в главата му, който да започне да се подрежда с новия им албум Arc. Причината са хитрите текстове, нестандартните парчета и допълнително разпростиране в крайните дебри на определенията pop и rock.

Още с пилотния сингъл Cough Cough Everything Everything показват, че всички съставки, използвани в Man Alive, присъстват и в Arc, но са претърпели порастване и развитие. Ироничен текст, призоваващ към революция, докато осъзнава, че "всичко е ОК, стига да ни плащат", съпътстван от необичайна музика с хаотичния привкус на дебюта, която въпреки всичко успява да запази усещането за нещо, което може да се чуе по радиото.

Албумът успява да достигне до двете емоционални крайности с натъжаващото "изглежда, ти е скучно със съпруга ти", което секунди по-късно е заменено от избухващия припев, питащ с какво се борим, в присъдата на боклучавите модни списания, която представлява Torso of the Week. Изследването на крайностите се усеща и от монотонните и бавни Choice Mountain и The Peaks, които рязко контрастират с поп духа на Armourland, енергията на Cough Cough и сякаш писаната за пълни стадиони Radiant. Може би единствената константа са ироничните и забавни подмятания в сякаш нарочно усложнените текстове.

Arc е свежа глътка интелектуално indie, с която Everything Everything успяват да избягат от всички проблеми на Man Alive. Там, където дебютът натоварва със сложни рифове и често досадните фалцети на Джонатан Хигс, Arc успява да забавлява и разнообразява. Едно е сигурно - ако групата запази темпото, третият им албум ще бъде един от шедьоврите на нашето време.
4/5
RCA Victor (UK), 14.01.2013

Публикувано в Capital LIGHT

Няма коментари:

Публикуване на коментар