17 юни 2013

За #ДАНСwithme накратко

Снимка: Ладислав Цветков, bTVnews.bg
В петък осъмнахме с нов шеф на ДАНС. Името му бе Делян Пеевски - депутат от ДПС и виден медиен магнат, който притежава едни от най-мръсните и продажни медии в България. За щастие това предизвика едно от най-мощните публични проявления на недоволство в последните 25 години. Така едва 33 дни след парламентарните избори, настоящото правителство трябваше да се изправи срещу десетки хиляди крещящи "Оставка".

Истината е, че в петък и събота не отидох на протестите. Донякъде, защото през февруари загубих вяра в тях. Тогава на площадите бяха лумпенизирани и изтормозени хора, които искаха неизпълними и крайни неща. Вчера отидох пред МС и останах удивен от случващото се, защото беше цветно, приповдигнато и масово.

Едно от мненията, че този протест е протестът на средната класа, се оказва истина. И тук не става дума за средна класа, която е нещо повече от най-бедните слоеве в обществото ни, а за онези хора, които гледат малко по-дълбоко на нещата. 

Хората, които никога няма да викат за увеличаване на минималната работна заплата, но ще подкрепят мерки за подобряване на цялостното икономическо положение на страната. Онези хора, които не искат месията, която ще ги оправи, а стабилна, ясна и последователна политика.

Това всъщност е протестът, който иска промяна. И ако в петък е бил срещу скандално назначение, то в неделя беше срещу всичко нередно в държавата. Това е протестът на хората, които мислят по-напред от носа си и не в петилетки.

За съжаление отново се въртят черни мисли в главата ми. Въпреки всичко позитивно, което изживях вчера и вероятно ще се повтори и днес, и утре, малко ме е страх. Не от бронираните полицаи, обградили сградите на институциите в София, а от това, което ще последва. От поредната безумна игричка, която ще повтори уж радостната оставка и уж честните демократични избори.

Но в крайна сметка надеждата надделява и не мисля да се предавам. Надявам се същото да е в главите на всички ни, защото има нужда. Трябва да поемем юздите и да причиним вкарване на нещата в релси. В противен случаи повечето от площада вчера, ще са на летището утре.

Няма коментари:

Публикуване на коментар