22 ноември 2013

Джаджомания: iPhone 5S


За човек, който обожава всеки продукт на Apple, до който се е докопвал, вероятно е странно да не притежава iPhone. Странно е и никога да не е използвал такъв за повече от 10 минути, но въпреки това да е убеден, че това е неговият смартфон. Да, човекът е технически грамотен и осъзнава колко ограничения налага Apple в продуктите си, но не се оплаква особено, защото го интересува продуктите да работят качествено и да имат многогодишен живот.

За неусетилите се, човекът съм аз - горд собственик на 2 годишен Android смартфон, който получи iPhone 5S от eMag.bg за седмица тестове и в момента е в лека депресия. Причината е, че върна въпросното устройство и в момента всичко друго му се струва някак неприятно. Въпреки че iOS 7 е дървеняшка система, особено сравнена с Android 4.3+.

Интериор
Личната ми драма настрана - важен е iPhone 5S. А той е страхотен в почти всяко едно отношение, като се започне от новите му процесори, мине се през Retina дисплея и се свърши със системата Touch ID. Без преувеличение, този телефон дава усещането, че може да се справи с абсолютно всичко, на което бъде подложен - сайтове, приложения, игри и т.н., при това адски бързо.

Определено причината се крие в 64-битовия A7 процесор, който всъщност не внася особена разлика в ежедневната работа с 5S. Един до друг iPhone 5 и наследникът му отварят приложения, сайтове и т.н. еднакво бързо. Разликата идва при тежките задачи и е видима в специалните бенчмаркове и игрите с тежка графика. Там A7 дава по-добра скорост и по-добра графика. По всяка вероятност след известно време всичкият софтуер за iOS ще бъде правен за 64-битови платформи, така че A7 е и своеобразна инвестиция в бъдещето.

Новият iPhone обаче има и втори процесор за движение M7. Той е специално създаден, за да събира данни от акселерометъра, жироскопа, компаса и други места, почти без да консумира енергия. Със събраната информация телефонът знае дали карате колата си, ходите пеша или не сте пипали телефона си от часове. Тези способности също дават поле за интересно бъдеще около iPhone, но за момента само пестят батерия и казват на Maps дали ходите или карате, за да ви даде адекватна навигация.

Наистина бляскавото нововъведение, център и на рекламната кампания около iPhone 5S, е сензорът за отпечатъци, който е внедрен в home бутона. Той се нарича Touch ID и служи за отключване на телефона, както и за потвърждение на покупки в App Store. Все още функцията, която се настройва буквално за минута, работи само със софтуер на Apple и няма как да влезете във Facebook с отпечатъка си. За сметка на това Touch ID работи феноменално бързо и безпроблемно, щом му хванете цаката. Честно казано след седмицата с iPhone 5S въвеждането на парола, за да отключа телефона си, ми се струва изключително времеемко и досадно.

Екстериор
Външният вид на iPhone винаги е бил една малка ябълка на раздора за феновете и противниците на устройството. Основната причина се крие във "вече изтъркания дизайн", който обаче продължава да е сред най-приятните за гледане и пипане на пазара. Засега единствената конкуренция е HTC One, който обаче ме губи с огромния си екран.

Това е и другата драма. 5S продължава да е с 4-инчов Retina дисплей, който въпреки невероятните си качества - реални цветове, ъгли на видимост, яркост и качество на образа, се счита за малък. Честно казано не разбирам фаблетите, но 5S щеше да е още по-върховен, ако екранът му беше 4.5 инча. Това поне за мен е максималния използваем с една ръка размер.

Входът за слушалките на iPhone 5S е в долния край на телефона. Аз използвам Sony, където входът е отсрани и винаги съм се дразнел как ми се гъне кабела на слушалките. Когато входът е отдолу прибирането на телефона е по-удобно, защото не трябва се върти в ръцете, за да влезе в джоба, без да се огъва кабела. Това е един дребен детайл, който обаче ми направи огромно и приятно впечатление.

Потребност
Реално iPhone 5S е телефон за всеки. Бърз, надежден, с най-богатата екосистема от предимно висококачествени и полезни приложения и вероятно най-добрата камера на пазара (с изключение на 41-мегапикселовите на Nokia), това е логичен high-end избор. Недоволни биха останали всичките "ръчкащи" хора, които държат да изгубят два дни в това да настроят телефона си така че всяка буквичка по него да изглежда точно както те искат. И хората, които изпитват неутолима нужда от много home екрани с още повече widget-и.

iPhone 5S безспорно е един от върховете на мобилния хардуер във всяко отношение. Макар iOS вече да не е най-напредничавата операционна система, тя има едно важно качество - просто работи. Това в комбинация с красивия дизайн, превръща отрочето на Apple в смартфонът, който бих си купил без да се замисля и за миг.

iPhone 5S 16GB струва 1599 лв. в eMag.bg

Light Side
Феноменална камера
Красив дизайн
Изключителна скорост
Dark Side
Малък екран
iOS7 си има свойте минуси
Доста функции не работят у нас

Няма коментари:

Публикуване на коментар