06 ноември 2013

Страх и омраза в гостоприемна София


Учили са ме, че човекът е най-висшето същество, което живее на тази планета. Върхът в пирамидата на еволюцията, който има голям мозък, сложни мисли, ефективни методи за комуникиране и може да създава изумителни инструменти. Като дете вярвах, че това е така и честно казано, още ми се ще да вярвам, но не мога.

От същите хора, които са ме учили, че хората са възвишени, знам, че българинът е толерантен и гостоприемен. След като попътувах установих, че гостоприемството ни е мит, който беше разбит и официално тази година. За толерантността винаги съм изпитвал съмнения, но в последните месеци вече се убедих - българинът е способен предимно на омраза.

Оше по-отчаяните
Ако не се пазите старателно от информационния поток, знаете, че в България през последните месеци се изсипват много бежанци, основно от Сирия. Това са хора, които са били принудени да напуснат домовете си, без никакви средства и перспективи, защото родината им е обхваната от война. Нещо, което никой от нас - протестиращи, окупиращи, контра-протестиращи, недоволни и емигриращи, не може да си представи. Историята на всеки един от тях е лична трагедия, без никакви преувеличения.

Жертва без война
За съжаление и без война хора умират и в България. Един от тях е 20-годишната Виктория Христова, която беше убита нападната миналата седмица. Причината е, че е тръгнала да гони човек, който откраднал нещо от магазин. Човекът се оказал по-опасен от очакваното, но и от арабски произход.

Несъмнено смъртта на нападението над Виктория Христова е трагично - никой не заслужава да си отиде по този начин или на тази възраст преживее подобно нещо. Но далеч по-трагично е, че тя е поредната изкупителна жертва за една шайка олигофрени, които наричат себе си пазители на България. Същите организираха поредното шествие на омразата, с което изискаха незабавното експулсиране на бежанците от България.
Подръжници на ВМРО на протеста в неделя. Снимка: Г. Кожухаров

Има ли някой там?
Всъщност всеки път, когато ВМРО, "Национална съпротива", Атака или който и да било подобен изрод се разшуми губя вяра в човечеството. Та нали една от основните морални ценности, които уж защитаваме, е да помагаме на другите? Да бъдем добри към всички и всичко, да подкрепяме тези, които са в нужда?

Какво става с това, когато на дневен ред дойдат истински нуждаещи се хора? Тези, които куршумите и бомбите са изгонили от домовете им? Групата бръснати изроди излизат на улицата, размахват фашистски лозунги и сеят омраза, само защото тези хора са различни.

Според всичко, на което са ме учили, хората са над животните. В природата по-силните убиват слабите, а различните се отхвърлят, защото представляват опасност за общото благо. Хората не би трябвало да действат по този начин. В развитите и нормални човешки общества различните биват приемани. Естествено изисква се време и усилия, но нещата се случват. В България нищо не се случва и става все по-трудно човек да повярва, че е възможно да бъде безнаказано различен в нашата алтернативна реалност.

Всъщност големият проблем, който виждам е, че това е един повтарящ се сценарии. Преди мразихме турците, после циганите и гейовете, сега мразим бежанците. Очаквам момента, в който просто ще мразим всички, защото съществуват. Най-лошото е, че тенденцията за омраза набира все повече съмшленици и бързо се превръща в поредното "нормално" на изкривеното ни и изтръпнало общество. Грозен факт, който ме кара да се страхувам...

______
EDIT
Чел, недочел, "убих" Виктория Христова. Момичето е било ранено и с опасност за живота, но все пак жива. Починало е друго момиче, също наръгано, но от българин и в Хасково. Извинете за неточността!

Няма коментари:

Публикуване на коментар