08 април 2014

За машините и хората

Men At Work 2
Готов съм да се хвана на бас, че някаква нищожна част от всичките 50% от българското население, които използват интернет, могат да дефинират какво е интернет. И не, не говоря за подробности около това каква е ролята на IP, протоколи, DNS или недай си боже MAC адреси. Визирам онази проста концепция за глобална мрежа от свързани мрежи, която всеки човек в 21. век би трябвало да има в главата си.

Това обаче не пречи все повече хора в метрото да са забили нос в смартфоните си, легиони от маминки да спамят Facebook с бебетата си и дори децата да ползват фрази като “сваляне на апове” и “дай си фейсбука”. Това само по себе си не е лошо - светът и технологиите се развиват, хората се възползват. Само че напоследък все повече оставам с чувството, че докато технологиите наистина скоростно летят напред, масово хората съвсем спокойно си циклят на едно място.

Истината е, че за много хора интернетът е оная планетка отпред на компютъра. Знам, че звучи безумно, но съм получавал въпроси като “ама как ще си видиш пощата на моя интернет, тя нали си ти е у вас” и “да не ми изтри фейсбука, като си гледаш твоя”? И не, това не са вицове, съвсем истински въпроси, при това от хора, които са интелигентни, но с техническа грамотност, почти колкото на лампичката за работене на компютъра.

Това често ме кара да си мисля за хората, които не се интересуват от неща, които дефинират ежедневието им. Не разбирам как е възможно човек да е такъв игнорант, че да не любопитства за работата на всички машинки в джоба и дома си. Не е ли това един вид вървене срещу любознателната природа на човека, която ни е изкарала от пещерите?

В същото време е вярно, че не всеки е длъжен да разбира от технологии, нито пък да е способен да върже 20 компютъра в работеща мрежа. И докато това е факт, не мислите ли, че човек трябва да има някаква обща представа и грамотност за нещата, които го заобикалят?

_______
Снимка от

5 коментара:

  1. За жалост повечето хора губят интереса към ученето веднага след завършване на училище/университет и се впускат точно в такова "циклене" на едно място. Отказват да приемат нови неща или ако ги приемат, то отказват да разберат как те функционират. Онзи ден говорих с един човек на подобна тема. Той беше на около 25-30 години и активно отказваше да разбере какво е Интернет. Важното за него беше, че той "има Фейсбук".


    Компютрите и интернедите ще ни заобикалят все повече и повече идните години. Какво се случва обаче с "циклещите" хора? Изведнъж ще се озоват на "дъното" без да го осъзнават?

    ОтговорИзтриване
  2. Е, чак тийнейджрка. Не може ли поне в мъжки пол :(? Инак, не си далече от истината, for real.

    ОтговорИзтриване
  3. Очевидно е така. Което пък е шокиращо в един момент, когато видиш, че хората около теб спират да се интересуват и просто циклят. А дали ще са дъното, за съжаление не е сигурно.

    ОтговорИзтриване
  4. Затова, според мен, училището трябва да възпитава учене, а не да натиква информация в главите на хората. Но това отново е една съвсем друга тема, която само може да натъжи човек.

    ОтговорИзтриване
  5. Александър10 април, 2014 22:18

    През последните години технологиите просто дръпнаха страшно бързо напред. Казвам го не като оплакване (аз съм по-скоро от хората, които знаят какво е TCP/IP, DNS и други неща). Обаче замисли се - повечето мъже в България могат да вържат нормален разговор за ремонтиране на коли или за домашната ел. - инсталация. Това са си технологии, които преди няколко десетилетия са били върхови.


    Т.е., тезата ми е , че до едно време българите са успявали да са в крак. Но напоследък просто стана лудница. Тъкмо повечето хора научат какво е браузър и на мода идват социалните мрежи, тъкмо свикнат и с тях - идват мобилните апове, после dropbox и другите cloud услуги, после viber, what's app, 3G, 4G, 5G, NFC, пренос на данни през човешкото тяло, brain computer интерфейси, автономни автомобили, нанотехнологии ...


    В даден момент просто хората, които не са технологични специалисти или технологични журналисти не могат да следват ритъма :) И според мен ще ставаме свидетели на още по-голямо раздалечаване в това отношение в бъдеще.

    ОтговорИзтриване