03 юни 2014

Напред, науката на Ratio е слънце


Обикновено на 24 май основно хейтваме абитуриентите и шльокавицата. Тази година обаче Ratio счупи традицията с едно от най-готините събития, които могат да се нарекат образователни. Накратко Ratio е форум за популярна наука, но всъщност събитието е събирателно на адекватни хора, с мозък в главата и лектори, които обясняват супер сложни научни концепции, така че дори лаиците в публиката да ги разберат.

Тази година Ratio стартира с д-р Андрю Бери, който е британски биолог и работи в Харвард. Той говори за развитието на еволюционната теория след Чарлз Дарвин. В лекцията си д-р Бери наблегна на това колко по-лесно е да се изследва човешкият геном, как мутациите са основна причина за разнообразието от видове и колко проста и елегантна е теорията за еволюцията.

Вторият лектор беше химикът Христо Колев, който подробно обясни за видимите и невидимите лъчи в електромагнитния спектър. В презентацията си той каза адски много неща, които повечето хора в залата знаеха, но пък показа и доста интересни експерименти. Най-впечатляващият за мен беше този с микровълновата. Оказва се, че ако манджата ви не се върти, докато я претопляте, просто ще изгори по краищата.

За финал отново слушахме британец, този път д-р Джон Риниънс, който също е биолог, но се занимава с растения и изследва клетките на живите организми. Той говори за ГМО... неща, като основната атракция в презентацията му беше зелена флуоресцентна мишка. Той разби някои митове за генно модифицираните организми, като показа колко полезно може да бъде генното модифициране за медицината.

Това беше четвъртото издание на Ratio и първото за мен. Надявам се и тази година да има есенно издание, защото в България имаме нужда от просветление на тема наука. Във всички случаи ще ви държа в течение за следващото Ratio.

Няма коментари:

Публикуване на коментар