05 февруари 2011

Ескалатор по български

Когато през август писах инструкциите за употреба на ескалатор, не очаквах, че има още хора, които се дразнят на българското ескалаторско малоумие. Основният ми проблем с ескалаторите е, че всичкото хора си седят на ескалатора и не правят път на бързащите да минат нагоре скоростно. Каквато е и идеята на ескалатора като метод за излизане от подземия.
Дълго време имах идеята да изпринтирам указанията и да застана в метрото, за да раздавам на овцете хората, които ползват ескалаторите, но все си оставах само с идеята и споделянето ѝ с приятели.

При едно поредно бързане в края на януари, реших да хвана метро за две спирки и попаднах на най-неочакваното нещо, което съм виждал напоследък. Имаше и други, които се дразнят на това поведение на българският ескалиращ гражданин. Мястото беше метростанция Софийски Университет, а часа около 17ч., когато пътникопотока е доста голям. Въпросните люде бяха 3-ма - младеж с камера, девойка с табелка и усмивка и 3-та девойка за насърчаване на масата.

Табелката гордо казваше "Моля стойте от дясно" и както виждате от снимката - имаше резултат. Като цяло хората хвърляха по някой коментар, а за 20-ината минути, в които останах да направя няколко снимки и да обменя няколко лафа с "оператора", имаше 5-6 човека, които поблагодариха за инициативата. Аз лично като видях табелата също изсипах купчина възхвали и позитивизъм по повода.
За съжаление "оператора", който беше и инициатор на нещото ми даде само името си и се оказа, че има доста адаши във Facebook, заради което не го намерих онлайн.
Но въпреки това намерих цели две групи в ЛицеКнига, които подкрепят вижданията ми по въпроса. Едната има малко над 1000 почитатели, а другата почти 1500. Това много ми хареса и се джойннах и в двете.
Сега идва момента, в който си задавам въпроса "Какво да направим, че да възпитаме българина по тази тема". В метрото вече има табелки, които молят пътниците да седят отдясно, но резултат няма.
Затова продължавам да имам идеята да раздадем листовчици с готин дизайн и кратка презентация на идеята, но на малко по-различно място на агитация. Мола. Там хората са отпуснати и биха отделили 2-3 минути за флаер, а ако е и готин може и да подкрепят идеята.
Принципно това не е болка за умиране, но все пак би било яко да разпространим една идея за нормално поведение. Това може да вдъхнови хората да се държат нормално не само на ескалатора, но и в магазина, пощата и всички други места, на които има някакви нормални норми за поведение, които са неизвестни на масата българи.

14 коментара:

  1. Това наистина е много досадно. Колко пъти съм бързал и е трябвало да чакам разни хора, които просто си седят и се возят. Същото и на лентата към Орлов. Случвало ми се е да стигам по бързо когато не ходя по нея. Да не коментираме и тя колко е "широка".

    Преди време дори се изненадах защото видях залепени стикери "сойте от дясно" на ескалаторите на станция Васил Левски...но сериозен ефект нямаше.

    ОтговорИзтриване
  2. И мен винаги ме е дразнело това. Просто нямаме грамотност да се движим по ескалатори, защото не сме имали нужда да я придобием. Надявам се с помощта на хора като теб и тези в групите, нивото на грамотност по отношение на позлването на ескалаторите да се повиши.

    ОтговорИзтриване
  3. Според мен това с флаерите е доста не-еко и не особено ефективно. Хората вече свикнаха да им се тикат в ръцете някакви хартии, които после изхвърлят в първия срещнат кош. Именно такива инициативи - с табели и хора около тях, флашмобове някакви или пък нещо, залепено трайно на самия ескалатор биха имали по-голям ефект според мен. :)

    ОтговорИзтриване
  4. Това е работа на Метро мениджмънта. В Лондон на всеки ескалатор има табелка Keep right, а в по-натоварени часове, особено когато хората се прибират от работа, умоени са и не им се внимава/чете през 3-4 мин има съобщения: моля, стойте в дясно на ескалаторите и пропускайтите бързащите.
    Честно казано не мисля, че има повод за дразнене в случая - хората биха спазвали правилата, ако се комуникират правилно. Просто повечето от тях наистина не знаят, че това е правилото.
    Мисля, че най-доброто би било да се помогне на управата на Метро да се сетят, че за ползващите метрото е важно да има такова правило. Ако трябва и табелки може да им се направят - спирките на мертото все още се броят на пръсти и този разход е смешен.
    Успех!

    ОтговорИзтриване
  5. Метрото възпитава.
    След като пуснат 2ри метродиаметър, полека ще се научат.

    А засега, за да мина - викам :)

    ОтговорИзтриване
  6. Затова не съм го и направил. Лошото на флашмобовете е, че все още се възприемат прекалено несериозно от хората, но като цяло наистина работят.

    ОтговорИзтриване
  7. Интересното е, че дори при наличие на табелки на стадото не му пука. Не е като да няма никакви надписи и призиви по ескалаторите.
    А Лондон е Лондон. София е София. Шанса тук да се приложи нещо такова е нищожен.

    ОтговорИзтриване
  8. На "Извинете, може ли да мина" в повечето случаи отговора е прасешко недоумение примесено с изпепеляващ поглед и три щипки омраза, за факта че притесняваш Негово Величество, стоящия отляво.

    ОтговорИзтриване
  9. В Москва например (където няма час, който да не е пиков), никой нищо не съобщава, но ако застанеш отляво, бързащите просто те изблъскват от пътя си, все едно не си там. По тази причина, подобна грешка правиш само веднъж и веднага се научаваш да го правиш навсякъде.
    Не призовавам за подобен подход все пак, независимо колко е ефективен.

    ОтговорИзтриване
  10. Подобна е ситуацията по трамвайните спирки, особено тези около женския пазар. Всички чакащи са излезли на пътното платно и гледат идва ли трамвай, при все, че общината е монтирала електронно табло, което изписва кой номер трамвай след колко минути идва, че дори понякога приказва и на чист български език!?

    ОтговорИзтриване
  11. любимото ми е и по подвижния тротоар на Орлов мост - бързам, а някакви кифли си шляпат бавно, кифлотят си се и са запречили пътеката...

    ОтговорИзтриване
  12. Аз пътувам доста често с метрото и ако трябва да бъда откровен понякога ми се случва да забравя, че трябва да стоя от дясно. Обикновено това е в по дългите работни дни, но има и моменти в които съм просто разсеян. Това което ме кара обаче да реагирам е, когато видя малката червена табелка за това да стоя в дясно. За съжаление май в момента такава има само на ескалатора на станция "Стадион Васлил Левски". На другите места липсва. За това моля да ме извините ако съм застанал от ляво. Едно "Може ли да мина" ще ме накара много бързо да реагирам:)

    ОтговорИзтриване
  13. Хем си бързал, хем си останал 20мин. да си бъбриш :)

    ОтговорИзтриване
  14. Хей здрасти :))
    Пише ти "операторът", който ти спомена малко по-горе :) Аз си те спомням много добре и наистина ти не ме добави. Чудех се къде изчезна :) Ние направихме едно филмче, но то излезе малко дълго и досадно, но смятам, че от където мина, даде някакъв пример. Показвахме го по мероприятия и фестивали и може и ти да му хвърлиш едно око. Миналата година все си мислех да го преработя малко, но така и не намерих време, така че се запази в оригиналния му вид. Разбира се можеш да го гледаш свободно в youtube, заглавието е излишно да ти го казвам :)
    Поздрави :)

    П.С.:
    ще се радвам много да ме добавиш.

    ОтговорИзтриване