12 февруари 2011

Кино в четвъртък: Стъпки в Пясъка


Българското кино е много подценявано и подритвано в ъгъла на афишите, за да отстъпва място на големите американски продукции. Това не е случайно и е факт, че българското кино страда от някаква странна болест, която отблъсква зрителите. За щастие в последните 4-5 години българското кино изживява своеобразен ренесанс, част от който е и чисто новият филм "Стъпки в пясъка".

Историята се завърта около завърналия се емигрант Слави, който разказва живота си на служителите от митницата на софийското летище. А живота му е доста бурен. Още на 6 години пресича българската граница, за да си вземе топката. В гимназията се влюбва в Нели, която остава жената на живота му, после преживява казармата, разочарова се от родината си и избягва в Австрия. Там намира временно щастие, но в крайна сметка продължава пътя си напред, а в още по-крайна сметка се завръща у дома. Този кино разказ е създаден по истински случай, което може би е причината във филма да няма нито момент, в който да се чудиш "Ама това защо?". А може би причината е, че Слави е един от нас. Притискан от режима, разочарован от България, неспособен да забрави дома си.
Ролята на Слави е поверена на Иван Бърнев, за който дори не бях чувал преди, но остави меко казано добри впечатления с играта си. Бърнев успява да покаже един мислещ софт-бунтар, който просто дава напред. Добро впечатление оставят и Яна Титова и Карла Рахал, като първата играе любимата на Слави Нели, а втората е тяхната приятелка Вера. Единствената ми критика по тази графа е, че Слави изглеждаше по един и същи начин на 19 и на около 45 години, като само цвета на косата му е променен.
Музиката към филма не ми направи никакво впечатление. Два дни след като съм го гледал не мога да се сетя какво точно е звучало, което за мен е бонус, предвид някои филми, които помня само с лошо в тази част. Странно ми стана, че все още се излъчват филми във формат 4:3 в кината, но и това не е болка за умиране. Сценаристите са свършили също толкова добра работа, защото за 89 минути нито веднъж не се почудих "Айде, няма ли да свършва тоя филм". Най-сладката част от филма са последните 10-ина минути, които не очаквах да са там. Основната ми критика е, че хронологията на филма е неясна, особено накрая. Сега той се връща в България веднага след падането на стената или другата любовна история продължава до преди седмица, или пък се е върнал ок. 2000г. както в истинската история (Споменах ли, че филма е по истински случай?). Аз лично останах с впечатлението, че той е на летището през 1990-а, но пък митническите служители имаха телефони от 2007-ма. В крайна сметка се оказва, че истината е някъде там.
Ако погледнем филма като поредния филм, а не както гледаме български филми, бих го определил като доста добър. Има добра актьорска игра, добра история, явно ненатрапваща се музика, което директно вкарва филма в онази гадна категория 7/10. Ако пък го гледаме като български филм, то Стъпки в Пясъка изпъква точно с тези си качества. Най-вече с факта, че това беше 3-ия български филм, който не ме издразни с театралничене или нелогичен диалог.
Най-накратко - гледайте Стъпки в Пясъка.

___________________________
Кино в четвъртък, защото гледам всеки четвъртък да се възползвам от офертата в софийските кина за този ден - цена 5 лв. Освен това отдавна ми се пише за филми, но все не набирам смелост, така че сега ми е сефтето. Моля за критика :).

7 коментара:

  1. Другата седмица съм на Тилт и Стъпки в пясъка! Седмица на българското кино xD И всъщност имам много големи очаквания, като се има предвид и колко ми хареса Лов на дребни хищници ^^

    ОтговорИзтриване
  2. Е, верно ли не беше чувал за Бърнев? Емаси бабата!

    Колкото до българско кино, филмът, с който то започва е "Източни Пиеси" на Калев.

    ОтговорИзтриване
  3. Абе, само аз ли видях висящия ,от горната страна на немалко кадри, микрофон?

    ОтговорИзтриване
  4. Иван Бърнев е главно лице и в много театрални постановки. Давам ти за пример "Вечеря за тъпаци", за която се изговори доста напоследък.

    ОтговорИзтриване
  5. Иван Бърнев е главно лице и в много театрални постановки. Давам ти за пример "Вечеря за тъпаци", за която се изговори доста напоследък.

    ОтговорИзтриване
  6. До сега не си чувал за И.Бърдев?! И музиката не ти направи впечателие!!?що за идиот си ти?не пиши повече,или пиши но ги давай на майка си да ги чете...толкова ми хареса коментара ти за филма,че те поздравявам със заглавието на тази постановка''"Вечеря за тъпаци"'

    ОтговорИзтриване
  7. Смятам, че е нормално името на Бърнев да е неизвестно на човек, който не гледа телевизия, няма възможност да ходи редовно на театър и като цяло до преди този и още няколко филма се плашеше от българското кино. Музиката не беше нищо особено, че да направи особено впечатление, независимо дали добро или лошо - в този смисъл - да.
    За нивото ми на идиотия имам особено мнение, което ще задържа за себе си. Майка ми чете писанията ми така или иначе, така че нямам намерения да си затривам блога, заради вас :).
    А "Вечеря за тъпаци" е една от постановките, за които съм си купувал билети няколко пъти и не съм успявал да гледам, но все пак благодаря за поздрава - 100% е забавен :).

    ОтговорИзтриване