27 февруари 2011

Дамите и жените

Това, на което НАЙ-ВЕЧЕ държа в хората и особено в мъжкия пол, е да имат две добре, МНОГО ДОБРЕ оформени мозъчни полукълба... А дори и някоя мозъчна гънка да я няма, липсата й да не е толкова осезаема.
Снимка от тук
Това е Фейсбук статуса на една приятелка от преди няколко дни. Този статус получи 10-ина харесвания и още толкова коментара, като всичките бяха от жени, които обясняваха колко са тъпи мъжете повечето бяха от жени, търсещи този мъж, с мозъка и незабележимо липсващата гънка. Моя милост се включи в дискусията с въпроса колко тъпи жени се падат на един тъп мъж.
Много интересна цялостна тенденция е да се създават стереотипни жени. Имам предвид точно побългарената версия на чиклит фенките, за които животът е обувки, пазар и тъпи мъже. Пак по-рано през седмицата в Капитал излезе интересна статия по въпроса, само че там се говори само за жени. На мен ми е забавно да говоря и за мъжете. Защото както жените си имат чиклит романчетата, Секса и Града, обувките и маникюра в 3 следобед, така мъжете си имат диклита, Бързи и Яростни, колите и фитнеса в 3 следобед. И най-вече защото и двете са толкова зле, че ми се говори за тях.
Нямам против приоритета на дамата до мен да е добрият вид. Дори напротив, когато съм с красива жена ми е готино. Само че има тънка разлика между красива жена и гротескно чучело, което се опитва да сложи козметичния магазин върху лицето си, докато изпръсква 6 флакона набухвател в сламата си, която пише за коса, и прикрепя три парцала и половина върху силиконовите цици, задник, устни и т.н. За съжаление има и тънка разлика между добър мъж и купчина анаболни мускули, впита тениска, прокъсани дънки, щръкнало шкембе и речников запас колкото на папагал.
Интелектуалните способности на тези същества се изразяват в "Искам силикон/дрехи/пари/кола" и "Искам мускули/пари/коли/жени". Разговорите стигат най-много до последния епизод на поредния турски скъпоценен камък, а музикалният фон е 3 тактов набор от силиконови гласови невъзможности и порно клипове.
Това не са готини дами. Не са и готини пичове.
Готината дама е, тази която 40 минути ще ти говори разпалено за изчанчената книга, която е прочела, докато виждаш леко рошавата й коса, която постоянно й пада в очите, които са украсени от почти никакъв грим и от много трепет, породен от интересната тема, която е подхванала. Същата дама се впечатлява от ужасни неща като европейско кино, изобразително изкуство, красивият клип на поп дивата, която не харесва особено много и впечатляващата рошавост на косата ти.
Освен това готината дама е способна да ти се скара, че й мрънкаш за глупости, да те затапва със скорост 3 млъквания в минута и да те свали от смях. Тя споделя чиклитското качество да обича пазара и женските разговори на глуповати теми, но си го признава и дори се гордее от това, защото не прекалява. За съжаление в повечето случаи подобни дами са толкова готини, но и също толкова независими и по никакъв начин не се оставят да се погрижиш за тях. Което е тъпо. Все пак жените са жени и мъжете се чувстваме добре, когато се грижим за тях, особено в случаите, в които те не го изискват. В същото време повечето жени се оплакват, че мъжете са груби и не мислят за тях.
Определението за тъп мъжки ми е ясно, но за готиния мъжки не особено, защото са много омешани идеалистичните виждания и реалностите в женските глави и съм убеден, че малко жени ще могат да ме оборят в коментарите, макар да се надявам на друго.
Всъщност прекрасни дами и готини младежи има. Познавам много и от двете. Умни, добре изглеждащи (не се прави, че не е важно, моля те), забавни и още купища положителни качества, само че същите тези хора трудно приемат лошите качества на околните. Интелигентите казват, че любовта се основава на компромиси и сигурно са прави.
В крайна сметка войната на половете е доста глупаво нещо. Въпреки безкрайно шовинисткия ми хумор уважавам повечето жени, с които общувам, по същите критерии, по които определям дали ще уважавам мъжете около мен. Въпреки това е неоспорим факт, че мъжката и женската психика са различни. В някои отношения жените са напред, в други мъжете, а в идеалния случай мъж и жена правят тандем, който може да се справи с всичко. И може би там е тайната на успешната любов и семеен живот. Точно остарялото мислене, в което мъжа прави това, а жената онова, само че разделението на задачите да е по качествата на личността, а не на пола. Защото моята дама не може да си пусне пералнята :).

8 коментара:

  1. Само се чудя, защо аджеба готините дами са тоооолкова малко в сравнение със силиконовите принцеси. Иначе като гледам май имаме що-годе еднакъв вкус относно "противния"(както наскоро разбрах, че казвали по времето на бай Тошо) пол. :)

    ОтговорИзтриване
  2. За да е по-сладко, когато я намериш :).
    А общия вкус се разбира. Има си едни общи ценности, които всички не-чиклит и не-диклит хора споделят за "противния" пол.

    ОтговорИзтриване
  3. Всъщност не са 10 коментара против мъжете, а изобщо за мъжете и жените. Така, че моля без изкривявания на нещата както на теб ти харесва. :)

    ОтговорИзтриване
  4. На източно корейски ли говоря днес?
    Когато знаеш какво иска и очаква един човек ти можеш да го манипулираш, независимо от пола, което го превръща в пластелин. На мен ми омръзват хората, които са ми предсказуеми, така че, да жена, която аз знам какво тя иска ми омръзва. Може и да има изключения, но не съм ги срещал.
    Освен това е нормално един мислещ мъж да знае какво иска една куха девойка, все пак я превъзхожда бая ;).

    ОтговорИзтриване
  5. Спокойно, проблемът не е в твоя предавател, забелязала съм, че имам трудности в комуникацията :/ Искам да те чуя как говориш на източно корейски >:) Аз под знаене говорех за тревиални общоприети неща. Мисля, че ти имаш друго предвид. Затова казах, че се разминаваме. Не се впрягай :) Важното е, да се срещнем по средата с хората с които искаме :)

    ОтговорИзтриване
  6. Позволи да ме вметна, че това с непозволяването на грижите често не е вярно. Но зависи от степента на. Не познавам момиче, което да се подразни, че ще й подадеш ръка на слизане от превозно средство, ще й отвориш вратата, ще платиш сметката (когато става въпрос за нещо дребно, подчертавам) веднъж. Дразнещо е, когато някой държи да прави последното всеки път. Дразнещо е, когато обграждаш с толкова внимание, че започва да изглежда престорено. Но другото са ежедневни, елементарни жестове на внимание, които казват "Знам, че можеш да го направиш сама, аз просто искам да бъда учтив.".

    И, впрочем, мили джентълмени, когато излизате вечер, особено след 9-10, изпращайте девойките си. Поне до спирката. Не вярвам някой от вас да знае що за ужас е да си само момиче по тъмно в която и да е част на града.

    ОтговорИзтриване
  7. А-а-а-а, нямам точно тези неща предвид. По-скоро говоря за малко по-сложните и трудни жестове на внимание. Не плащането на сметката, а примерно в емоционалните моменти, които имате повечето жени, и много, ама много рядко приемате който и да било мъжки да ви подкрепи. Дребните жестове (поне за мен) са ясни, макар повечето жени да се втрещявате, когато някой ви отвори врата или ви помогне да си облечете палтото.

    ОтговорИзтриване
  8. Като се засечем във факултета, отвори ми вратата, няма да се втрещя! :D

    А за емоционалните моменти си е съвсем личен всеки случай. В общия случай ще се обадя на приятелка жена, когато просто искам да се натръшкам и наопявам. В общия случай ще се обадя на мъж, когато ми трябва точен и конкретен съвет. Във важния случай ще се обадя на приятели и ще ги събера да пием и да се хилим (:

    ОтговорИзтриване