08 март 2011

По женски

Мъже, бъдете истински джентълмени.
Тука малко се превръща в календар на празниците по българските ширини, но пък, замислете се. Писах за 8-ми декември, за св. Валентин, за баба ви Марта и то цели два поста, а накрая забих негативния пирон за 3-и март. Следващият празник в списъка очевидно е рожденият ден на любимата ми леля, затова честит рожден ден, Изи :). Шегичка, мили дами, няма да ви пренебрегна току-така. А и как точно бих могъл да причиня подобно нещо на по-красивата част от човечеството и то точно на международния ден на жената?
Който ден всъщност има много интересен произход, за който съм убеден, че малко дами знаят. Датата е избрана, защото на 8-ми март 1857 г. работнички от шивашки цехове в Ню Йорк организирали първите протести на жени в историята, а в началото си празникът се отбелязвал като ден на работещите жени. Това са митове, но въпреки това би било забавно ако беше истина. Реално празникът произлиза от първата международна конференция на жените социалистки през 1907 г., където видна немска социалистка обявява първата неделя от март за празник на работещите жени, но идеята отмира, докато през 1965 не се приема закон в СССР, с който 8-ми март става официален празник на жената и неработен ден, като това е факт и до днес в Русия и други бивши социалистически страни.
Реално погледнато, мили дами, вие можете да сте адски ирационални и объркващи, но в това ви е чарът. Въпреки че много често ви нараняваме, ние ви обичаме и ценим всичките ви качества. От по-олдскул благата като мусака, боб чорба и оная готината манджа на баба, до по-съвременните ви занимания като шефове, наставници и лидери. Аз лично искам да ви призова да не спирате да сте жени. С всичките клишета около паркирането, ориентацията и чантите ви, с цялата ви нежност, която е необходима за да ни гушкате, докато сме още пеленачета, и с най-прекрасната ви физиономия, която виждаме в събота сутрин.
А вие, драги мъжьове, уважавайте жените си. Грижете за тяхното щастие, за доброто им настроение, за наличието на шоколад и, мамка му, спрете да купувате цветя само по празниците. И четвъртък е прекрасен повод да купите онова красиво лале на вашата дама.

11 коментара:

  1. Аз не съм ирационална. Това е страшно обидно. Жените също сме хора и сме точно толкова способни на рационалност, колкото и мъжете.

    ОтговорИзтриване
  2. Isabellealexandrova09 март, 2011 10:58

    Ако сега беше до мен щях да те намачкам с цялата си обич.

    ОтговорИзтриване
  3. И винаги успявате да откриете сексизъм, дори когато някой ви прави комплименти :). Страшно мило.

    ОтговорИзтриване
  4. "Ирационални" е комплимент?

    ОтговорИзтриване
  5. Зависи как го приемаш. Всичко останало обаче е.

    ОтговорИзтриване
  6. Но аз не коментирах всичко останало, а само изказването ти, че жените са ирационални. Дори всичко останало да е комплимент, това не променя факта, че да наречеш някого "ирационален" е обида, защото си е 100% обида. Как може да се приема по какъвто и да било друг начин, след като "ирационален" означава неспособен на логическо мислене?

    ОтговорИзтриване
  7. Мила засегната дама, заставам зад думите си, че често жените са безкрайно ирационални, нелогични и вървящи срещу течението. В повечето случаи това се дължи на прословутата женска емоционалност, която възпира не една и две жени да приложат логичните решения на ситуациите. Особено добър пример са коментарите ви за една дума, която е написана, както и целия пост, с любов и внимание към жените.
    Предполагам, че не следите писанията ми редовно и не познавате стила ми на изразяване, но съм способен да вложа добри чувства в иначе не най-приятните определения за нещата. Ако това ви засяга, то проблемът е изцяло ваш, защото всичките жени, които ми написаха по нещо във връзка с този пост бяха трогнати.
    Смятам дискусията за приключена.

    ОтговорИзтриване
  8. Мнение, излязло директно от Викторианската епоха във Великобритания. В 21 век тези схващания за женската ирационалност и емоционалност са отдавна опровергани, остарели и да, обидни. Реакцията ми не беше емоционална изобщо и това е видно от коментарите ми: не съм те обиждала, не съм викала, не съм настоявала за извинение; коментирах конкретно това, с което не съм съгласна, и дадох конкретни причини защо не съм съгласна, вкл. дефиниция на думата "ирационален". Фактът, че си го видял като емоционална реакция, понеже идва от жена, само дава още едно доказателство за предубедеността на позицията ти (предубедена е, защото не почива на факти, а на слухове). А целия пост пък изобщо не съм коментирала никъде, така че това си е твое разтягане на коментарите ми, за да включват целия ти пост, когато аз дори изрично казах, че коментирам единствено обидното твърдение, че сме ирационални. Напротив, твоята реакция беше емоционална с нацупеното "страшно мило".

    Факт е, че да наречеш някого неспособен на логическо мислене, е обидно. Нормално е, когато един човек бъде наречен така, да се обиди и да възрази. Кое тук е емоционално? Широко разпространена практика е да се отхвърлят възраженията на жените (и хора от други социални малцинства) въз основа на стереотипни схващания за "природата" им, както направи ти. След като съвсем ясно и точно обясних защо обидата ти е обида и имам нещо против нея. се надявах да се замислиш дали пък наистина не си обидил жените, дори неволно, а вместо това ти зае отбранителна позиция, като ми предложи стереотипи за защита и атака ad hominem, понеже съм жена и възражението ми е невалидно, защото е емоционално (когато не беше). Надявах се на повече проникновение и саморефлексия. Сега обаче мога само да кажа, че искрено се надявам безумният стереотип за ирационалните емоционални жени да умре по-скоро, за да можем всички да рагзоваряме беза предубеждения и неволни обиди.

    И псоледно - добрите чувства и намерения не променят естеството ан казаното или направвеното. Обдиата си е обида и когато човек разбере, че е засегнал някого, дори да е без да иска, зрялата реакция е да се замисли дали наистина не е сгрешил, а не да се оправдава с намерения. Намеренията нямат тежест в защитата.

    ОтговорИзтриване
  9. Мнение излязло директно от общуването ми с хора и от двата пола. Освен това извъртането на думите "можете да сте адски ирационални" в "да наречеш някого неспособен на логическо мислене" е меко казано детинско, защото, както много жени отговарят на стереотипа емоционална, често ирационална, така пък много мъже отговарят на стереотипа за безчувствен темерут, което не значи, че всички жени са такива, нито че всички мъже са такива.
    Звучите като достатъчно интелигентна дама, че да разбирате какво искам да кажа, така че ще повторя, че дискусията е приключена.

    ОтговорИзтриване
  10. Добре, приключена е. Последният ти коментар е доста по-приемлив за мен - поне признаваш, че мнението ти е ограничено до личния ти опит и не включва всички. Все пак да кажа нещо и за останалата част от поста ти - радвам се, че си отделил време за жените на 8ми март, защото аз лично го смятам за много важен ден. Така че благодаря ти за това.

    ОтговорИзтриване
  11. Заповядайте отново :). Никога, никъде и по никакъв начин не съм твърдял, че в този блог ще пиша нещо различно от личното ми мнение. Все пак това е целта на личния блог :).

    ОтговорИзтриване